home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Φοβούνται νέες κατολισθήσεις στον Γύρο της Αρβανιτιάς

Υπενθυμίζουν την απαγόρευση που ισχύει από το καλοκαίρι του 2015 ενόψει «Μπάλλου» και χειμερινής περιόδου.
Αρβανιτιά

Εν αναμονή της έναρξης της χειμερινής περιόδου το Λιμεναρχείο Ναυπλίου υπενθυμίζει στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης του Ναυπλίου την από 18 Ιουνίου 2015 απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για το κλείσιμο του περιπατητικού δρόμου Αρβανιτιά – Ναυτικός Όμιλος.

Η υπενθύμιση αυτή γίνεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από πιθανές κατολισθήσεις ένεκα της επικείμενης εμφάνισης πλημμυρικών και ακραίων καιρικών φαινομένων στα πλάισια της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει την περιοχή.

Οι κατολισθήσεις

Στον Γύρο της Αρβανιτιάς έχουν σημειωθεί δύο μεγάλες κατολισθήσεις σε διάστημα ενός έτους. Η πρώτη σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2018 και η δεύτερη τον Αύγουστο του 2019.

Μέχρι σήμερα όμως αφέθηκε στην τύχη του το πανέμορφο αυτό τμήμα του Ναυπλίου, παρότι αποτελεί μια μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή που ενώνει την  πλαζ της Αρβανιτιάς με την παραλία της πόλης. Αποτελεί μια συνήθη διαδρομή τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους τουρίστες.

Μνημεία και περίπατος

Το μονοπάτι της Αρβανιτιάς περιτρέχει το ύψωμα της Ακροναυπλίας με τα επιβλητικά τείχη. Το σύνολο του Κάστρου της Ακροναυπλίας με βάση την διάκριση από δυτικά προς τα ανατολικά διακρίνεται σε επιμέρους περιοχές, όπως είναι η περιοχή του Ρωμέϊκου κάστρου, η περιοχή της Πύλης Sagredo – Πύργου Ωρολογίου, η περιοχή της Δεξαμενής, η περιοχή του Τείχους Gambello, η περιοχή Νοσοκομείου-Αγίων Αναργύρων, η περιοχή του Ανατολικού τείχους, περιοχή του Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ και η περιοχή των Προμαχώνων Τόρων καί Grimoni.

Ειδικότερα τα μνημεία που περιλαμβάνει είναι:

Ρωμέϊκο κάστρο (Ναός των Αγίων Θεοδώρων, κτήριο πυριτιδαποθήκης, ερείπια ναού Αγίου Ανδρέα, λείψανα θεμελίων οικιών μεσαιωνικού οικισμού, τείχη μυκηναϊκά, ελληνιστικά, μεσαιωνικά και ενετικά)

Πύλη Sagredo – Πύργος Ωρολογίου (Προμαχώνας Dolfin, Ενετική πύλη, τείχη μυκηναϊκά, ελληνιστικά, μεσαιωνικά και ενετικά

Περιοχή του Τείχους Gambello (Εγκάρσιο διαχωριστικό τείχος φράγκικου και ρωμέϊκου κάστρου, μεσαιωνικός Πύργος, διατείχισμα Gambello, πύλες και διαβατικά τείχους Gambello, ερείπια μεσαιωνικής οικίας).

Περιοχή του Ανατολικού τείχους, (ανατολικό τείχος και πύργος βυζαντινού κάστρου, φραγμένη πύλη ανατολικού τείχους, νότια Ενετική πύλη, βόρειο βυζαντινό τείχος με φράγκικες και ενετικές επεμβάσεις, ερείπια στρατιωτικού νοσοκομείου Καποδίστρια)

Κάστρο Toron (Πύλη Toron, Προμαχώνας Toron)

Προμαχώνας Grimani (Ενετικός προμαχώνας και τείχη)

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis