Home design
home design

Ναύπλιο: Στην ουρά για έναν καφέ

Το κλείσιμο της εστίασης έφερε το αδιαχώρητο σε φούρνους και μεικτά καταστήματα με καφέ.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ναύπλιο: Στην ουρά για έναν καφέ
Ναύπλιο στην ουρά για ένα καφέ

Στην ουρά για ένα καφέ στήθηκαν εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, καθώς και απλοί περαστικοί, στο Ναύπλιο, καθώς ελάχιστα ήταν αυτά τα καταστήματα που έμειναν ανοιχτά, και όχι αμιγώς στην εστίαση. Έτσι λοιπόν αρκετοί ήταν αυτοί που σχημάτισαν ουρές τις πρωινές και απογευματινές ώρες έξω από φούρνους, μίνι μάρκετ και ορισμένα καταστήματα εστίασης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις -λόγω αυξημένου αριθμού πελατών- αναγκάζονταν να περιμένουν ακόμη και στον δρόμο.

Take away στον πρωινό καφέ της Τρίτης ήταν η λύση για όσους έχουν συνηθίσει να μην τον φτιάχνουν μόνοι τους στο σπίτι ή τη δουλειά. Τα πάντα είναι κλειστά στο Ναύπλιο, το Άργος και όλες τις μεγάλες πόλεις εκτός από τους φούρνους, τα super market και τα φαρμακεία, λόγω της πανελλαδικής απεργίας της 16ης Νοεμβρίου στην εστίαση, στην οποία συμμετέχει και ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου.

Νεκρωμένη πόλη θυμίζει σήμερα το Ναύπλιο, καθώς από νωρίς το πρωί στις πλατείες και στους δρόμους όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης, το μόνο που αντικρίζει κανείς, είναι κατεβασμένα ρολά.

Με βασικό αίτημα τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των επαγγελματιών της εστίασης προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σήμερα καλώντας σε γενική απεργία και κατά τόπους διαμαρτυρίες.

Απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος

Στο Ναύπλιο, όπου εστίαση και λιανεμπόριο έχουν κατεβάσει ρολά, η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται με μεγάλη συμμετοχή με τη συντριπτική πλειοψηφία των καφέ να παραμένουν κλειστά. Παράλληλα οι επαγγελματίες του κλάδου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος.

Όπως συνηθίζεται στο σημείο της διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εστίασης Ναυπλίου «Το Ανάπλι» μετέβησαν και πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί για να υποδηλώσουν την παρουσία τους, ενώ κάποιοι άλλοι αρκέστηκαν στο να στείλουν ανακοινώσεις στήριξης στις κινητοποιήσεις.

Οι Επαγγελματίες της Εστίασης υποστηρίζουν ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται και από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων και έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ναύπλιο κλειστά καταστήματα (1)
Φώτο: anagnostis

Τα αιτήματα

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος Εστίασης Ναυπλίου σε ανακοίνωσή του τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα

  1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis