Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού τίθεται η Αργολίδα την Κυριακή 28 Ιουνίου, καθώς αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εντάσσει τον νομό, μαζί με άλλες περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, στην Κατηγορία 4 (πορτοκαλί συναγερμός), σημαίνοντας την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Ο κίνδυνος είναι άμεσος και απαιτείται αυξημένη εγρήγορση από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η κρισιμότητα της ημέρας επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης. Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που ενδέχεται να προκαλέσει σπινθήρα ή εστία φωτιάς. Οι αρμόδιες αρχές απαγορεύουν ρητά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, ξερών χόρτων ή το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των περιουσιών εξαρτάται άμεσα από την ατομική υπευθυνότητα.
Ο χρόνος αντίδρασης αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης καταστροφής. Όποιος αντιληφθεί την παραμικρή ένδειξη καπνού ή φλόγας οφείλει να επικοινωνήσει αμέσως με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 ή να καλέσει τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες για την τοποθεσία του συμβάντος.











