home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Νέα μέτρα

Τελειώνει η οριζόντια επιδότηση και έρχεται σύστημα επιδοτήσεων με κριτήρια

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Νέα μέτρα

Οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης έχουν αφήσει ήδη το αποτύπωμά τους στη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών της χώρας.

Νέα μέτρα στήριξης για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις  θα ανακοινώσει σήμερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με δηλώσεις που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ.

Τα νέα μέτρα λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση εξετάστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών πριν από μερικές μέρες και έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν το πρώτο τρίμηνο του 2022, και με αυτές τελειώνει η οριζόντια επιδότηση και έρχεται σύστημα επιδοτήσεων με κριτήρια ,όπως το επίδομα θέρμανσης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρχει ειδική πρόνοια για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

Ποιούς αφορούν τα νέα μέτρα

Τα κριτήρια θα είναι κατά κύριο λόγο εισοδηματικά, αλλά διευρυμένα προκειμένου να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επωφεληθεί το 70%-80% των οικιακών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων και να απορροφηθεί το 80% της αύξησης ώστε οι καταναλωτές να επιβαρυνθούν κατά 15%-20%.

Ο δεύτερος περιορισμός είναι να επωφελούνται μόνο οι κύριες κατοικίες, όχι οι δευτερεύουσες και τα εξοχικά.

Ο τρίτος περιορισμός αφορά πλαφόν κατανάλωσης ρεύματος, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300 ΚWh. Πέραν αυτής της κατανάλωσης δεν θα υπάρχει επιδότηση.

Για τον Ιανουάριο η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα φθάσει σε όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΗ
Φωτό: Αρχείο

Τι ίσχυε ως σήμερα

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξήθηκε η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώθηκε από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh και η επιδότηση ανέρχονταν πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα Δεκέμβριο .

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh και το ύψος της επιδότησης ανήλθε σε 55,5 ευρώ.

Όσον αφορά τους αγρότες υπήρξε κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι έχει ενεργοποιηθεί η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis