Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Χθες, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 57.989 έλεγχοι, από τους οποίους οι 22.624 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά 393 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 29 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.
Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:
• 306 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 300 πρόστιμα των 300 ευρώ και 6 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
o 57 στη Θεσσαλονίκη,
o 53 στην Αττική,
o 37 στα Ιόνια Νησιά,
o 32 στο Βόρειο Αιγαίο,
o 26 στην Ήπειρο,
o 18 στην Πελοπόννησο,
o 18 στη Στερεά Ελλάδα,
o 16 στο Νότιο Αιγαίο,
o 15 στην Κεντρική Μακεδονία,
o 11 στην Κρήτη,
o 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
o 6 στη Δυτική Ελλάδα,
o 5 στη Θεσσαλία και
o 4 στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 99.031 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 95.514 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.517 των 150 ευρώ.
• 3 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στην Αττική, στο Βόρειο Αιγαίο και στη Στερεά Ελλάδα.
Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.651 ομοειδείς παραβάσεις
• 82 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:
Στην Αττική,
- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 6 παραβάσεις στους πελάτες,
- σύλληψη και 5.000 ευρώ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.
Στη Θεσσαλία,
- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων,
- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων,
- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και ιδιοκτήτη καταστημάτων.
Στη Δυτική Ελλάδα,
- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,
- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.
Στην Κεντρική Μακεδονία,
- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,
- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,
- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.
Στη Θεσσαλονίκη,
- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.
- 6 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,
- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.
Στην Κρήτη, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.
Στην Πελοπόννησο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.
Στην Ήπειρο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.
Στην Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστημάτων.
Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.
Στη Στερεά Ελλάδα, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτη καταστήματος.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 31.362 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.990 άτομα.
• Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 586 ομοειδείς παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ένα σχόλιο
Στην Ιταλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική και γρήγορα θα καταργηθεί και στην Ελλάδα, διότι σε φάση ενδημίας δεν έχει καμιά σκοπιμότητα η πρόληψη διαμόλυνσης. Το ΜΟΝΟ που έχει σημασία είναι ο πλήρης εμβολιασμός για θωράκιση κατά των βαρέων συμπτωμάτων και η κλινική αντιμετώπιση, η θεραπεία με φάρμακα και κατάλληλη νοσηλεία.
Η Ελλάδα καθυστέρησε να εμβολιάσει πάνω από το 90% του πληθυσμού της χώρας γι’αυτό και καθυστερεί τώρα την ανάκλιση των περιοριστικών μέτρων.