home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν για την αποζημίωση των πληγέντων από την πρόσφατη κακοκαιρία

Ερώτηση κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ΚΚΕ Αργολίδας για τη νέα Τουρκική εισβολή στη Συρία

Αντιμέτωποι με μια αναμενόμενη κακοκαιρία και κυρίως με την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας από την κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς για την προστασία και τις ανάγκες του λαού που έχουν παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα ήρθαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του λεκανοπεδίου της Αττικής και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγκλωβισμένοι παρέμειναν χιλιάδες οδηγοί για πάνω από 24 ώρες σε δρόμους και κυρίως στην Αττική Οδό, αλλά και εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς και στο αεροδρόμιο λόγω της παράλυσης των μέσων μεταφοράς και της εργοδοτικής ασυδοσίας. Δεν υπήρχε πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα εμβολιαστικά κέντρα, οι υπηρεσίες των δήμων. Χιλιάδες είναι και τα σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση εντός της Αθήνας και των όμορων δήμων, καθώς και σε αρκετές περιοχές στην περιφέρεια σε συνθήκες που ούτως ή άλλως αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος της ενέργειας που έχει εκτιναχθεί.

Καθοριστικό ρόλο στην τεράστια ταλαιπωρία που βίωσαν χιλιάδες άνθρωποι έπαιξε το γεγονός ότι κρίσιμοι τομείς για την προστασία και τις ανάγκες του λαού έχουν παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν παραδοθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με «προίκα» ευρωενωσιακά και εθνικά κονδύλια και με τις «ρήτρες εγγυημένου κέρδους», όλα πληρωμένα από τους εργαζόμενους με τη βαριά φορολογία, τα χαράτσια και τα διόδια, τα δάνεια με εγγύηση δημόσιου κ.α. Αντίστοιχα, η περαιτέρω απελευθέρωση της ενέργειας, με την παράδοση της συντήρησης των υποδομών μέσω του ΔΕΔΔΗΕ σε εργολαβικά συνεργεία, με έλλειψη προσωπικού, μέσων προστασίας στο όνομα της στρατηγικής “κόστους-οφέλους” της ΕΕ, οδήγησε στο ότι χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ ευθύνεται και για θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισαν και οι επιβάτες αμαξοστοιχιών της επίσης ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι εργαζόμενοι εκτός από τα καιρικά φαινόμενα ήταν αντιμέτωποι και με την εργοδοτική ασυδοσία και εκμετάλλευση με αποκορύφωμα νοσηλευτές και γιατρούς που εξαναγκάστηκαν σε 16ωρες και 48ωρες εφημερίες.

Για άλλη μια φορά κυβέρνηση-περιφέρεια-δήμοι για να απεκδυθούν των ευθυνών τους προκλητικά επικαλούνται την «ατομική ευθύνη» και τον «κακό καιρό», την «έλλειψη συντονισμού», τις «πρωτόγνωρες» τάχα «συνθήκες. Δεν φταίει όμως το ψύχος, αλλά η διαχρονική ψυχρή και εγκληματική πολιτική τους που είναι αδυσώπητη για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους. Το αστικό “επιτελικό” κράτος εξυπηρετεί ταχύτατα και αποτελεσματικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες και γι’ αυτό τέτοιες καταστάσεις επαναλαμβάνονται με όλες τις κυβερνήσεις και με τραγικές συνέπειες για το λαό. Όσες «επιτροπές διερεύνησης» και εάν στηθούν, όσες αποζημιώσεις εξαγοράς της σιωπής και εάν δοθούν, δεν πρόκειται να κάμψουν τη δίκαιη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-για το γεγονός ότι με βάση το επιζήμιο κριτήριο κόστους οφέλους που αποτελεί κριτήριο της στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων η πολιτική προστασία μένει αθωράκιστη χωρίς προσωπικό, μέσα κι υποδομές με όλες τις αρνητικές συνέπειες για το λαό;

  • στο ότι η στρατηγική παράδοσης οδικών δικτύων, σιδηροδρόμων και γενικά υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους που από κοινού υλοποιούν ΕΕ και κυβερνήσεις με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας τους με χρηματοδοτικές ενισχύσεις, είσπραξη διοδίων, ρήτρες εγγυημένων κερδών, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων καθιστώντας κατεπείγουσα την ουσιαστική αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές σε περιουσίες, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
  • για το γεγονός ότι η στρατηγική της “Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης” κι η απελευθέρωση της ενέργειας έχει οδηγήσει στην εκτίναξη διάρκειας της ακρίβειας και του κόστους της ενέργειας, με αποτέλεσμα χιλιάδες σπίτια να είναι χωρίς θέρμανση;».
    07/02/2022 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis