home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκηση

Ερμιονίδα: Με δάνειο 2.350.000 ευρώ η αλλαγή 5.744 φωτιστικών

Γιατί αντιδρούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τι ζητούν.

Σοβαρά ερωτηματικά για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στον Δήμο Ερμιονίδας, προκύπτουν από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που με τους ψήφους μόνο των μελών της παράταξης του Δημάρχου, ενέκρινε μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την αλλαγή 5.744 φωτιστικών, προϋπολογισμού 2.369.801,20 ευρώ, καθώς και την αναγκαιότητα δανεισμού από το Τ.Π.&Δ.(Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων της αντπολίτευσης Τάσος Λάμπρου, Παναγιώτης Αποστόλου και Τάσος Τόκας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η συντονιστική επιτροπή της αντιπολίτευσης:

«Η εμμονή του Δημάρχου να κάνει ένα πολυδάπανο έργο που δεν δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας του δημότη και χωρίς μάλιστα να έχει την έγκριση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είναι περίεργη και ανεξήγητη. Και δεσμεύει παράλληλα τις επόμενες 2 δημοτικές αρχές του Δήμου Ερμιονίδας για την αποπληρωμή του μεγάλου αυτού ποσού.

Προβλήματα που για 2,5 χρόνια δεν άγγιξε η σημερινή δημοτική αρχή, όπως η κακή ποιότητα του νερού στο δίκτυο κυρίως του Κρανιδίου, Πορτοχελίου και Κοιλάδας, η μεγάλη καθυστέρηση στην λειτουργία του νέου αποχετευτικού δικτύου, το εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο, κ.α. μιας και έχει άλλες προτεραιότητες!! Ρωτήθηκαν άραγε οι δημότες τι θα προτιμούσαν να επιλυθεί πρώτα;

Εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως θα ήταν σε σωστή βάση η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος αλλαγής φωτιστικών μικρότερης κλίμακας, αντί για την αλλαγή όλων των φωτιστικών του Δήμου Ερμιονίδας. Αυτό θα μας έδινε ένα απτό παράδειγμα για τη σχέση κόστους-οφέλους, χωρίς ταυτόχρονα να βάζουμε σε κίνδυνο τα οικονομικά του Δήμου και ιδίως τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο δημότης για την παροχή δημοτικών υπηρεσιών.

Επίσης προτείναμε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης του Δήμου σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα με ανάλογο αντικείμενο.

Επισημαίνεται πως το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες νέας γενιάς LED έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης σε αρκετούς Δήμους τόσο για τους όρους διακήρυξης των διαγωνισμών που κατατίθενται όσο για τις τιμές προμήθειας από τους εργολάβους που γίνονται ανάδοχοι των έργων αυτών και έχει αχοληθεί με αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μετά τα παραπάνω, καλούμε τον Δήμαρχο Ερμιονίδας να αποσύρει το σχεδιασμό του έργου της αλλαγής των φωτιστικών και να ασχοληθεί σοβαρά με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, όπως η κακή ποιότητα του νερού στο δίκτυο κυρίως του Κρανιδίου, Πορτοχελίου και Κοιλάδας, η μεγάλη καθυστέρηση στην λειτουργία του νέου αποχετευτικού δικτύου, το εγκαταλελειμμένο οδικό δίκτυο, κ.α. προς όφελος της ποιότητας ζωής των δημοτών, της προστασίας του περιβάλλοντος και των συμφερόντων του Δήμου Ερμιονίδας».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. Αντιπολίτευση Ερμιονίδας: Δεν είναι προτεραιότητα η αλλαγή φωτιστικών με δάνειο 2.350.000€

    Ας συζητηθεί πρώτα με τους συμπολίτες Ερμιονίδας σε τοπικές συναντήσεις το θέμα με εισηγητές που κατέχουν επιστημονικά το θέμα, ας ακουστούν στη συνέχεια οι εισηγήσεις των τοπικών εκπροσώπων για τις προτεραιότητες του τόπου τους για τα ζωτικά προβλήματα και στη συνέχεια, εάν κι εφόσον υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία από τη βάση, ας προχωρήσει το πολυδάπανο αυτό έργο, το οποίο θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ζωικό και ανθρώπινο.

    Η παγκόσμια φωτορύπανση έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω και της εξάπλωσης του φωτισμού LED

    Ο φωτισμός LED σε δημόσιους χώρους ενέχει κινδύνους για την υγεία και το φυσικό περιβάλλον, που είναι άγνωστοι στους Δήμους και στους εργολάβους.
    Οι “μελέτες” αντικατάστασης του συμβατικού φωτισμού με LED γίνονται χωρίς επιστημονική κατάρτιση των αρμοδίων, οι οποίοι υλοποιούν δημόσια έργα επιβλαβή αντί να φροντίζουν για την προστασία ανθρώπων, πανίδας και χλωρίδας.
    Ο επιστημονικός αναλφαβητισμός των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εταιρειών διαχείρισης δημόσιων έργων όπως αυτοκινητόδρομοι, δρόμοι, πλατείες, λιμάνια… που υπολογίζουν αποκλειστικά την παράμετρο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας με άπλετο, ισχυρό φως που κάνει τη νύχτα μέρα, επιφέρει πολλαπλές παρενέργειες που εντοπίζονται στις επιστημονικές έρευνες, αλλά κανείς δεν φαίνεται “αρμόδιος” να διορθώσει έγκαιρα τη στραβομάρα του!
    Οι ενημερωμένοι δημότες ας ενεργοποιηθούν ως πολίτες στις τοπικές αρχές για να σηματοδοτήσουν το πρόβλημα και να διεκδικήσουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από αυτή τη νέα μορφή καταπάτησης κι εξόντωσης του δημοσίου συμφέροντος, λόγω γνωστικής άγνοιας και καθυστέρησης των διαχειριστών να συμμορφωθούν.
    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος

    «Kατά τα τελευταία 25 χρόνια η μετάβαση στον φωτισμό LED έχει συνοδευτεί από γρήγορες αυξήσεις στη φωτορύπανση παγκοσμίως. Χωρίς συντονισμένη δράση για να αναστραφεί αυτή η τάση, η επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον θα επιταχυνθεί, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κρίση βιοποικιλότητας και τις απώλειες ενέργειας, ενώ μια ολόκληρη γενιά θα μεγαλώσει μέσα σε ένα αιώνιο λυκόφως».
    Αρκετές μελέτες έως τώρα έχουν δείξει ότι η φωτορύπανση από το φωτισμό των δρόμων και άλλες πηγές φωτισμού μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα σε ορισμένους έμβιους οργανισμούς και φυτά. Μεταξύ άλλων, μπορεί να έχει παίξει ρόλο στη μαζική μείωση των πληθυσμών των εντόμων.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button