home design 800x400
home design 1170Χ320

Συνέντευξη Κούλογλου: Ο Περιφερειακός Τύπος καλύτερος από τον εθνικό – Με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές

Ο ευρωβουλής απαντά στον Άκη Γκάτζιο για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και την διόρθωσή τους, για τα όρια που υπάρχουν σε νέα κυβέρνηση συνεργασίας και για τον Περιφερειακό Τύπο που αναδεικνύεται αξιόπιστος σε αντίθεση με τα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης
Στέλιος Κούλογλου Άκης Γκάτζιος

Μακριά από μια κυβέρνηση συνεργασίας στυλ Μαυρογιαλούρου, τάσσεται ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και απαντά για τα όρια που θέτει το κόμμα του σε νέα συνεργασία που μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές. Παράλληλα, αναφέρεται στα αίτια που ο Περιφερειακός Τύπος στην Ελλάδα κερδίζει το 55% της εμπιστοσύνης του κόσμου, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση συγκριτικά με επώνυμα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Reuters.

Ο κος Κούλογλου απαντώντας στις ερωτήσεις του Άκη Γκάτζιου, σε συνέντευξη που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες στο anagnostis.org, με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε στο ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά σε νέες προκλήσεις», αναφέρεται στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και στην ανταλλαγή εμπειριών και αξιοποίηση της πείρας κομμάτων της Αριστεράς σε άλλες χώρες, στα όρια συνεργασίας που θέτει το κόμμα του μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα λάθη αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στα οποία και η υποτίμηση της σημασίας του Περιφερειακού Τύπου.

Η συνέντευξη Κούλογλου στον Άκη Γκάτζιο

Δείτε το Video διάρκειας 12΄ 26΄΄ με τη συνέντευξη του Στέλου Κούλογλου στο anagnostis.org και τον Άκη Γκάτζιο:

Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου απαντά στην Άκη Γκάτζιο για την εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπροστά σε νέες προκλήσεις», και για τον Περιφερειακό Τύπο που αναδεικνύεται πιο αξιόπιστος από τον εθνικό Τύπο.

Λέει ο ευρωβουλευτής για την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:  

«Ήταν μια ιδέα για να μπορέσουμε να αναδείξουμε κάποια θέματα, να ανταλλάξουμε κάποιες εμπειρίες, να αξιοποιήσουμε την πείρα κάποιων χωρών κομμάτων της Αριστεράς, που είτε ήταν στην εξουσία, είτε θέλουν να πάρουν την εξουσία, και επίσης να συζητήσουν και για τις αδυναμίες και για τις προοπτικές και τα καινούργια διλλήματα, τις καινούργιες προκλήσεις. Και είναι πάρα πολλές οι καινούργιες προκλήσεις. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Είναι η αλλαγή της κοινωνίας, οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που απαιτούν νέες προσεγγίσεις. Και η Αριστερά έχει μείνει πίσω στην επεξεργασία των εξελίξεων και στις νέα απαντήσεις».

Ο καθωσπρεπισμός της Αριστεράς

Ο κος Κούλογλου αναφέρεται στον καθωσπρεπισμό της Αριστεράς που ξεπέρασε ο Μελανσόν στη Γαλλία:

«Ο Μελανσόν και οι Γάλλοι κατάφεραν να πάνε σε αυτά τα υψηλά ποσοστά, γιατί μετά από πολύ καιρό, που η Αριστερά είχε γίνει «καθωσπρέπει» και δεν πήγαινε στα απομακρυσμένα μέρη και στους απόκληρους της κοινωνίας, και τους είχε αφήσει έρμαιους στη δημαγωγία της ακροδεξιάς, πήγε εκεί. Μίλησε σε αυτούς τους ανθρώπους, μίλησε στους νέους. Ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα πώς μπόρεσαν και άλλαξαν την πορεία, γιατί είχαν μια νέα προσέγγιση και ξεπέρασαν σκουριές και πράγματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια, εμποδίζουν την Αριστερά να προχωρήσει».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα λάθη

Ποια ήταν τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και τί αλλάζει μετά την εμπειρία διακυβέρνησης στην Ελλάδα; Τονίζει ο κος Κούλογλου:

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την εξουσία δεν είχε καινούργιες επεξεργασίες. Κινούταν με την παλιά λογική. Εν τούτοις εκείνη την εποχή, με την πολύ μεγάλη κρίση, αυτά μπορεί να θεωρούντο πολυτέλειες και σε κάποιο βαθμό ήταν πολυτέλειες, γιατί ήταν άλλα τα επείγοντα ζητήματα. Όταν έχεις μνημόνια δεν είναι ακριβώς η στιγμή για να σκεφθείς το νέο κόμμα πώς θα το φτιάξεις. Αλλά, μετά το τέλος των μνημονίων, την ήττα το 2019 κλπ, νομίζω ότι έπρεπε να ξεκινήσει ακόμα και πιο γρήγορα, αυτή η συζήτηση».

Προσθέτει ακόμα ο ευρωβουλευτής:

«Αυτή τη φορά η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, μια κατεύθυνση προοδευτικής συνεργασίας, δηλαδή με δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ξαναγυρίσουμε σε ένα σχήμα το οποίο ήταν αντιμνημονιακό τότε. Και για την πρώτη περίοδο, το πρώτο εξάμηνο νομίζω ότι ήταν και το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο, γιατί υπήρξαν τρομερές πιέσεις και οποιοδήποτε άλλο σχήμα θα είχε οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης. Από το Σεπτέμβριο 2015 νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει και άλλου είδους ανοίγματα που δεν έγιναν. Προτιμήθηκε αυτό το σχήμα, το οποίο διασφάλιζε πράγματι σταθερότητα, αλλά ήταν αρκετά περίεργο».

Κυβέρνηση Μαυρογιαλούρου

Αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, την χαρακτηρίζει ως κυβέρνηση συνεργασίας στυλ Μαυρογιαλούρου:

«Δεν έχουμε παράδοση κυβερνήσεως συνεργασίας στην Ελλάδα. Έχουμε παράδοση κυβερνήσεως συνεργασίας στυλ Μαυρογιαλούρου, όπου η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ήταν 4-2-1, δηλαδή διορίζεις 4 εσύ, 2 εγώ και 1 η Δημοκρατική Αριστερά. Δεν είναι σοβαρό αυτό, δηλαδή δεν κάνουν έτσι, έξω. Και αυτό είναι ένα μόνο δείγμα των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Αριστερά στη σύγχρονη εποχή μας, πώς θα μπορέσει να διαμορφώσει προτάσεις ακριβώς να είναι προτάσεις που να ξεφεύγουν από το παρελθόν».

Η αξιοπιστία του Περιφερειακού Τύπου

Με αφορμή τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης Digital News Report 2022 Reuters, που αναγνωρίζει ως πιο αξιόπιστη επωνυμία ειδήσεων ένα γενικό τοπικό ή περιφερειακό μέσο, ο Άκης Γκάτζιος ρώτησε σχετικά τον Στέλιο Κούλογλου, για να απαντήσει:

«Ο Περιφερειακός Τύπος είναι καλύτερος από τον εθνικό. Ο έλεγχος δεν είναι τόσο ασφυκτικός. Κανονικά δεν θα έπρεπε να το λέμε αυτό, γιατί θα ξεκινήσουν να προσπαθούν να ελέγξουν ασφυκτικά και τον Περιφερειακό Τύπο. Έχουν δώσει βάρος στα πολύ μεγάλα κανάλια, τα εθνικά ραδιόφωνα. Έπειτα οι επιχειρήσεις του Τύπου σε τοπικό επίπεδο είναι πιο φθηνές επιχειρήσεις, δεν απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα, τα οποία μόνο οι ολιγάρχες θα μπορούσαν να επενδύσουν. Ορισμένες δημοσιογραφικές ενώσεις στην επαρχία είναι καλύτερες. Όλα αυτά μαζί έχουν ως αποτέλεσμα τα Μέσα Ενημέρωσης τα Περιφερειακά είναι καλύτερα από τα εθνικά».

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει με αφορμή τα παραπάνω:

«Το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται αυτή την εποχή μέτρα για να βοηθήσουν τον μικρό και ανεξάρτητο Τύπο, για να μπορέσει να επιβιώσει και να μην επιβιώνουν μόνο τα πολύ μεγάλα ολιγοπώλια, που ελέγχονται από ανθρώπους που έχουν διαφορετική πολιτική και κοινωνική ατζέντα».

ΣΥΡΙΖΑ και Τύπος

Στα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Τύπο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε σχέση με τον Περιφερειακό Τύπο, αναφέρει ο κος Κούλογλου:

«Στα Μέσα Ενημέρωσης έχουν γίνει στρατηγικού χαρακτήρα λάθη, σε όλα τα επίπεδα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η υποτίμηση της σημασίας του Περιφερειακού Τύπου, των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και επίσης η μάχη αυτή που δόθηκε για τις άδειες που ήταν μια μάχη η οποία δεν υπάκουσε στη λογική όποιος δεν είναι εναντίον μου είναι μαζί μου, αλλά υπάκουσε στη λογική, όποιος δεν είναι μαζί μου, είναι εναντίον μου».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis