home design 800x400
home design 1170Χ320

Προφητικός Καμπόσος και ώρα εισαγγελέα για τα αδέσποτα

Στο αυτόφωρο σήμερα αντιδήμαρχος της Πελοποννήσου για τα σκυλιά που βόλταραν μέσα στις τάξεις και έτρωγαν το κολατσιό των μαθητών.
Αδέσποτα

«Εμένα αν με καλέσει ο εισαγγελέας θα πάρω και τις αγέλες των σκυλιών μαζί μου και θα πάω! Και θα του πω να τα διαχειριστείς εσύ! Γιατί λέει ο νόμος θα το πάρεις θα το αποπαρασιτώσεις, θα το στειρώσεις, θα το τσιπάρεις και θα το πας πάλι εκεί που το βρήκες! Στο φυσικό του περιβάλλον! Δηλαδή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εγώ, στα Καλάβρυτα ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων! Κι αυτό το σκυλί τι θα κάνει; Όταν πεινάσει θ’ αγριέψει! Και γι’ αυτό φταίει ο Δήμαρχος; Οι Δήμαρχοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περνάνε από αυτόφωρη διαδικασία. Να σέρνετε συνέχεια ο Δήμαρχος για τα σκυλιά στα δικαστήρια; Δώστε το δικαίωμα και την χρηματοδότηση στις φιλοζωικές να αναλάβουν τα αδέσποτα». Αυτό είχε πει ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ πριν από περίπου μία εβδομάδα. Και τα λόγια του έμελε να αποδειχθούν προφητικά.

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε προχθές ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιος για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Τριφυλίας, Σωτήρης Μπακούρος ύστερα από αναφορά στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας για αδέσποτα στο προαύλιο του Γυμνασίου Φιλιατρών.

Στο προαύλιο του σχολείων, τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου, περιφέρονται εδώ και καιρό αδέσποτοι σκύλοι και ενώ είχε ενημερωθεί ο Δήμος δεν υπήρξε παρέμβασή του και λόγω του κινδύνου εστάλη απο το Γυμνάσιο Φιλιατρών αναφορά στην Εισαγγελία.

Όπως καταγγέλλεται τα αδέσποτα ζώα τριγυρνούσαν στις αίθουσες του σχολείου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τσιμπούσαν και από το κολατσιό των μαθητών.

Με εντολή Εισαγγελέα κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία με τον αντιδήμαρχο να είναι κατηγορούμενος κατά τις διατάξεις του Αρθρου 288 παραγραφος 1 του Ποιν. Κώδικα.

Η δικάσιμος αναβλήθηκε προχθές το μεσημέρι και έχει οριστεί για σήμερα Παρασκευή.

Στο πλευρό του αντιδημάρχου η ΚΕΔΕ

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι της Πελοποννήσου με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του αντιδημάρχου Φιλιατρών.

«Το παράδειγμα με τα αδέσποτα στη Τριφυλία και τη σύλληψη του αντιδημάρχου πρέπει να είναι το τελευταίο ανάλογο περιστατικό», τονίζει η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:

«Η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου του Αντιδημάρχου Τριφυλίας, κατ’ εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, αναδεικνύει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο μέλλον στο αιρετό προσωπικό των Δήμων που ασκεί Διοίκηση, τόσο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς όσο και εν γένει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται ποινικά στο πλαίσιο της άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος είχε έγκαιρα κι εξαρχής προβλέψει, ότι με το νέο νόμο μεταφέρεται στους Δήμους μια ευθύνη κι αρμοδιότητα, η οποία καθιστά το πολιτικό τους προσωπικό όμηρο μιας δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης, αφού η πλειοψηφία των Δήμων, δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία, για να διασφαλίσει τον έλεγχο τήρησης του νόμου.

Επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο πρόσφατο Συνέδριό της πριν από μια εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, είχε ζητήσει την αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να μην συλλαμβάνονται οι αιρετοί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όταν υποβάλλεται εναντίον τους μήνυση.

Το παράδειγμα με τα αδέσποτα στη Τριφυλία και τη σύλληψη του αντιδημάρχου πρέπει να είναι το τελευταίο ανάλογο περιστατικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει άμεσα να υιοθετήσει την πρόταση της ΚΕΔΕ και να προχωρήσει –καταρχήν- στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε να «θωρακίσει» το σύνολο των αιρετών των Δήμων, και έτσι να αποκλείσει συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και προσαγωγές αιρετών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις (πόροι, προσωπικό, Δημοτική Αστυνομία σε κάθε Δήμο), προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς να σύρονται διαρκώς Δήμαρχοι κι Αντιδήμαρχοι στα δικαστήρια».

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis