home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Οδεύει προς Δήμο ο προαύλιος χώρος των δικαστηρίων – Θετικός ο Τσιάρας στο αίτημα Γκιόλα

Σύμφωνα με το βουλευτή, ο χώρος θα αποκτήσει εντελώς διαφορετική μορφή, θα ευπρεπιστεί και θα κοσμήσει το ιστορικό κτίριο σε μια πόλη με χιλιάδες επισκέπτες.

Με τροπολογία που κατέθεσε εκ νέου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας ζητά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να παραχωρηθεί από το ΤΑΧΔΙΚ η χρήση των χώρων, όπως το προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου στο Ναύπλιο στους κατά τόπους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να τους βελτιώσουν, διαμορφώσουν και εξωραΐσουν.

Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Γιάννης Γκιόλας τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην παραχώρηση χρήσης των συγκεκριμένων χώρων, ώστε να καταστούν καλαίσθητοι και χρήσιμοι για τις τοπικές κοινωνίες.

O Yπουργός κ. Τσιάρας στην απάντησή του ουσιαστικά αποδέχτηκε την πρόταση του Γιάννη Γκιόλα δηλώνοντας ότι είναι στις προθέσεις του να συμπεριλάβει το αίτημα σε προσεχές νομοσχέδιο, όπου θα εισηγηθεί γενικής φύσεως διατάξεις ρύθμισης θεμάτων του ΤΑΧΔΙΚ.

Στο Ναύπλιο, ο περιβάλλων χώρος του Δικαστικού Μεγάρου με την παραχώρηση χρήσης στο Δήμο Ναυπλιέων, θα αποκτήσει εντελώς διαφορετική μορφή, θα ευπρεπιστεί και θα κοσμήσει το ιστορικό κτίριο σε μια πόλη με χιλιάδες επισκέπτες.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιάννη Γκιόλα και την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα:

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε ο Γιάννης Γκιόλας:

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις στο Νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης»

Θέμα: «Παραχώρηση χρήσης κτιρίων ΤΑΧΔΙΚ σε Δήμους»

Αιτιολογική Έκθεση

Σε οικόπεδα και κτίρια του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) στεγάζονται δικαστικά μέγαρα, δικαστικά τμήματα και δικαστικές υπηρεσίες σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Σε πολλά εξ’αυτών το φυσικό και δομημένο περιβάλλον είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο από τις λειτουργίες και την καθημερινότητα των πόλεων εντός των οποίων βρίσκονται και λειτουργούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ελλείπουν ακόμη και βασικές υποδομές που θα εξυπηρετούσαν και θα αναβάθμιζαν σαφώς την ποιότητα ζωής των πολιτών και επαγγελματιών που διέρχονται, εισέρχονται για να εξυπηρετηθούν ή εργάζονται στις εν λόγω εγκαταστάσεις και κτίρια.

Πιο αναλυτικά, με τη θέσπιση των διατάξεων του προτεινόμενου άρθρου, οι οικείοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού θα δύνανται να προβούν σε χρηστικές ενέργειες, που έως τώρα δεν ήταν εφικτό: να διαμορφώνουν τους ελεύθερους χώρους, να δημιουργούν και να συντηρούν πνεύμονες πρασίνου εντός τους, καθώς και υποδομές πρόσκαιρης παραμονής και ανάπαυσης.

Με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των πολιτών και εργαζομένων που εξυπηρετείται ή δραστηριοποιείται στα εν λόγω κτίρια θα απολαμβάνει ένα σαφώς αναβαθμισμένο επίπεδο εργασίας και καθημερινότητας, εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο βρίσκεται και λειτουργεί.

Τροπολογία-προσθήκη

Προστίθεται νέο άρθρο που έχει ως εξής:

άρθρο ….

Παραχώρηση χρήσης κτιρίων ΤΑΧΔΙΚ σε Δήμους

  1. Το ΤΑΧΔΙΚ, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, δύναται να παραχωρεί τη χρήση οικοπέδων, των οποίων έχει την κυριότητα και εντός των οποίων στεγάζονται και λειτουργούν δικαστικά μέγαρα, τμήματα και υπηρεσίες, στους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εδρεύουν τα οικεία δικαστικά μέγαρα, τμήματα και υπηρεσίες με σκοπό την εκτέλεση έργων και εργασιών αναμόρφωσης, ανάπλασης και λειτουργικής αναβάθμισής τους.
  2. Η παραχώρηση χρήσης δύναται να διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί εντός των οικοπέδων ή κτιρίων δικαστικό μέγαρο, τμήμα ή υπηρεσία, άλλως ή διάρκεια να ορίζεται στην απόφαση Δ.Σ. του ΤΑΧΔΙΚ της παρ.1
  3. Για το σκοπό της παρ. 1 του παρόντος, οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού δύνανται να συντάσσουν, αναθέτουν, υλοποιούν μελέτες και έργα, έπειτα από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχόλια

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis