home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑργολίδαFeatured

Ένα «κουρδιστό διαστημόπλοιο» έρχεται στο Άργος

Η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε γέφυρα που θα ενώσει τη γη με τ’ άστρα, οδηγώντας  τους μαθητές σ’ ένα διαστρικό ταξίδι.

Η Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Μυκηνών εγκαινιάζει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται στα σχολεία, έχει ως θέμα την αστρονομία και τίτλο: «Το κουρδιστό διαστημόπλοιο».

Η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε γέφυρα που θα ενώσει τη γη με τ’ άστρα, οδηγώντας  τους μαθητές σ’ ένα διαστρικό ταξίδι ανάμεσα στους πλανήτες και τ’ αστέρια. Τα παιδιά ως μελετητές του διαστήματος, θα περιπλανηθούν στη γειτονιά του ήλιου, ανακαλύπτοντας τα εντυπωσιακά μυστικά που κρύβει ο κάθε πλανήτης και ο κάθε φυσικός δορυφόρος.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Αρχικά, οι μαθητές θα γνωρίσουν την καρδιά του ηλιακού συστήματος, τον ήλιο, θα ανακαλύψουν τη συμβολή του στην ανάπτυξη ζωής του πλανήτη Γη και θα ενημερωθούν για το σπάνιο φαινόμενο της έκλειψης ηλίου. Στην συνέχεια, θα ταξιδέψουν στον πιο μικρό και γρήγορο πλανήτη, τον Ερμή, όπου θα μελετήσουν τη γεωμορφολογία του πλανήτη και τους λόγους για τους οποίους είναι γεμάτος κρατήρες.

Έπειτα, θα επισκεφτούν τη ζεστή και ολοφώτεινη Αφροδίτη, το γνωστό Αποσπερίτη, που ως «πλανήτης της κολάσεως», είναι γεμάτη με ηφαίστεια, φωτιά και δηλητήριο, ενώ με το ταξίδι τους στο μπλε πλανήτη, θα συνειδητοποιήσουν πως η Γη μας, μαζί το φυσικό της δορυφόρο τη Σελήνη, κρύβουν πολλές εκπλήξεις που θα αποκαλυφθούν από τους αστροναύτες, που ζουν στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο βραχώδης και κατακόκκινος πλανήτης Άρης, θα εκπλήξει ευχάριστα τους μικρούς μαθητές, χάρη στις ομοιότητες που φέρει με τη Γη, αλλά και με το ενδεχόμενο,  πως μπορεί μελλοντικά να γίνει ο δεύτερος κατοικήσιμος πλανήτης!

Το ταξίδι στον βασιλιάς  των πλανητών, το Δία, θα ενημερώσει τους μικρούς παρευρίσκοντες για την ταχύτητα περιστροφής του αέριου πλανήτη, το μυστικό κόκκινο δαχτυλίδι του, τα ογδόντα του φεγγάρια και τη θεματική κόκκινη κηλίδα του, θα κλέψει τις εντυπώσεις. Τη βασιλεία του Δία, τη διαδέχεται και ο Κρόνος, ένας ακόμη γίγαντας που θα προκαλέσει δέος με τα πελώρια παγωμένα του δαχτυλίδια και τα πολλαπλά φεγγάρια του, αλλά ωστόσο θα γίνει αντιληπτό πως μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ένας μυστηριώδης πλανήτης, χάρη στο χαρακτηριστικό του γκρίζο πεντάγωνο, οξύνει αμείωτα το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Ακόμη, θα γνωρίσουν τους δίδυμους μπλε αέριους υπεργίγαντες, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα που θα αποκαλύψουν τα κρυφά τους δαχτυλίδια και τις ασταμάτητες καταιγίδες τους, κλείνοντας εντυπωσιακά το ζωηρό κύκλο των οχτώ πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Το αστρονομικό μας ταξίδι θα ολοκληρωθεί με έναν μικρό και πολύ σημαντικό νάνο, τον Πλούτωνα, που ενώ βρίσκεται εκτός ηλιακού συστήματος, εξακολουθεί να παραμένει σπουδαίος και εξαιρετικά μοναδικός, αφού στο αστρικό τους έδαφος σχηματίζεται μια πελώρια λευκή καρδιά.

Η προβολή της παρουσίασης θα επιτευχθεί με εικόνες και αντίστοιχα βίντεο που έχουν παρθεί από τις πληροφορίες, που έχουν κοινοποιηθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΑSΑ. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της αστρονομίας – STEAM, ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν κάποιες κατασκευές (πειράματα), προκειμένου να γίνει άμεσα αντιληπτή η αφομοίωση των προβληθέντων αστρονομικών πληροφοριών. Αξίζει να σημειωθεί, πως η αστρονομία – STEAM εντάσσεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που υλοποιούνται στα σχολεία.

Υπεύθυνη Εργαστηρίου Αστρονομίας: Κουκουρίκου Θεοδώρα, παιδαγωγός,Msc Εκπαιδευτική Ψυχολογία

Θεματική: STEAM – Αστρονομία

Ημέρα και ώρα Διεξαγωγής: κάθε Παρασκευή στις 09:00 π.μ. (κατόπιν ραντεβού)

Διάρκεια Εργαστηρίου: 60-90 λεπτά

Τόπος διεξαγωγής: Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους

Ηλικίες: 5 ετών και άνω

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο της βιβλιοθήκης:

2751069484: Αγγελική Κοτσοβού (Βιβλιοθηκονόμος) \\ Δευτέρα-Παρασκευή: 8:30-16:00.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button