home design 800x400
home design 1170Χ320

Ανδριανός: Εξαιρετικά χρήσιμο και απαραίτητο το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Ο Γιάννης Ανδριανός στη Βουλή για το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Περιοδείες Ανδριανός

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ανδριανός κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, ανέφερε πως είναι ανάγκη να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις λαϊκές αγορές, ώστε να λυθούν προβλήματα χρόνων, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα με τις άδειες και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ο βουλευτής επισήμανε τα μέτρα ανακούφισης που πήρε η κυβέρνηση για τους παραγωγούς, ενώ θέλησε να συλλυπηθεί από το βήμα της Βουλής τους οικείους, τους συνεργάτες και τους πολιτικούς συντρόφους της Φώφης Γεννηματά.

Ο Γιάννης Ανδριανός ανέφερε τα εξής:

«Συζητάμε σήμερα ένα εξαιρετικά χρήσιμο, απαραίτητο νομοσχέδιο που κατά κύριο λόγο αφορά τον εκσυγχρονισμό και την επίλυση υπαρκτών και πιεστικών προβλημάτων στην οργάνωση και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Η λαϊκή αγορά μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής στη χώρα μας, 93 χρόνια. Είναι ένας θεσμός που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο των παραγωγών, όσο και της λαϊκής οικογένειας, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές καταργώντας τους μεσάζοντες.

Οι λαϊκές αγορές είναι ένας επιτυχημένος θεσμός στη χώρα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα λειτουργούν τέλεια, δεν υπάρχουν προβλήματα ή δεν υπάρχει περιθώριο και ανάγκη για διαρκείς και ουσιαστικές βελτιώσεις.

Η πανδημία του κορωνοϊού για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι δημιούργησε σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στις λαϊκές αγορές ιδίως του λεκανοπεδίου της Αττικής από παραγωγούς που εδράζουν σε άλλες περιοχές κατά τις περιόδους των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση.

Στην Αργολίδα για παράδειγμα, με περίπου τρεις χιλιάδες άδειες παραγωγών σε λαϊκές αγορές, το πρόβλημα υπήρξε οξύτατο και απείλησε την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειών. Κι εδώ η Κυβέρνηση, με άμεσα αντανακλαστικά, στήριξε αυτούς τους παραγωγούς πωλητές, επιδοτώντας τους με 1.500 ευρώ.

Για πολλά προϊόντα, όπως για παράδειγμα για την κλημεντίνη που έχει πολύ μικρό χρονικό περιθώριο διάθεσης στις αγορές και περιορισμένη δυνατότητα μεταποίησης αυτή η διατάραξη των εγχώριων και διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων δημιούργησε τον κίνδυνο ολικής καταστροφής.

Η Κυβέρνηση έγκαιρα και αποτελεσματικά εντόπισε το ζήτημα και έλαβε μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληττόμενων παραγωγών, τα οποία και διαρκώς επικαιροποιεί και εμπλουτίζει, και ήδη ανακοινώθηκε ότι θα στηριχθούν οι παραγωγοί αυτοί με 70 ευρώ ανά στρέμμα. Όπως και πέρσι, θυμίζω, γιατί καμία φορά η μνήμη είναι κοντή, παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, δόθηκαν 30 ευρώ ανά στρέμμα στους ελαιοπαραγωγούς που πραγματικά κι αυτοί επλήγησαν.

Και βεβαίως πρέπει υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση να εξετάσει και μέτρα για την στήριξη των παραγωγών προϊόντων όπως τα πορτοκάλια και οι ελιές, λόγω των συνεχών καυσώνων και παγετών καθώς και για την στήριξη των κτηνοτρόφων που έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% και βεβαίως να θυμίσουμε εδώ τον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση της παράνομης ελληνοποίησης.

Όπως επίσης, δεδομένης αφενός της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που αναγκάζει πλέον τους παραγωγούς να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους πολλαπλάσιες φορές και για περισσότερους μήνες το χρόνο με τις γεωτρήσεις και τα λοιπά αντλιοστάσια, που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, ή ακόμη και το χειμώνα που χρησιμοποιούν τις γεωτρήσεις για τους παγετούς, ή τους ανεμομίκτες, πρέπει λοιπόν να δούμε μέτρα ουσιαστικής επιδότησης των λογαριασμών για τους παραγωγούς δικαιούχους αγροτικού ρεύματος, στο πλαίσιο των σχετικών μέτρων που ήδη έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση γιατί όπως γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, σε συνδυασμό με το τεράστιο εξωγενές πρόβλημα της μεγάλης αύξησης των τιμών των λιπασμάτων που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 40% αλλά και το 100%, των φυτοφαρμάκων – υπάρχει ένα χαλκούχο σκεύασμα 25 κιλών που είχε 250 ευρώ και έφτασε 360 – είναι λοιπόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας και είμαι σίγουρος ότι θα τους στηρίξουμε όπως οφείλουμε γιατί για να υπάρχουν οι λαϊκές αγορές πρέπει να υπάρχουν τα προϊόντα. Επομένως πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν τα υψηλά κόστη παραγωγής. Και βεβαίως να πω στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, για όλο αυτό το κόστος που υπάρχει πλέον από εξωγενείς παράγοντες. Και πρέπει να το τονίζουμε αυτό, να λέμε αλήθειες και να μη λαϊκίζουμε από αυτό το βήμα.

Επιστρέφοντας στο πεδίο των λαϊκών αγορών, πρέπει να αναγνωρίσουμε το οξύ πρόβλημα με το υφιστάμενο σύστημα απόδοσης των αδειών, όπου έχουν παρατηρηθεί ακόμη και παράνομα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των παραγωγών.

Ορθή λοιπόν είναι η πρωτοβουλία για μια συνολική, σύγχρονη και αποτελεσματική ρύθμιση αυτών των θεμάτων.

Και βεβαίως, εξαιρετικά θετική και εποικοδομητική υπήρξε η στάση, και θέλω να το τονίσω αυτό, του αρμόδιου Υπουργού, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τίμησε την κοινοβουλευτική διαδικασία, άκουσε τις προτάσεις μας, τις παρατηρήσεις μας, τους προβληματισμούς μας, τόσο των συναδέλφων όσο και των εκπροσώπων των σχετικών φορέων και τις ενέταξε στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Το να υπάρχει διάλογος μέσα στις επιτροπές και να βελτιώνεται ένα νομοσχέδιο, ούτε κωλοτούμπα είναι, ούτε αλλαγή στάσης είναι. Είναι δημοκρατική υποχρέωση οι Υπουργοί, η εκτελεστή εξουσία να ακούει το Κοινοβούλιο και τους φορείς και να βελτιώνει τα νομοσχέδια. Αυτό λοιπόν έπραξε και ο Υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης, και γι’ αυτό πρέπει να του δώσουμε συγχαρητήρια.

Έτσι λοιπόν εξασφαλίζεται και διαφυλάσσεται η ουδετερότητα, ο δίκαιος χαρακτήρας και η αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, απαντώνται εύλογες ανησυχίες και προβληματισμοί στους παραγωγούς που η πείρα της ζωής τούς έχει κάνει επιφυλακτικούς έναντι της όποιας αλλαγής, και ενισχύεται η ασφάλεια του δικαίου που είναι η προϋπόθεση και το θεμέλιο για κάθε θετική αλλαγή και μεταρρύθμιση.

Έτσι, θετικό χαρακτήρα έχει για παράδειγμα η πρόβλεψη ότι η τιμωρία των 15 ημερών θα επιβάλλεται μετά από τη διαπίστωση παραβάσεων σε τρεις ανεξάρτητους ελέγχους. Έτσι, αφαιρείται ο κίνδυνος της τιμωρίας για μια μεμονωμένη παράβλεψη, αλλά και δίνεται ισχυρό κίνητρο στους πωλητές να τηρούν με προσήλωση τον νόμο.

Ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για τη διεξαγωγή προκηρύξεων δύο φορές το χρόνο, ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά τυχόν κενές θέσεις, αλλά και ο ορισμός του κριτηρίου του 50% των δηλωθέντων από τους παραγωγούς ποσοτήτων που απαντά σε ένα βασικό τους αίτημα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης γιατί δεν ξέρω αν δεν το έχουν διαβάσει, δεν το έχουν προσέξει, ή το κάνουν επίτηδες και παραπλανούν τους πολίτες και τους παραγωγούς. Το 50% λοιπόν των δηλωθέντων από τους παραγωγούς ποσοτήτων θα πηγαίνει στη λαϊκή.

Ιδιαίτερα θετική είναι τέλος η ισορροπία που επιχειρείται και επιτυγχάνεται μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών, αλλά και μεταξύ πωλητών νέας και μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι σημαντικό ότι κανένας δεν θα χάσει τη θέση του καθώς οι ήδη υφιστάμενες άδειες θα ισχύσουν για άλλα 5 χρόνια και μετά θα ανανεώνονται με την ηλεκτρονική διαδικασία, αλλά και η μοριοδότηση που δίνεται σε νέους ανθρώπους, που αποτελεί ένα ουσιαστικό κίνητρο για να ασχοληθούν οι νέοι μας με τη γη, να μείνουν στον τόπο τους και να προκόψουν.

Κλείνοντας, θέλω να εξάρω το γεγονός ότι, μέσα από τη συνολική διαδικασία της επεξεργασίας του νομοσχεδίου αυτού, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γεωργιάδης έδειξε εμπιστοσύνη απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς.

Οι παραγωγοί μας δίνουν καθημερινά μια σκληρή μάχη απέναντι στα υψηλά κόστη, τις ολοένα και εντεινόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τα κυκλώματα, αλλά και απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας.

Είναι άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγικότητας, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις μεγάλες δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις της πρωτογενούς παραγωγής. Γνωρίζουν και διεκδικούν ενεργά τις ευκαιρίες για τη διαρκή αναβάθμιση των προϊόντων μας, για το άνοιγμα σε νέες αγορές, για την εξασφάλιση της προστιθέμενης αξίας που δίνει η πιστοποίηση και η τυποποίηση.

Είναι γι’ αυτό σημαντικό να έχουν ως συνομιλητή μια κυβέρνηση που έμπρακτα αναγνωρίζει τη βαθιά τους αυτή γνώση, την πείρα και τις προοπτικές τους, μια κυβέρνηση που τους εμπιστεύεται και έρχεται να βοηθήσει και να συντονίσει και όχι να επιβάλλει πρακτικές και λογικές που φαίνονται καλές μεν στα χαρτιά, όμως στην πράξη είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Και κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να εκφράσω κι εγώ, επειδή είναι η πρώτη συνεδρίαση, από το βήμα της Βουλής, τη θλίψη μου για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, που γέμισε θλίψη κάθε δημοκράτη. Η Φώφη Γεννηματά τίμησε έμπρακτα και ουσιαστικά την ελληνική πολιτική σκηνή. Η εντιμότητά της, η μαχητικότητά της, το προσωπικό και πολιτικό της ήθος σφράγισαν τη ζωή και το έργο της και κέρδισαν τον σεβασμό και την αναγνώριση από πολιτικούς φίλους και αντιπάλους. Εκφράζω στην οικογένειά της τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, στους συνεργάτες της και τους πολιτικούς της συντρόφους».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis