home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τί λένε Πρύτανης και Παπαθεοδώρου

Φοιτητής έχει επώνυμα καταγγείλει ότι φοιτήτριες έχουν παρενοχληθεί από καθηγητή τους στη σχολή.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Καταγγελία – σοκ για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή, βρίσκεται υπό διερεύνηση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ένας φοιτητής συγκεκριμένου τμήματος σε επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου, έχει επώνυμα καταγγείλει ότι φοιτήτριες έχουν παρενοχληθεί από καθηγητή τους στη σχολή.

Η καταγγελία

Η Αναφορά περιστατικού παρενόχλησης και κακοποίησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως αναφέρεται στην Οργάνωση Νεολαίας Φylis AUTh, έχει ως εξής:

«Πρόσφατα μας γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και παρεμβατικότητα που αφορά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο εν λόγω καθηγητής έχει την φήμη του «παιδεραστή» στους φοιτητικούς κύκλους του πανεπιστημίου, και πλησιάζει στα δήθεν φιλικά φοιτήτριες, περιεργαζοντας «πεινασμένα» (όπως αναφέρουν οι καταγγέλλουσες) τα σώματα τους και ενίοτε τις αγγίζει σε προσωπικά σημεία του σώματος τους. Υπάρχουν ήδη 3 μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίζει τις καταγγέλουσες μέσω των social media, όπως το facebook, και στέλνει σε αυτές παρεμβατικά προσωπικά μηνύματα. Έπειτα προβαίνει σε υποσχέσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες και σε απειλές πως, εφόσον δεν δεχτούν την προσφορά του, θα δυσκολευτούν να ανελιχθούν επαγγελματικά ή δεν θα μπορέσουν καν να εργαστούν. Αφού λοιπόν τις πιέζει να δεχτούν να βρεθούν μαζί του, την ώρα της συνάντησης, τους μιλάει χυδαία, ζητάει να βγάλουν φωτογραφίες μαζί «κολλητά», τις αγγίζει και προσπαθεί να τις φιλήσει.

Ο ίδιος καθηγητής στα πλαίσια ενός μαθήματος του τμήματος, φρόντισε να σηκώσει φοιτήτρια και δημοσίως αναφέρθηκε στο στήθος της ως «τα κουμπιά της», τα οποία ήθελε και να χρησιμοποιήσει για την παρουσίαση μιας άσκησης. Μετά από ένσταση της ίδιας της φοιτήτριας, ο ίδιος γέλασε και συνέχισε κανονικά την άσκηση, στο τέλος της οποίας, αγκάλιασε την φοιτήτρια με τρόπο που σηκώθηκε η φούστα της, αποκαλύπτοντας (προφανώς επίτηδες) συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Στην σχολή επίσης φημολογείται ότι παρόμοια παρενοχλητική συμπεριφορά με τις καταγγέλουσες έχουν βιώσει και καθηγήτριες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, δημοσίευσε ένα έργο γεμάτο σεξιστική ρητορική, το οποίο αναπαράγει την κουλτούρα βιασμού, και υπάρχει δημοσιευμένο ακόμα και σήμερα. Ο καθηγητής, δεδομένου ότι είναι υψηλά ιστάμενος, είναι προστατευμένος από τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν φροντίσει να συγκαλύψουν το ζήτημα όταν αυτό βγήκε στην δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας δεν εξετάζει καταγγελίες και -κάτι που δε μας εκπλήσσει- τις βάζει στο αρχείο.

Το καθεστώς πλήρους συγκάλυψης που έχουμε δει και βλέπουμε ακόμα να επικρατεί σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια, θρέφεται από τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στο καθηγητικό προσωπικό και στην φοιτητική κοινότητα και επιβιώνει μέσω της ανοχής των πανεπιστημιακών αρχών. Είμαστε εδώ, όλα μαζί στον αγώνα κατά του σεξισμού και της παρενόχλησης, για να στηρίξουμε τις καταγγέλλουσες. Κανένα μόνο!»

Τι δηλώνει ο πρύτανης

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ Τρίπολης νωρίτερα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιο Κατσή, εκείνος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Υπάρχει μια καταγγελία που την αξιολογούμε άμεσα και σε βάθος εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες δικαίου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λαμβάνει σοβαρά τα σχετικά θέματα διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Τι λέει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου

Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρώην υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρει σε ανάρτησή του:

«Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο. Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη».

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαθεοδώρου τονίζει: «Άμεση όμως αναμένω να είναι η αντίδραση και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες σε βάθος, να προστατευθούν οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες -είτε είναι απόφοιτοι/ες, είτε είναι φοιτητές/τριες- να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, ολιγωρία, παράλειψη ή αμέλεια προκειμένου να σπάσει η σιωπή και να καταλογιστούν διοικητικά και πειθαρχικά οι ευθύνες αν και όπου υπάρχουν. Το σπάσιμο της σιωπής προκύπτει από το θάρρος, το κουράγιο και την απελευθέρωση του λόγου των θυμάτων. Καμία μόνη, κανένας μόνος».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis