home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Χάος με τα σαραβαλάκια απορριμματοφόρα – Βάζουν στο κάδρο τον Κωστούρο

Συνδικαλιστής ζητά την παραίτηση δημοτικού συμβούλου για αήθη και ρατσιστική συμπεριφορά
Αμαξοστάσιο δήμου Ναυπλιέων

Δεν λέει να καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ναυπλιέων και την ένταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη στο αμαξοστάσιο του δήμου Ναυπλιέων, όπου σταθμεύουν τα απορριμματοφόρα, παρουσία εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Αργολίδας.

Στο Ναύπλιο τις τελευταίες ημέρες μετά την ενημέρωση από πλευράς δήμου στα πληρώματα των απορριμματοφόρων, επικρατεί χάος με τις καταγγελίες για τα σαραβαλάκια απορριμματοφόρα και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ζητούν πλέον εξηγήσεις από το δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κωστούρο, τον οποίο βάζουν στο κάδρο καλώντας τον να πάρει επίσημη θέση. Την ίδια ώρα συνδικαλιστής ζητά την παραίτηση δημοτικού συμβούλου του δήμου Ναυπλιέων, για αήθη και ρατσιστική συμπεριφορά.

Οι καταγγελίες

Το θέμα πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τα καταγγελλόμενα να συνοψίζονται στα παρακάτω από τη Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου:

-Τα απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούνται είναι παμπάλαια, ασυντήρητα, σε κακή κατάσταση, δε πλένονται

-Τα ακριβοπληρωμένα αυτοκίνητα έχουν μείνει ασυντήρητα, είναι χαλασμένα και δε χρησιμοποιούνται

-Το μηχάνημα που πλένει τους κάδους είναι χαλασμένο

– Το προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες.

-Εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες

– Τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων δεν επαρκούν

Απορριμματοφόρα Δήμος Ναυπλιέων

Συνδικαλιστής ζητά παραίτηση

Εντωμεταξύ, συνδικαλιστής που παραβρέθηκε την Τρίτη στο αμαξοστάσιο, με δήλωσή του καταγγέλλει δημοτικό σύμβουλο και εντεταλμένο του δημάρχου Ναυπλιέων, για δημόσια αήθη και ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του, λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητας και δράσης του, εργασιακό εκφοβισμό, απειλές και ύβρεις. Καλεί μάλιστα τον Δημήτρη Κωστούρο, να απαιτήσει την άμεση παραίτηση του συγκεκριμένου από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Παράλληλα δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Πολιτικές διαστάσεις στο θέμα που έχει προκύψει δίνει εντωμεταξύ, ο Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μπικάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείχνει Κωστούρο ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Θεματική ομάδα τοπικής αυτοδιοίκησης Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου, αναγερόμενη στις καταγγελίες των εργαζομένων στη καθαριότητα του δήμου αναφέρει:

«Το φως της δημοσιότητας είδαν χτες Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 απίστευτες καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ναυπλιέων. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας για απειλές απόλυσης, για εκβιασμούς και ειρωνείες, αλλά και τον Αντιδήμαρχο που είναι υπεύθυνος για το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό, για ρατσιστική συμπεριφορά προς έναν από τους συνδικαλιστές που επισκέφτηκαν το χώρο που στεγάζεται η Υπηρεσία, για να ακούσει τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ο τρόπος που ο κ. Κωστούρος διοικεί το Δήμο Ναυπλιέων είναι γνωστός εδώ και πολύ καιρό. Η αυταρχικότητα, η αλαζονεία, η ειρωνεία και η έλλειψη σεβασμού προς την αντίθετη άποψη κυριαρχούν έναντι όλων των δημοτών, πλην εκείνων που «χειροκροτούν» οποιαδήποτε απόφασή του.

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα τόσο στην ασφάλειά τους –ακόμη περιμένουμε να απαντήσει ο Δήμαρχος σε ερώτηση υποψηφίου για τα ανταλλακτικά στα χαλασμένα απορριμματοφόρα- όσο και για την διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων όπως οι υπερωρίες και οι άδειες τους. Οι απειλές για απόλυση όταν «έρθουν οι ιδιώτες στην Καθαριότητα» είναι μια ακόμη πιστή εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου προτύπου του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο πιστά ακολουθεί ο «κεντρώος» δήμαρχος Ναυπλιέων στον τρόπο επικοινωνιακής πολιτικής αλλά και άσκησης εξουσίας. Οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά ποιο Κόμμα είναι ξεκάθαρα εναντίον της ανεξέλεγκτης εισόδου των ιδιωτών στον Δημόσιο Τομέα και αυτό ήδη διαμορφώνεται στις προτιμήσεις τους στις επόμενες εκλογές.

Αφήστε ήσυχους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κ. Κωστούρο. Τις απειλές και τους εκβιασμούς τις χρησιμοποίησαν σε άλλες εποχές, με γνωστά αποτελέσματα. Σήμερα, η πρόοδος έρχεται μόνο μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία. Αν αγνοείτε τη σημασία των λέξεων «σεβασμός» και «συνεργασία» και γνωρίζετε μόνο τις λέξεις «απειλή» και «εκβιασμός», θα δείτε τα αποτελέσματα στην κάλπη το Φθινόπωρο του 2023».

Μπικάκης: Μονόδρομος η αλλαγή

nikolas 1
Νικόλαος Μπικάκης

Ο Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μπικάκης, δύο 24ωρα μετά τα εκτεινόμενα στο αμαξοστάσιο του δήμου Ναυπλιέων και μετά τις καταγγελίες εργαζομένων που έχουν προηγηθεί, δήλωσε σήμερα:

«Κύριε Δήμαρχε Ναυπλιέων πότε θα το καταλάβετε ότι αποτύχατε σε όλα; Με ανοιχτό το στόμα παρακολουθήσαμε τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ναυπλιέων και του σωματίου τους. Αναρωτιέμαι ο κύριος Δήμαρχος Ναυπλιέων δεν άκουσε… δεν είδε… δεν γνώριζε;

Κύριε Δήμαρχε Ναυπλιέων ορθά ενημερώσατε τα πληρώματα καθαριότητας για το πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται… Όμως… Συμφωνείτε με τη συμπεριφορά του Δημοτικού συμβούλου της παράταξής σας προς το πρόσωπο συνδικαλιστή – εργαζομένου; Συμφωνείτε με τη συμπεριφορά του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Καθαριότητας προς τους εργαζομένους;

Δημότισσες και Δημότες όπως αντιλαμβάνεστε με τέτοια πολιτική και τέτοιες συμπεριφορές ως Δήμος κατευθυνόμαστε προς τα βράχια. Μονόδρομος η αλλαγή στις Δημοτικές εκλογές του 2023».

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου, όλα όσα συνέβησαν στο αμαξοστάσιο και όσα καταγγέλλονται για την υπηρεσία καθαριότητας ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου»:

«Ο δήμαρχος κάλεσε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα για να τους υποδείξει τον τρόπο που θα κάνουν την δουλειά τους. Όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν δια του εκπροσώπου τους, της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Αργολίδας, να εκφράσουν στο Δήμαρχο τα προβλήματά τους αυτός με απαράδεκτο τρόπο και συμπεριφορά το αρνήθηκε και δήλωσε ότι δέχεται αιτήματα από μεμονωμένους εργαζόμενους και μόνο γραπτώς. Είναι προφανές ότι συνδικαλισμός, σωματεία, εργατικά δικαιώματα, είναι άγνωστες λέξεις για το δήμαρχο. Όμως όπως φαίνεται ξέρει να καλλιεργεί το φόβο της απόλυσης πολύ καλά. Η χρήση του φόβου και των απειλών ως εργαλείων κυριαρχίας έχει αποδώσει πολλές φορές.

Δε θέλει να ακούσει τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου. Δε θέλει να ακούσει ότι το προσωπικό είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες. Δε θέλει να ακούσει ότι δουλεύουν συνεχώς χωρίς ρεπό και άδειες και μάλιστα υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να πάρουν άδεια εδώ και πέντε χρόνια. Δε θέλει να ακούσει ότι τα απορριμματοφόρα που χρησιμοποιούν είναι παμπάλαια, ασυντήρητα, σε κακή κατάσταση, δε πλένονται και επομένως άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων. Δε θέλει να ακούσει ότι τα ακριβοπληρωμένα αυτοκίνητα που έχει προμηθευτεί ο δήμος έχουν μείνει ασυντήρητα, είναι χαλασμένα και δε χρησιμοποιούνται. Δε θέλει να ακούσει ότι το μηχάνημα που πλένει τους κάδους είναι κι αυτό χαλασμένο, με αποτέλεσμα οι κάδοι  να μην καθαρίζονται και να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Δε θέλει να ακούσει ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων δεν επαρκούν. Δε θέλει να ακούσει γιατί προτιμά να μιλά και να λέει αυτά που ο ίδιος θέλει να ακούσει. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είναι σε τραγική κατάσταση γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες του την έχουν απαξιώσει εδώ και χρόνια.

Άλλωστε η απαξίωση των υπηρεσιών καθαριότητας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της, είναι καιρό τώρα στα σχέδια της κυβέρνησης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο και να διεκδικήσουν λύση στα χρόνια και οξυμένα προβλήματά τους. Να μη  φοβούνται και να αγωνιστούν για  το δίκιο τους συλλογικά. Η Λαϊκή Συσπείρωση συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους και θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Καταγγελία συνδικαλιστή

Γιώργος Κουντουργιανός

Ο Αντιπρόεδρος Β΄ Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας Γιώργος Κουντουργιανός, ζητά την άμεση παραίτηση Δημοτικού Συμβούλου, καταγγέλλοντας  δημόσια αήθη και ρατσιστική συμπεριφορά του. Αναφέρει ο συνδικαλιστής στην καταγγελία – δήλωσή του:

«Καταγγέλλω την δημόσια αήθη και ρατσιστική συμπεριφορά που δέχτηκα λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητας και δράσης μου, από τον (ΣΣ Αναφέρει το όνομα δημοτικού συμβούλου) Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Ναυπλιέων και Εντεταλμένο του Δημάρχου Ναυπλιέων. Ο κατήφορος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ναυπλιέων δεν έχει επιστροφή. Με εργασιακό εκφοβισμό, απειλές και ύβρεις οι “πραιτοριανοί” της αλαζονικής Δημοτικής Αρχής προσπαθούν να επιβιώσουν.

Καλώ τον κ. Δήμαρχο Ναυπλιέων, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού του εαυτού του, να απαιτήσει την άμεση παραίτηση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, του (ΣΣ Αναφέρει το όνομα δημοτικού συμβούλου). Δηλώνω ότι καμία μορφή επίθεσης & απειλής δεν θα κάμψει τον διαρκή αγώνα μου για τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικά μου και των συναδέλφων μου. Καλώ τους συναδέλφους μου να συσπειρωθούν δίπλα στο Σωματείο μας σε διαρκή αγώνα γα τα δικαιώματά μας, αλλά και για καλύτερες παροχές υπηρεσιών προς τους συνδημότες μας. Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Video στο αμαξοστάσιο

 Για όσα καταγγέλλονται για την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ναυπλιέων έχουν επίσης τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων η προέδρος σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Αργολίδας Ευαγγελία Τσατσούλη, και ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς, ενώ είχε προηγηθεί προ μηνός και καταγγελία του υποψήφιου δημάρχου Κώστα Μάκαρη, που αφορούσε παροπλισμένα οχήματα του Δήμου Ναυπλιέων.

Οι καταγγελίες για τα σαραβαλάκια απορριμματοφόρα στο Ναύπλιο, με τις διαστάσεις που παίρνουν, αλλά και το αίτημα του συνδικαλιστή που καλεί σε παραίτηση δημοτικό σύμβουλο, βάζουν πλέον στο κάδρο το δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο, ο οποίος μέχρι ώρας δεν έχει αντιδράσει.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis