home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ελλάδα με απάτες μέσω e-shops

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα επιτηδείων-Λεία πάνω από 570.000 ευρώ
απάτες Λαμία

Σε όλη την Ελλάδα είχε απλώσει τα πλοκάμια του κύκλωμα επιτηδείων τα μέλη του οποίου διέπρατταν απάτες μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops).

Mετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα και αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6 Ιουλίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης, ο «αρχηγός» και τρία ηγετικά μέλη της.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τρεις άνδρες και μια γυναίκα, ενώ κατηγορούνται 16 ακόμη μέλη της και ειδικότερα δώδεκα άνδρες και τέσσερις γυναίκες.

07072022stereaorganwsi001
Φωτό: ΕΛ.ΑΣ.

Η εγκληματική οργάνωση είχε ως σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους, με την κατ’ εξακολούθηση τέλεση των κακουργημάτων της πλαστογραφίας, της απάτης, της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε, οι δράστες υπό την διεύθυνση του «αρχηγικού» στελέχους, από το Μάιο του 2020, ίδρυσαν ή απέκτησαν τουλάχιστον 12 εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, εκ των οποίων οι έντεκα με έδρα την Ελλάδα και μία σε χώρα του Εξωτερικού, μέσω των οποίων παριστάνοντας ψευδώς ότι διέθεταν προς πώληση διάφορα προϊόντα σε δελεαστικές τιμές, εξαπάτησαν τουλάχιστον 1.866 καταναλωτές, ανά την ελληνική Επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης έπεισαν τα θύματά τους να προκαταβάλουν το τίμημα των προϊόντων, που ήθελαν να αγοράσουν, σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και έχοντας προαποφασίσει να μην παραδώσουν κανένα προϊόν στους καταναλωτές, καρπώθηκαν το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος των 572.666,55 ευρώ, αφού πρώτα το διακίνησαν, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να του προσδώσουν νομιμοφάνεια, εξαπατώντας παράλληλα και τραπεζικά ιδρύματα.

07072022stereaorganwsi003
Φωτό: ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας με τη συνδρομή υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής σε 4 σπίτια, μία αποθήκη, δύο οχήματα και μία θαλαμηγό που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατασχέθηκαν:

μία πολυτελής θαλαμηγός, μήκους 27,20 μ.
2 οχήματα, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο
το χρηματικό ποσό των 15.375 ευρώ,
πιστόλι των 9 mm και 218 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
8 φορητοί υπολογιστές,
26 τραπεζικές κάρτες
4 σκληροί δίσκοι υπολογιστών,
9 κινητά τηλέφωνα και 12 κάρτες SIM, καθώς και
έγγραφα, ταμειακές μηχανές και σφραγίδες των εμπλεκόμενων εταιρειών.

07072022stereaorganwsi004
Φωτό: ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης για την Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία προέβη σε ενέργειες δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

07072022stereaorganwsi005
Φωτό: ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και να προσδιοριστεί επακριβώς από τους αρμόδιους φορολογικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα κυκλώματα επιτηδείων με χιλιάδες απάτες έναντι ανυποψίαστων θυμάτων έχουν αυξηθεί ραγδαία και η Ελληνική Αστυνομία κρούει καμπανάκι κινδύνου και συνιστά στους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί σε αγορές μέσω του διαδικτύου και να μη δέχονται να πληρώνουν προκαταβολικά αν δεν είναι σίγουροι για την εταιρεία και τα προϊόντα της.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis