home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Οι προκλήσεις των κομμάτων της Αριστεράς σε μεγάλη εκδήλωση στις Βρυξέλλες

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ευρωκοινοβούλιο

Μεγάλη εκδήλωση, με θέμα το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 22/06/2022 και ώρα 16:30 (τοπική) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα αποτελέσματα των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων καθώς και οι επερχόμενες μάχες, οι πολιτικές μετατοπίσεις που καταγράφονται σε πολλές χώρες και οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες, που φέρνουν την Αριστερά σε κρίσιμες αποφάσεις που ξεπερνούν τις παραδοσιακές επεξεργασίες και εργαλεία. Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης ανταποκρίνονται σε μια σειρά από προκλήσεις, ο τρόπος που διαχειρίζονται τις κυβερνητικές ευθύνες, η στρατηγική των συμμαχιών, η αλληλεπίδραση με κοινωνίες και κινήματα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι συσχετισμοί, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη της Αριστεράς να προσαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες.

Θα μιλήσουν οι: Lilyth Verstrynge, Γραμματέας Οργανωτικού των Podemos, Ισπανία | Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ελλάδα | Martina Anderson, πρώην ευρωβουλευτής, Sinn Fein, Ιρλανδία | Κώστας Δουζίνας, καθηγητής στο Birkbeck University of London | Fabien Perrier, δημοσιογράφος της γαλλικής Liberation και συγγραφέας | Gabi Zimmer, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην πρόεδρος της GUE/NGL (The Left), Γερμανία | Manon Aubry, ευρωβουλευτής της La France Insoumise, συμπρόεδρος της LEFT, Γαλλία | Jeremy Corbyn, πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Μ. Βρετανία | Luciana Castellina, πρώην ευρωβουλευτής, Ιταλία | Maria Eugenia Rodriguez Palop, ευρωβουλευτής, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Unidos Podemos, Ισπανία

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς Μαρίζα Ματίας (Bloco Esquerda), Μαρτίνα Μίχελς (Die Linke), και Στέλιος Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, για την εκδήλωση, που πραγματοποιείται ύστερα από δική του πρόταση, δήλωσε τα εξής: «Η ιδέα είναι να κάνουμε έναν απολογισμό της συμμετοχής της Αριστεράς σε διάφορες κυβερνήσεις: ποια είναι τα θετικά σημεία που πρέπει να κρατήσουμε και ποια πρέπει ν’ αλλάξουμε. Ταυτόχρονα, καθώς οι μελλοντικές προκλήσεις είναι σχεδόν παρούσες, αν θέλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι γι’ αυτές, η προηγούμενη αποτίμηση είναι αναγκαία».

«Έχουμε τη θετική εμπειρία των Podemos που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στην Ισπανία και έχουν περάσει μια σειρά θετικών μέτρων για την προστασία των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων και υπέρ των γυναικών. Έχουμε την εμπειρία του Σιν Φέιν, από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία, που οδήγησε άλλωστε και στην πρόσφατη εκλογική του επιτυχία. Έχουμε την έμμεση συμμετοχή του Bloco στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας και, φυσικά, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019. Από την άλλη, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες: στη Γερμανία, το Die Linke παρουσιάζει σοβαρή εκλογική υποχώρηση, ενώ στη Μ. Βρετανία ηγέτης είναι ο συντηρητικός Τζόνσον.

Πράγματι, ο Τζέρεμι Kόρμπιν, πρώην ηγέτης του εργατικού κόμματος εκεί, έχει πολλά να μας πει για ένα πρόγραμμα που κατάφερε να συσπειρώσει μεν μεγάλες μερίδες της νεολαίας και των αστικών κέντρων, αλλά όχι και να κερδίσει τις εκλογές. Η Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικό στέλεχος της ιταλικής Αριστεράς, είναι η πλέον κατάλληλη να περιγράψει την πορεία ενός πανίσχυρου κινήματος, που όμως σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης, θα μας μιλήσει η Μανόν Ομπρί, συμπρόεδρος της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ανυπότακτη Γαλλία, της οποίας είναι στέλεχος, και στα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και Πράσινοι) που συμμετέχουν στο κοινό σχήμα της Αριστεράς. Και αυτό θα γίνει, λίγες μέρες μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία -όπου ο Ζαν-Λικ Μελανσόν διεκδικεί την πρωθυπουργία-, καθώς η εκδήλωση πραγματοποιείται ακριβώς τότε. Ένα νέο πολιτικό και κινηματικό σκηνικό διαμορφώνεται στην Ευρώπη κι εμείς δεν μπορούμε να μετέχουμε μόνο ως παρατηρητές», συμπλήρωσε.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis