Home design

Ναύπλιο: Επιστρέφουν οι μπουλντόζες στην παλιά πόλη – Αλλάζουν Παπανικολάου, Φωτομάρα και κάθετοι

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για την ανάπλαση, με την ελπίδα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη θερινή σεζόν.

Το έργο για την ανάπλαση των οδών Φωτομάρα, Παπανικολάου και καθέτων, οι παρεμβάσεις στις δρομόσκαλες και η ανάδειξη των κρηνών στην Παλιά Πόλη του Ναυπλίου ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη, όπως όλα δείχνουν.

Η περιοχή αυτή του ιστορικού κέντρου είναι ίσως η πιο επισκέψιμη λόγω του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, τόπου δολοφονίας του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Οι αντιδράσεις και η αναβολή

Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις είχαν πάρει αναβολή κάποιων μηνών λόγω της θερινής τουριστικής περιόδου, καθώς οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν ήθελαν επ’ ουδενί να χάσουν άλλη μία τουριστική σεζόν. Έτσι λοιπόν είχαν ζητήσει από το δήμαρχο να αναβάλει την έναρξη των εργασιών για το φθινόπωρο, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατούσε, καθώς είχε προηγηθεί ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι το 2020 λόγω της τότε κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος επισκέφτηκε και πάλι την περιοχή και συνομίλησε με περίοικους αναφορικά με την έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση των οδών, οι οποίες ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν προσεχώς.

Είχαν προηγηθεί εργασίες της ΔΕΥΑΝ για εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης, καθώς και πόντιση υπογείων καλωδίων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Τί περιλαμβάνει το έργο

Η ανάπλαση τμημάτων της ευρύτερης περιοχής του Ψαρομαχαχαλά στο Ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου είναι το έργο που θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ με το ποσόν του 1.102.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην πεζοδρόμηση και αναβάθμιση της περιοχής μελέτης και περιλαμβάνει την πλακόστρωση της, την επισκευή των μαρμάρινων ή τσιμεντένιων σκαλοπατιών στις δρομόσκαλες, την επισκευή ή συμπλήρωση των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων ή λυμάτων, την αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και των φωτιστικών σωμάτων καθώς και την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων και κατασκευών. Η συνολική επιφάνεια της επέμβασης είναι περίπου 3.000 τ.μ.

Συγκεκριμένα το έργο περικλείεται από τις οδούς προς ανάπλαση Παπανικολάου, Φωτομάρα, Ιατρού, Τερτσέτη, Μουτζουρίδου, τις παλαιές δρομόσκαλες καθώς και την πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα σύμφωνα και με τις αντίστοιχες 12/2016 και 2/2017 αρχιτεκτονικές μελέτες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπλιέων. Η δυσκολία του έργου έχει να κάνει με το ότι οι υπό ανάπλαση δρόμοι είναι στενοί, το πλάτος τους μεταβάλλεται  κατά την διαδρομή τους, ενώ τα παλαιά μονολιθικά μαρμάρινα σκαλιά δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες λόγω των υψομετρικών διαφορών. Αν και με βάση το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο του Ναυπλίου  όλοι οι προαναφερθέντες δρόμοι, είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι, παρ’ όλα αυτά λειτουργούν σαν μονόδρομοι χαμηλής όχλησης για τα τροχοφόρα των επιχειρήσεων και των κατοίκων της περιοχής. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών είναι αδιέξοδοι, ενώ στις άκρες ορισμένων ασφαλτοστρωμένων οδών υπάρχουν «ίχνη» πεζοδρομίων.

Το έργο θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή της πόλης ενώ παράλληλα με την ανάδειξη της περιοχής και την βελτίωση των υποδομών θα αποτελέσει εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη των διαπλαθμούμενων τμημάτων της παλιάς πόλης του Ναυπλίου.

Σχόλια

Exit mobile version