home design 800x400
home design 1170Χ320

Και νέα προσπάθεια απάτης με τα στοιχεία του Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης

Συνεχίζονται τα κρούσματα εξαπάτησης μέσω e-mail με ψευδή στοιχεία Ελλήνων αξιωματούχων – Καμπανάκι κινδύνου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Απάτη

Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας και πάλι τα στοιχεία αυτά, σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, με εντυπώματα της Ελληνικής σημαίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες–χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους βρίσκεται υπό έρευνα από Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Απάτη ψεύτικη επιστολή με στοιχεία αξιωματούχου
Φωτό: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το συγκεκριμένο μήνυμα καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να παραπλανήσουν τους πολίτες, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος. Το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή λάθος σύνταξη (Τσουβίλας, Αξιωματικός, Έλληνας αστυνομικός υπεύθυνος πολιτικής προστασίας με το Ευρωπαϊκό γραφείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο για την Ανάλυση Εικόνων Πορνογραφικών CNAIP κ.α.) καθώς και ψευδή υπογραφή και σφραγίδα, είναι, όπως ενημερώνει το Υπουργείο Προστασία τους Πολίτη, “καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό”.

Το Υπουργείο κρούει καμπανάκι κινδύνου στους πολίτες, συνιστώντας τους να μην ανταποκρίνονται, να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία, ώστε να μην προσβληθούν από πιθανό κακόβουλο λογισμικό.

Απάτη 3 1

Να υπενθυμίσουμε ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα, κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Με τα κρούσματα ηλεκτρονικής εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών να έχουν πάρει διαστάσεις καταιγίδας το τελευταίο διάστημα θα πρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσα λαμβάνουν είτε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων είτε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis