home design 800x400
home design 1170Χ320

Πόσο καίει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Συμφέρει πλέον ή όχι;

Αντλία καυσίμων

Με τις τιμές στα καύσιμα να σπάνε κάθε ρεκόρ, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες οχημάτων αναζητούν την πιο οικονομική λύση μετακίνησης. Έτσι, συγκρίνοντας τα παραδοσιακά οχήματα με βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο πλέον έχουν μπει στην εξίσωση και δυο νέα καύσιμα, το φυσικό αέριο και η ηλεκτροκίνηση.

Το δίκτυο των πρατηρίων με φυσικό αέριο δεν κρίνεται επαρκές, οπότε εδώ θα δούμε πόσο καίει κι αν συμφέρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με την τιμή του ρεύματος να έχει αυξηθεί εξίσου αρκετά όπως και τα ορυκτά καύσιμα.

Γενικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και η ανάπτυξή τους είναι ραγδαία, με συνεχόμενες αυξανόμενες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν μια μεγάλη μπαταρία στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου που τους χαρίζει αυτονομίες από 100 έως 500 χιλιόμετρα στα πιο μεγάλα και ακριβά μοντέλα.

Φορτίζουν στο σπίτι με το οικιακό ρεύμα ή σε ταχυφορτιστές όταν πρόκειται να ταξιδέψουν και χρειάζονται άμεσα και γρήγορα να αναπληρώσουν το ποσοστό της μπαταρίας τους.

Είναι πιο εύκολα στη συντήρησή τους καθώς δεν απαιτείται συνεχές service όπως τα θερμικά αυτοκίνητα ενώ και τα εξαρτήματά τους είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με ένα παραδοσιακό αυτοκίνητο βενζίνης ή πετρελαίου.

Ενεργειακή κρίση – Παρασέρνει το κόστος μετακίνησης;

Μπορεί να βιώνουμε μια ενεργειακή κρίση με το κόστος των καυσίμων να έχει εκτοξευθεί, αυτό όμως δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος μετακίνησης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Κύριο μέλημα για να αποκτήσει κάποιος ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι να έχει δική του θέση παρκαρίσματος και τη δυνατότητα να φορτίζει με νυχτερινό ρεύμα – έτσι το κόστος είναι ιδιαίτερα μειωμένο καθόλη τη διάρκεια της φόρτισης.

Ενδεικτικά, το κόστος νυχτερινού ρεύματος είναι γύρω στα 0,11€ / kwh ενώ οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως το κόστος για το δίκτυο μεταφοράς, είναι ελάχιστες ή μηδαμινές.

Κόστος μετακίνησης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Για τον υπολογισμό του κόστους μετακίνησης με ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα έχουμε ως παράδειγμα ένα ηλεκτρικό όχημα με κατανάλωση 18kwh/100 χιλιόμετρα – μια κατανάλωση που συνήθως την έχουν τα μεγάλα οχήματα σε ταξίδι με ταχύτητα των 120 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Μικρότερα αυτοκίνητα πόλης έχουν αρκετά πιο οικονομικές καταναλώσεις.

Για 18kwh κατανάλωση, με νυχτερινή φόρτιση στο σπίτι, το κόστος θα είναι μόλις 2,70€ / 100 χιλιόμετρα.

Ο υπολογισμός έχει γίνει με τελικό κόστος kwh 0.15€ (0.11€ το νυχτερινό + τις εξτρά χρεώσεις και ΦΠΑ).

Καταλαβαίνουμε άρα ότι το κόστος ενέργειας για φόρτιση του αυτοκινήτου στο σπίτι με νυχτερινό ρεύμα είναι αρκετά χαμηλό και σε κάθε περίπτωση υποδεέστερο από το αντίστοιχο κόστος με βενζίνη ή πετρέλαιο.

Σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος μετακίνησης με ένα βενζινοκίνητο όχημα

Αντίστοιχα, ένα αυτοκίνητο με βενζίνη που καταναλώνει 7λίτρα / 100 χιλιόμετρα, θα έχει κόστος περίπου 14€ τα 100 χιλιόμετρα.

Βλέπουμε ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το κόστος μετακίνησης με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Φυσικά, το πόσο καίει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα θερμικό, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η ταχύτητα, οι καιρικές συνθήκες, κ.α.

Τι άλλο γλιτώνεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Πέρα από την οικονομία στο κόστος μετακίνησης, με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξοικονομείτε κι άλλα έξοδα, όπως ότι δεν έχετε τέλη κυκλοφορίας ενώ μπορείτε να μπαίνετε στο δακτύλιο ελεύθερα.

Άλλα κόστη, όπως η ασφάλεια αυτοκινήτου, είναι σχεδόν παραπλήσια για ίδιας κατηγορίας οχήματα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα κόστη για ασφάλεια αυτοκινήτου στη σελίδα του asfaleies24.gr όπου μπορείτε να συγκρίνετε περισσότερες από 26 ασφαλιστικές εταιρείες με 1 κλικ.

Τέλος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πιο αραιά service άρα και εδώ το κόστος είναι μειωμένο.

Τελικά συμφέρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Αν μπορείτε να φορτίζετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο σπίτι σας – ειδικά με το νυχτερινό ρεύμα – τότε φυσικά και σας συμφέρει. Πέρα από την καλύτερη εμπειρία χρήσης, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα σας εξοικονομήσει δεκάδες χρήματα από το καθημερινό σας κόστος μετακίνησης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis