home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το Τολό θρηνεί ένα απόγονο της ιστορικής οικογένειας Σέκερη

Έφυγε ο Υποναύαρχος (Μ) εα Αθανάσιος Σέκερης ΠΝ, Θανάσης Σέκερης
τολο κωρονιδα inpixio

Απεβίωσε την 18η Φεβρουαρίου 2022 ο Υποναύαρχος (Μ) εα Αθανάσιος Σέκερης ΠΝ, γεννηθείς το 1932. Η Νεκρώσιμη Ακολουθία τελέστηκε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 στον Ι Ναό Αγ Γεωργίου, στην Πλατεία Κυψέλης, στην Αττική και θα ακολουθήσει η ταφή στο Κοιμητήριο της ιδιαιτέρας του πατρίδας, στο Τολό Ναυπλίου Αργολίδας.

Ο Αθανάσιος Σέκερης ήταν  ιδιαίτερα γνωστός για τον αντιδικτατορικό του αγώνα με την συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του ΟΤΕ (1977-1981). Την θέση αυτή ανέλαβε κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μια δημόσια θέση, υψηλά οργανική, που ο ίδιος τίμησε με ιδιαίτερη ανιδιοτέλεια. Ακολούθως, ο Αθανάσιος Σέκερης ήταν ο εκδότης της εφημερίδος «Μεσημβρινή» έως την ημέρα που έκλεισε.

Ποιος ήταν ο Αθανάσιος Σέκερης

Ο Αθανάσιος Σέκερης γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1932, γιος του Ευάγγελου Σέκερη ο οποίος  υπήρξε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσωρινά υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του εξαδέλφου του, Εμμανουήλ Τσουδερού στις 20 Απριλίου 1941. Μητέρα του η Πολυξένη Σέκερη του γένους Ευλαμπίου. Αδέρφια του ο Γεώργιος Σέκερης (επί σειρά ετών μέλος του Διπλωματικού Σώματος, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε διεθνείς διασκέψεις και στο ΝΑΤΟ, του οποίου διετέλεσε και Εκτελεστικός Γραμματέας), ο Κωνσταντίνος Σέκερης (κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος επί σειρά ετών του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, υπήρξε ένας εξαίρετος επιστήμονας και ανθρωπιστής, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην έρευνα της Βιοχημείας και στην ανάπτυξη των Βιολογικών Ερευνών) και η Καλλιόπη Σέκερη.

Απόγονος της ιστορικής οικογένειας Σέκερη, και των τριών αδερφών Παναγιώτη, Θανάση και Γεώργιου Σέκερη εκ των ιδρυτών και ηγετικών στελεχών της Φιλικής Εταιρείας με καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Σύζυγος του η Τζένη Σέκερη, ενώ έχει και δύο παιδιά την Ξένια Μωριάτη και τον Βαγγέλη Σέκερη.

Τα πρώτα παιδικά χρόνια τα έζησε στην οικογενειακή κατοικία στο Τολό της Αργολίδας,  όμως η εισβολή των ναζιστών Γερμανών στην Ελλάδα οδήγησε τα μέλη της κυβέρνησης Τσουδερού στην εξορία και συγκεκριμένα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η Αλεξάνδρεια όμως δεν αποδείχθηκε φιλόξενος τόπος για την οικογένεια Σέκερη που βρήκε καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη, όπου ο Θανάσης Σέκερης φοίτησε σε εσωτερικό σχολείο για κάποια χρόνια.

Η απελευθέρωση της χώρας από την Κατοχή, σήμανε και την επιστροφή της οικογένειας Σέκερη στην Ελλάδα. Ο Θανάσης Σέκερης σε ηλικία 15 ετών εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1947. Τα επόμενα χρόνια διετέλεσε μηχανικός-αξιωματικός στα υποβρύχια Πιπίνος, Αετός και Αμφιτρίτη, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στην συνέχεια στην σχολή Μηχανικών στο Μοντερέι, της Καλιφόρνια. 

Το Κίνημα του Ναυτικού

Υπήρξε ένα από τα βασικότερα στελέχη του Κινήματος του Ναυτικού της 23ης Μαϊου του 1973, και μαζί με τους πλωτάρχες Παππά, Μάλιαρη, Παπαθανασίου, Σταθόπουλο, Παπαδόγκωνα, Γκιόγκεζα, Κουσουρή κ.α ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την ανατροπή της χούντας και την επαναφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διαμέρισμά του Θανάση Σέκερη στην Κυψέλη αποτέλεσε ίσως το βασικότερο σημείο των κρυφών συναντήσεων των στελεχών του Κινήματος. Εκεί μάλιστα φυλάσσονταν οι όρκοι των μυημένων Αξιωματικών στο Κίνημα. Η συμβολή του στο Κίνημα του Ναυτικού ήταν καθοριστικής σημασίας. Πράος, ήρεμος ακόμα και στην έκφραση του θυμού του, με πηγαία αίσθηση του χιούμορ, με συγγενή αλλά και καλλιεργημένη λεπτότητα στη συμπεριφορά του, το άκρο αντίθετο του κυβερνήτη του αντιτορπιλικού Βέλος ΙΙ, Νίκου Παππά, με τον οποίο τους έδενε στενή φιλία. Το ανήσυχο πνεύμα του και μια αποφασιστικότητα και πίστη σε αρχές και αξίες για τις οποίες θεωρεί φυσικό να θυσιάσει τα πάντα, χαρακτήρισαν την υπηρεσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο ίδιος φυλακίστηκε το 1973, όπου και έγινε δέκτης σκληρών βασανιστηρίων.

Ο Νίκος Παππάς, εκ των πρωτεργατών του κινήματος μαζί με το Θανάση Σέκερη, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Από το ναυτικό πολλοί βασανιστήκανε, ο Σέκερης ο Θανάσης και μάλιστα ξέρω και το λόγο που βασανίστηκε: διότι όλοι οι Αξιωματικοί του κινήματος που ήτανε μυημένοι είχαν υπογράψει έναν όρκο. Τους όρκους τους κράταγε ο Θανάσης ο Σέκερης ο οποίος ήταν ένας ήπιος Αξιωματικός, ένας άριστος Αξιωματικός.

Γνωρίζανε όλοι, εμένα δεν μου είχανε εμπιστοσύνη οι Αξιωματικοί διότι εγώ λιγάκι ήμουνα λίγο πιο ζωηρός από τους άλλους και λέει κάτι θα μας κάνει ο Παππάς και δεν εμπιστευόντουσαν να κρατάω εγώ τους όρκους.

Επειδή, όμως, εγώ ήμουνα αδελφικός φίλος με το Σέκερη και λίγο πολύ εμείς ήμασταν οι πιο παλιοί και είχαμε μυήσει όλο το κίνημα, την τελευταία μέρα που έφευγα για τις ασκήσεις πήγα στο σπίτι του Θανάση του Σέκερη και του λέω «Θανάση δώσε μου τους όρκους, διότι δεν ξέρω μήπως ας πούμε κάτι δεν πάει καλά».

Αυτός είχε κρυμμένη μία τσάντα – την είχε κρυμμένη απάνω στο πατάρι – ανέβηκε πάνω μου την έδωσε, την πήρα εγώ κι έτσι δεν ήξερε κανείς από τους Αξιωματικούς ότι έχω εγώ τους όρκους. Τους είχα μέσα στο Βέλος. Όταν τον πιάσανε το Σέκερη, αφού βασανίζανε τους Αξιωματικούς να τους πάρουνε πληροφορίες και λοιπά, ψάχνανε να βρουν τον όρκο. Απαντούσαν οι Αξιωματικοί ότι τους όρκους τους έχει ο Θανάσης ο Σέκερης.

Πηγαίνανε στον Θανάση το Σέκερη, τον είχανε κλεισμένο μέσα σε ένα δωματιάκι τρία επί δύο, ή ένα επί ένα, δεν ξέρω πόσο ήτανε, μία εβδομάδα όρθιο. Είχανε πρηστεί τα πόδια του, είχε χάσει το αίμα από το κεφάλι, ούτε ήξερε τι γινότανε. Βρε που είναι οι όρκοι; Τους έχει ο Παππάς έλεγε. Βρε τι ο Παππάς; Εδώ ο Παπαδόγκωνας μας είπε ότι τους έχει εσύ, ο Γκιόκερ μας είχε ότι τους έχεις εσύ, ο άλλος ο Δημητριάδης μας είπε ότι τους έχεις εσύ και λοιπά. Τίποτα.

Μέχρι που έπιασαν τον Μιλτιάδη τον Παπαθανασίου, σημερινό Υποναύαρχο, και όταν τον ρωτήσανε αυτόν – γιατί τον έπιασαν μετά από αρκετές μέρες – λέει του Χατζηζήση, ή δεν ξέρω ποιανού άλλου εκεί πέρα που πήγαν να τον χτυπήσουν, «δεν είδατε λέει τον Παππά που είχε την τσάντα στο χέρι βγαίνοντας από το καράβι; Εκεί μέσα λέει ήτανε οι όρκοι».[4]

Διοικητής του ΟΤΕ

Η πτώση του χουντικού κατεστημένου, έφερε την αποφυλάκισή του ενώ ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τον επιλέγει προσωπικά για τη νευραλγική θέση της διοίκησης του ΟΤΕ, κρίνοντας ότι η αδιαμφισβήτητη ακεραιότητα του χαρακτήρα του είναι αυτό που χρειάζεται για την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στην χώρα.

Η επιλογή του τον δικαίωσε, καθώς επί των ημερών της διοίκησης Σέκερη ο ΟΤΕ υπήρξε ένας οργανισμός διαφάνειας και επιτυχίας. Μία από τις επιτυχίες της θητείας του Θανάση Σέκερη ήταν η επίσπευση των διαδικασιών και υλοποίηση του επιβλητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι.[5]

Εκδότης της Μεσημβρινής

To 1982 ανέλαβε τη θέση του εκδότη στην εφημερίδα Μεσημβρινή η οποία αγοράστηκε εκείνη την χρονιά από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, την οποία και διατήρησε έως το κλείσιμο της εφημερίδας. Η Μεσημβρινή γνώρισε μεγάλες επιτυχίες, με πολύ υψηλή κυκλοφορία ενώ από τα γραφεία της πέρασαν πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis