home design 800x400
home design 1170Χ320

Νέα συγκλονιστική μαρτυρία ανήλικης σε βάρος της Πελοποννήσιας υφυπουργού του Μακρόν

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η 17χρονη «Ματίλντ» υποστηρίζει ότι ένιωσε «βρώμικη, ταπεινωμένη, στερούμενη κάθε εμπιστοσύνης στο ιατρικό επάγγελμα»
Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Η 17χρονη «Ματίλντ» – μιλάει με ψευδώνυμο- που πάσχει από ενδομητρίωση, βίωσε μία τραυματική εμπειρία στη διάρκεια ιατρικής εξέτασης από τη γυναικολόγο και νυν υφυπουργό του Μακρόν, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Μετά την εξέταση ένιωσε «βρώμικη, ταπεινωμένη, στερούμενη κάθε εμπιστοσύνης στο ιατρικό επάγγελμα» και σήμερα διερωτάται εάν θα πρέπει να κινηθεί νομικά σε βάρος της 46χρονης υφυπουργού Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation.» «Ήμουν 17 και εκείνη 40. Μόλις είχα μάθει ότι πάσχω από ενδομητρίωση, είχε τη φήμη της ειδικού….Νόμιζα ότι μπορούσα να την εμπιστευτώ, λάθος μου.», υποστηρίζει η «Ματίλντ».

Δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έφυγε από το ιατρείο της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου «πληγωμένη» πριν από πέντε χρόνια.

Τρεις καταγγελίες για βιασμό και γυναικολογική βία

Σε βάρος της υφυπουργού ελληνικής καταγωγής του Μακρόν έχουν ήδη κατατεθεί τρεις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στις 25 Μαΐου, 16 Ιουνίου και 23 Ιουνίου για βιασμό και γυναικολογική βία.

Η εισαγγελία του Παρισιού διενεργεί έρευνα από τις 27 Μαΐου «για να διαπιστωθεί εάν οι καταγγελίες εμπίπτουν σε ποινικά αδικήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις σε βάρος της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου με τις γυναίκες να ισχυρίζονται ότι ένιωσαν πως υπέστησαν βιασμό.

Από τότε που το γαλλικό περιοδικό «Marianne» αποκάλυψε το θέμα, οι μαρτυρίες πρώην ασθενών άρχισαν να συσσωρεύονται.

Η μαρτυρία της ανήλικης

Αυτή τη φορά, όμως, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αποκαλύπτει τη μαρτυρία μιας ανήλικης ασθενούς, η οποία έμαθε ότι πάσχει από ενδομητρίωση στα 16 της όταν είχε ήδη συμπτώματα, όπως, μεγάλη απώλεια αίματος, έντονος πόνος και λιποθυμικά επεισόδια…

«Πήγα να την πάρω πολλές φορές από το Λύκειο γιατί πάθαινε κρίσεις που δεν μπορούσε να περπατήσει. Καθώς πλησίαζαν οι εξετάσεις για να πάρει το απολυτήριό της, θέλαμε να βρούμε μια θεραπεία για να την ανακουφίσουμε, ανησυχούσα ότι θα έπρεπε να μην δώσει τις εξετάσεις », υποστηρίζει η μητέρα της στη γαλλική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η «Mατίλντ» υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν για την ασθένειά της. «Ο γυναικολόγος μου αμέσως με συμβούλευσε να απευθυνθώ σ’ έναν ειδικό», λέει η 22χρονη σήμερα Γαλλίδα.

Η μητέρα της, Ωντ, έκλεισε ένα ραντεβού με τη καθηγήτρια Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Bégin, στο Saint-Mandé, τον Μάρτιο του 2017.

«Ήμουν περήφανη γιατί υποτίθεται ότι ήταν μια διακεκριμένη επιστήμονας, ειδική στο θέμα της ενδομητρίωσης. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχε μία τόσο ψυχρή και περιφρονητική στάση απέναντι σε ένα πολύ νεαρό κορίτσι», τόνισε.

Ενώ μητέρα και κόρη περίμεναν στην αίθουσα αναμονής, η νεαρή κοπέλα ένιωθε «αδιαθεσία». «Η ατμόσφαιρα ήταν τρομακτική, οι ασθενείς έβγαιναν προβληματισμένοι από το ιατρείο της Ζαχαροπούλου, μια γυναίκα φαινόταν πολύ πιεσμένη και πηγαινοερχόταν στην τουαλέτα», λέει η «Ματίλντ».

Υποστηρίζει ότι δεν την προειδοποίησε

Η γιατρός ήταν ακόμη πιο «ψυχρή» όταν η κοπέλα μπήκε στο ιατρείο της. «Ήταν δυσάρεστη και περιφρονητική με την ασκούμενή της που ετοίμαζε το ιατρικό κρεβάτι», όπως λέει η μητέρα της.

Η νεαρή γυναίκα δείχνει την μαγνητική στην γιατρό που, σύμφωνα με την ίδια, της ζητά να αποχωρήσει από το δωμάτιο για να εξετάσει την κόρη της.

«Κάθομαι και δεν λέει τίποτα. Φοράει ένα ιατρικό γάντι και μου ζητά να ανοίξω τα πόδια μου πιέζοντας τους μηρούς μου, χωρίς να μου δώσει καμία εξήγηση», αναφέρει η Ματίλντ. Η νεαρή γυναίκα περιγράφει ότι επικρατούσε νεκρική σιγή. «Μετά μου κάνει μια πρωκτική εξέταση χωρίς να με προειδοποιήσει. Δεν το περίμενα με τίποτα. Δεν είχα κάνει ποτέ κάτι τέτοιο». Η γιατρός μετά με έπιασε από τον αστράγαλο και μου είπε «χαλάρωσε αλλιώς, δεν θα το κάνω», όπως λέει η νεαρή γυναίκα, η οποία ήταν παρθένα.

Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ματίλντ, το τηλέφωνο στο γραφείο της Ζαχαροπούλου άρχισε να χτυπάει. Η γυναικολόγος διακόπτει την πρωκτική εξέταση, σηκώνει το τηλέφωνο. Στη συνέχεια συνεχίζει την εξέταση έχοντας το τηλέφωνο στο αυτί της. Λίγα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την πρώην ασθενή, κάποιος χτυπά την πόρτα. Η γιατρός αφήνει μία γυναίκα να μπει στο δωμάτιο και αρχίζει να συνομιλεί μαζί της, χωρίς καν να ζητήσει την άδεια της ανήλικης κοπέλας.

«Αυτό που ένιωσα ήταν «έλλειψη σεβασμού» ή ακόμα και «ταπείνωση», υποστηρίζει η Ματίλντ.

Παράλληλα, «η γιατρός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου μου έκανε κολπική εξέταση, πάλι χωρίς προειδοποίηση, χωρίς εξήγηση και χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Έβαλε με γάντι τρία δάχτυλά της ενώ επικρατούσε απόλυτη σιωπή ενώ κάποιος ήταν στο δωμάτιο», λέει η Ματίλντ.

Δάκρυα άρχισαν να κυλούν στα μάτια του. Ένιωσα «τόσο πόνο» που «ίδρωσα στην πλάτη». Έκλεισα τα μάτια και περίμενα να περάσει», αφηγείται η νεαρή κοπέλα.

«Η κόρη μου είχε δάκρυα στα μάτια»

Όταν η μητέρα της μπήκε στο δωμάτιο, κατάλαβε αμέσως ότι η εξέταση δεν πήγε καλά: «Η κόρη μου είχε δάκρυα στα μάτια όταν η γιατρός μου άνοιξε την πόρτα». Σύμφωνα με την μητέρα της Ωντ, η γιατρός αμέσως μετά την εξέταση «αμφισβητούσε» τη διάγνωση της μαγνητικής και λυπόταν για τις «όχι πολύ σαφείς» εικόνες.

«Μου είπε ότι δεν έπρεπε να παραπονιέμαι γιατί ήμουν μικρή και ότι είχε δει πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις», ισχυρίζεται η Ματίλντ.

Σύμφωνα με τις δύο γυναίκες, η γιατρός, τις ενημέρωσε ότι η κοπέλα έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ότι θα της συνταγογραφούσε καθαρτικά και πιλάτες ώστε να «χαλαρώσει».

«Ενώ αργότερα αποδείχθηκε ότι είχα ενδομητρίωση με την κατάστασή μου να επιδεινώνεται», λέει η νεαρή Γαλλίδα.

Φεύγοντας από το ιατρείο, η έφηβη κοπέλα έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά της μητέρας της και της είπε για την εξέταση. Ύστερα απ’ όσα πέρασε, η «Ματίλντ» δεν μπορούσε επί ένα χρόνο να συμβουλευτεί γυναικολόγο. Ότι συνέβη στο νοσοκομείο ήταν «γυναικολογική βία», «στα όρια σωματικής και ψυχολογικής βίας», όπως λέει η μητέρα της Ματίλντ. «Εκείνη την εποχή, εξεπλάγην. Έπρεπε να είχα γυρίσει και να ρωτήσω τη γυναικολόγο γιατί έφυγε ένα 17χρονο κορίτσι με κλάματα εκείνη τη μέρα από το ιατρείο της», προσθέτει.

protothema.gr

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis