home design 800x400
home design 1170Χ320

Το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ στην ελληνική Βουλή – Επισκιάστηκε η ομιλία Ζελένσκι, αποχώρησε ο Γκιόλας

Την έντονη αντίδραση και την άμεση αποχώρηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η εμφάνιση στη βουλή του μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ
azov vouli

Την έντονη αντίδραση και την άμεση αποχώρηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η εμφάνιση στη βουλή του μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, κατά τη σημερινή ομιλία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Από την αίθουσα αποχώρησαν οι Γιάννης Γκιόλας, Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας.

Αμέσως μετά ο βουλευτής Νίκος Φίλης έκανε την εξής δήλωση: «Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού  τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του. Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Η  συμπαράστασή μας  προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη  Ρωσική  εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού,  του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής».

Οι αντιδράσεις όμως συνεχίστηκαν, με τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Όλγα Γεροβασίλη, να δηλώνει: «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».​ Έντονα αντέδρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η Ελληνική Βουλή σήμερα δεν ζήτησε δυστυχώς δια των θεσμικών της παραγόντων, ούτε εξηγήσεις ούτε εγγυήσεις για την ομογένεια από τον κ. Ζελένσκι, όπως συνέβη πρόσφατα στο ρουμανικό κοινοβούλιο.Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να επετράπη σήμερα να απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, χωρίς να ενημερωθούμε, εκτός από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας  και  ένας παρακρατικός, μέλος της ναζιστικής οργάνωσης του τάγματος  ΑΖΟΦ, που βαρύνεται για την άσκηση βίας κατά της ομογένειας.Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, με όλο τον σεβασμό οφείλατε προηγουμένως να μας ενημερώσετε ότι εκτός από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας θα είχαμε και παρακρατικούς σήμερα στην Ελληνική Βουλή».

Τι είπε ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα του μαίνεται για πάνω από ένα μήνα.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοινό ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας με την Ουκρανία αναγάγοντας το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» στα όσα βιώνει σήμερα η χώρα του: «Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα».

Εκτενής ήταν η αναφορά του στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Μαριούπολης λόγω και της ισχυρής παρουσίας της ελληνικής ομογένειας στην περιοχή.

«Δεν έχει μείνει κανένα κτίριο στη Μαριούπολη που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το θέατρο της πόλης. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βια των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη υπήρξε λίκνο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας οι οποίοι ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κάτοικους χτίζοντας την πόλη και το μέλλον τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που θυσιάστηκαν ήρωες, πρέπει να εκδιώξουμε τον εχθρό […] θα χάσουν όπως πάντοτε χάνει ο επιτιθέμενος μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην Οδησσό έκανε και αναφορά στον αγώνα της Φιλικής Εταιρείας για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να βοηθήσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία», τόνισε.

«Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τη συμμετοχή στις κυρώσεις. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλη της ΕΕ για να οργανώσουμε καλύτερα την οποία διάσωση μπορεί να γίνει από τη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο, στη Βουλή μίλησαν δύο μαχητές από την πολιορκούμενη Μαριούπολη. Ο πρώτος συστήθηκε ως Μιχαήλ, είναι Έλληνας στην καταγωγή και ανέφερε ότι συμμετέχει στην άμυνα της πόλης με το τάγμα του Αζόφ.

«Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε 3 φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας [….] Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε χωρίς νερό και τρόφιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο άλλος μαχητής συστήθηκε ως Αναστάσιος και δήλωσε ότι έχει επίσης ελληνική καταγωγή. Ανέφερε ότι «εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν τώρα στη Μαριούπολη δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει. Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να μιλήσετε, να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη».

Σχόλια

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis