home design 800x400
home design 1170Χ320

Γεννητούρια μετά κόπων και βασάνων για Ουκρανή πρόσφυγα στο Ναύπλιο

Η γυναίκα από την Ουκρανία γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι μετά από καισαρική τομή.
Νοσοκομείο Ναυπλίου

Ένα υγιέστατο αγοράκι γέννησε μία πρόσφυγας από την Ουκρανία στο Ναύπλιο, σήμερα Τρίτη 12 Απριλίου. Η έγκυος γυναίκα που ξεσπιτώθηκε λόγω του πολέμου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης όπου μετά από καισαρική τομή έφερε στη ζωή το μωρό που κυοφορούσε.

Η γυναίκα φιλοξενείται στην ευρύτερη περιοχή του Τολού εδώ και σχεδόν 20 μέρες, μαζί και με άλλους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφθάσει στο νομό.

Σήμερα οι γιατροί της μαιευτικής κλινικής στο νοσοκομείο Ναυπλίου που την παρακολουθούσαν όλες αυτές τις ημέρες, έκριναν πως θα έπρεπε να κάνει εισαγωγή για να γεννήσει το μωρό της, μετά κόπων και βασάνων, αλλά απολύτως επιτυχώς.

Εξετάσεις σε μαθητές και γονείς

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε διενέργεια κλινικής εξέτασης και εργαστηριακού ελέγχου στους μαθητές και στις μαθήτριες από Ουκρανία στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου.

Παράλληλα οι μητέρες και συνοδοί των παιδιών που φιλοξενούνται στο νομό θα έχουν τη δυνατότητα την ίδια ημέρα να προβούν σε εξετάσεις πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων, που αφορούν στην υγεία τους.

Μέχρι και σήμερα και ενώ οι προσφυγικές ροές εκτοπισμένων ατόμων από την Ουκρανία συνεχίζονται, οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις εγγραφές των μαθητών και μαθητριών προσφύγων ρυθμίζοντας τα διαδικαστικά θέματα για την ομαλή φοίτησή τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η κατάσταση στην Αργολίδα

Στο νομό Αργολίδας ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν καταφθάσει μέχρι τώρα και διαμένουν στην περιοχή είναι μικρός.

Περίπου 45 Ουκρανοί έχουν εγκατασταθεί κυρίως σε περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων και του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Συμπατριώτες τους και δεκάδες εθελοντές ανέλαβαν να τους προϋπαντήσουν και να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα εφόδια για όσο καιρό θα παραμείνουν στα σπίτια που φιλοξενούνται η διαμένουν.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί είδη πρώτης ανάγκης τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν αποσταλεί στις δοκιμαζόμενες από τον πόλεμο περιοχές της Ουκρανίας.

Γιατί τα βρήκαν …μπαστούνια

Με ουκ ολίγες δυσκολίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στο Άργος.

Οι άνθρωποι αυτοί που ταξίδεψαν πολλές μέρες, φτάνοντας στην Αργολίδα, αφήνοντας πίσω τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην πατρίδα τους, υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία αναζητώντας τρόπους να ξεμπλέξουν από τα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας.

Οι άνθρωποι δεν μιλούσαν Ελληνικά και εκτός από τη μητρική τους γλώσσα μιλούσαν μόνο λίγα αγγλικά, και ήταν δύσκολη ακόμα και η επικοινωνία τους. Δεν μπορούσαν ούτε καν να πάρουν συνάλλαγμα και να ανταλλάξουν δολάρια σε ευρώ από τις τράπεζες του Άργους, αφού για να εξυπηρετηθούν έπρεπε να γίνουν πελάτες τους πρώτα.

Εκτός από τα γραφειοκρατικά θέματα αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε επίσης να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απογοήτευση των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στο Άργος και η ανησυχία τους ήταν μεγάλη, πέραν της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται με την γραφειοκρατία και κυρίως με την έλλειψη πληροφοριών. Οι οδηγίες και οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν περιορισμένες και δεν ήξεραν τι θα τους ξημερώσει, αφού βρίσκονται σε μια ξένη χώρα και η ανασφάλεια που νοιώθουν είναι μεγάλη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis