home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κορωνοϊός: Σοβαρές επαναλοιμώξεις και εκτόξευση κρουσμάτων από τις Ο4 και Ο5

Άμεση λήψη μέτρων ζητούν οι ειδικοί για να μην εξελιχθεί σε “τσουνάμι” το 6ο κύμα
Τεστ κορωνοϊός

Σοβαρές επαναλοιμώξεις, εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και αύξηση των νοσηλειών προκαλούν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, Ο4 και Ο5, το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να κρούουν κώδωνα κινδύνου και να ζητούν την άμεση επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς και μεγάλου συνωστισμού χώρους, ώστε να μην μετατραπεί το 6ο κύμα της πανδημίας σε “τσουνάμι” με την αναχώρηση των πολιτών για διακοπές.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το νέο κύμα και συμφωνούν ότι η κορύφωσή του είναι καθ’ οδόν και θα έχει φτάσει στα μέσα Ιουλίου και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση πάντως να εμμένει στο ότι δεν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ούτε τοπικού χαρακτήρα.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
Φωτό: Pixabay/Alexandra_Koch

Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας στο MEGA, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού τόνισε την ανησυχία των ειδικών για το γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις κοροναϊού, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, ενώ οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους είναι υπερβολικά υψηλοί και ο γενικός δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, παρά το μικρό αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων.

“Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε η κ. Λινού.

χάπια κορωνοϊός
Φωτό αρχείου : pixabay/stevepb

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως υπάρχει σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο ενώ, αναφερόμενος στις υποπαραλλαγές που έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, σημείωσε ότι προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%.

«Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης.

Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.197, ενώ από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 179.876 (4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Φωτό: Αρχείο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την Κυριακή καταγράφηκαν 11.629 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 26 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 98.

Όπως όλα δείχνουν ο κορωνοϊός είναι εδώ, έτοιμος να δείξει για 6η φορά τα “δόντια” του μέσα στον Ιούλιο, ενώ ο κίνδυνος νέων ισχυρότερων μεταλλάξεων προβληματίζει τους ειδικούς, που δεν σταματούν να επισημαίνουν στην κυβέρνηση την αναγκαιότητα επαναφοράς της υποχρεωτικότητας της μάσκας μέσα στο καλοκαίρι.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis