home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Όλα τα νέα δεδομένα με πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού – Ανατροπή με self test

Τι αλλάζει σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργών Υγείας και Παιδείας.
covid-19

Ανατροπές και νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας φέρνουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα πιστοποιητικά νόσησης και του υπουργείου Παιδείας για τα self test στους μαθητές. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας μειώνεται η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης και επίσημα πλέον από τους έξι μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα, στους τρεις.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σημειώνονται τα εξής:

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες».

Ταυτόχρονα αναμένεται αλλαγή και στη χρονική ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, αφού προηγηθεί πρόταση της Ε.Ε. προς τα κράτη μέλη, η οποία κατά πάσα πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιστοποιητικά εμβολιασμού «δύο ταχυτήτων». Αυτά που θα αφορούν τους πολίτες άνω των 60 ετών η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι για επτά μήνες, ενώ για όλους τους υπόλοιπους η ισχύς θα είναι εννέα μήνες.

Ανατροπή και με τα self test

Στον χορό των ανατροπών μπαίνει και το πλαίσιο που ισχύει για τα self test τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, μετά τα πρόσφατα μέτρα αλλά και τις σημερινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Ήδη τα παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κάνουν self test. Το ίδιο θα συμβεί και με τα μικρότερα παιδιά, όταν πλέον ανοίξει η πλατφόρμα για τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 5 με 11 ετών από τις αρχές του νέου χρόνου. Για να υπάρξει μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό, τα μέλη της επιτροπής μαζί με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν την επόμενη Τρίτη σε όλα τα ερωτήματα των γονιών σχετικά με τον εμβολιασμό.

Το δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό άρχισαν να διανέμονται ήδη από τη Δευτέρα Δεκεμβρίου και θα δίνονται από τα φαρμακεία έως και τις 12 Δεκεμβρίου σε όλους τους ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένους ή μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να επαναληφθεί και μετά την Πρωτοχρονιά, και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 3 με 7 Ιανουαρίου. Αν το συγκεκριμένο μέτρο αποδώσει, τότε οι Αρχές θα μπορούν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την επιδημιολογική κατάσταση πριν όσο και για εκείνη που θα σχηματιστεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το μέτρο δεν είναι βέβαια υποχρεωτικό, ωστόσο η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να διενεργήσουν το τεστ ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού την εορταστική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, εφόσον αν το μέτρο κριθεί επιτυχημένο ενδέχεται να επεκταθεί και να μονοποιηθεί τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους, ώστε να αναβαθμιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis