home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ερμιονίδα: Μαντεύουν το ριζικό τους με το αμίλητο νερό και τις φωτιές του Κληδονα

Αναβιώνει το έθιμο σε Ερμιόνη, Πορτοχέλι και Κοιλάδα
Κλήδονας

Είτε το πιστεύετε είτε δεν το πιστεύετε, ο Κλήδονας αποκαλύπτει το ριζικό αλλά και διασκεδάζει με τις έξυπνες ατάκες και τα διφορούμενα μηνύματα. Το άναμμα της φωτιάς, η διονυσιακή λατρεία, το αμίλητο νερό αναβιώνουν σε Ερμιόνη, Πορτοχέλι και Κοιλάδα στις 23 και 24 Ιουνίου, διατηρώντας το δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού , που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Τον Κλήδονα τον συναντάμε στον Ηρόδοτο, τον Αισχύλο , τον Όμηρο, στον Ησίοδο, τον Ευρυπίδη και τον Αριστοφάνη. Η λέξη χρησιμοποιείται και ως όνομα και ως επίκληση (Κληδόνιος) στο Δία και τον Ερμή, γιατί αυτοί έδιναν τους Κλήδονες, δηλαδή τους οιωνούς, στους ανθρώπους.

Φωτιές ανάβουν απ’ άκρη σ’ ακρη, ενώ το αμίλητο  νερό αποκαλύπτει στις ανύπαντρες κοπέλες το μελλοντικό τους σύζυγο.

Κλήδονας Ερμιόνη

Η αναβίωση του εθίμου ξεκίνησε το 2007 στον τότε Δήμο Ερμιόνης και διαρκώς εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις και δρώμενα.

Οι μαγικές βραδιές του καλοκαιριού στην Ερμιονίδα συνεχίζονται :

-Στην Ερμιόνη, στα Μανδράκια την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, στη γιορτή που διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης και πραγματοποιείται με την οικονομική στήριξη του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Εθελοντές Ερμιόνης και το Λυκειο Ελληνίδων Άργους.

Κλήδονας Ερμιόνη

-Στην Κοιλάδα, την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ στο λιμάνι, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φράγχθι σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας

ΚΛΗΔΟΝΑΣ ΚΟΙΛΑΔΑ 2022

-Στο Πορτοχέλι, την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο παλιό υδραγωγείο, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πνευματικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος Πορτοχελίου «Φάρος» σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας – Αλληλεγγύης – Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας.

ΚΛΗΔΟΝΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙ

Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορευτική ομάδα του Δήμου.

Μαντέματα και ριζικό στις φωτιές του Αι-Γιαννιού του Κλήδονα στις πιο μυστηριακές βραδιές του καλοκαιριού στην Ερμιονίδα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis