home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: «Φωτιά και λαύρα» το πασχαλινό τραπέζι

Ακριβότερος από κάθε άλλη χρονιά ο οβελίας, τσουχτερές οι τιμές και λόγω ελλείψεων στα οπωροκηπευτικά

«Φωτιά και λαύρα» θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι καθώς οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων έχουν εκτοξευθεί λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, της ενεργειακής κρίσης αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι, μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, η Λαμπρή φέτος θα εορταστεί με σχετική κανονικότητα, το τραπέζι θα είναι φτωχότερο από κάθε άλλη φορά καθώς εκτιμάται ότι θα θα κοστίζει ως και 35% ακριβότερα.

Ακριβότερος από κάθε άλλη χρονιά είναι ο οβελίας στην Αργολίδα με τις τιμές για το αρνάκι να έχουν εκτοξευθεί στα 12,5-13 ευρώ το κιλό, για το κατσικάκι στα 13,5-14 ευρώ το κιλό και για το πατροπαράδοτο κοκορέτσι στα 11-12 ευρώ μειώνοντας σοβαρά τον αριθμό των οικογενειών που θα αποφασίσουν να γυρίσουν τη σούβλα.

αρνιά

Στα ύψη οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι

«Οι τιμές είναι σε υψηλότερα επίπεδα από όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς λόγω και του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας οι παραγωγοί πωλούν ακριβότερα φέτος», επισημαίνει στο «anagnostis.org.» ο κρεοπώλης Παναγιώτης Χαύτας.

Χαύτας
Φωτο: fb/ Άννα Νικολάου

« Ο κόσμος, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και της ακρίβειας σε σχεδόν όλα τα αγαθά, εμφανίζεται μουδιασμένος και διστακτικός. Είναι έκδηλη η ανησυχία για τα οικονομικά, οι περισσότεροι από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους δεν έχουν πληρωθεί ακόμη μισθούς και επιδόματα και λόγω όλης της αβεβαιότητας που επικρατεί ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις μεγάλες πασχαλινές αγορές, με αποτέλεσμα η κίνηση στα μαγαζιά να είναι χαμηλή μέχρι στιγμής» τονίζει ο κ. Χαύτας.

Ανατιμήσεις και στα οπωροκηπευτικά

Ανατιμήσεις καταγράφονται όμως και στα οπωροκηπευτικά λόγω και των ελλείψεων που προκάλεσαν οι παγετοί και οι κακοκαιρίες. Εντονότερες είναι οι αυξήσεις σε μαρούλια και ντομάτες εξ αιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Μανάβικο Τρανός3
Φωτό: fb/Στρατος Τρανος

« Τις τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων τις καθορίζει η αγορά, η προσφορά και η ζήτηση», δηλώνει στο «anagnostis.org» ο οπωροπώλης Στράτος Τρανός, προσθέτοντας ότι « η ζήτηση σε λαχανικά είναι υψηλή αλλά η προσφορά χαμηλή, λόγω της βαρυχειμωνιάς και των ισχυρών χιονοπτώσεων αλλά και του τριπλασιασμού της τιμής του αγροτικού ρεύματος και των αυξήσεων των τιμών των λιπασμάτων. Είναι λογικό ότι μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση τα προϊόντα θα έχουν υψηλές τιμές».

Τρανός 3
Φωτό: fb/Στρατος Τρανος

«Ενώ θεωρούσαμε ότι ξεπερνάμε σιγά-σιγά την οικονομική κρίση ήρθε ο κορωνοϊός, οι αυξήσεις στην ενέργεια και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τι να πρωτοπληρώσει ο κόσμος; Είναι φυσικό επακόλουθο να είναι συγκρατημένος στις αγορές του αφού δεν προλαβαίνει να ανασάνει», συμπληρώνει ο κ. Τρανός.

Μανάβικο Τρανός
Φωτό: fb/Στρατος Τρανος

Ακριβό το Πασχαλινό τραπέζι

Όπως όλα λοιπόν δείχνουν το φετινό πασχαλινό τραπέζι στην Αργολίδα θα είναι μικρότερο και φτωχότερο, καθώς τα βασικά προϊόντα, οβελίας και οπωροκηπευτικά, είναι “φωτιά και λαύρα” και αδειάζουν το καλάθι των νοικοκυριών.   

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis