home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η «Αθηνά» ντύνεται «Ιανός» και απειλεί με μεσογειακό κυκλώνα την Πελοπόννησο

Πότε και πού αναμένεται το νέο και πιο έντονο κύμα κακοκαιρίας. Δείτε χάρτες όπως τους παρουσιάζει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Αστραπές και κεραυνοί

Άστατος θα είναι ο καιρός και σήμερα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που έρχεται από τα δυτικά θα απασχολήσει τον καιρό της χώρας με ισχυρά κύματα βροχών και καταιγίδων τα οποία θα ξεκινούν από το Ιόνιο και σταδιακά θα μετατοπίζονται προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά τμήματα. Πιο έντονο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από τη Τετάρτη το βραδύ και μετά, με ένταση μεσογειακού κυκλώνα, το οποίο θα επηρεάσει και την Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τα δυτικά πριν μετατοπιστεί στη συνέχεια προς τα ανατολικά.

Τα δύσκολα για τη χώρα όμως αναμένεται να έρθουν από την Πέμπτη και μετά καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό έρχεται από την Ιταλία. Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα προσπαθήσει να λάβει τροπικά χαρακτηριστικά θυμίζοντάς τον «Ιανό» που έπληξε την χώρα την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το κύμα κακοκαιρίας πιθανότατα θα προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα.

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, «με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα κυλήσει και η εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας με πιο έντονο όμως το κύμα κακοκαιρίας που φαίνεται από Τετάρτη βράδυ και μετά.

Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που αναμένεται να κινηθούν από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης νοτιότερα, καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τα θερμά νερά της Μεσογείου θα σχηματίσουν ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στα νότια τμήματα της Ιταλίας το οποίο αναμένεται να κινηθεί προς τη χώρα μας.

Πιεζόμενο από τις υψηλές πιέσεις βορειότερα, θα προσπαθήσει να «μιμηθεί» τον μηχανισμό δημιουργίας Μεσογειακού κυκλώνα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα το οποίο θα αλληλεπιδράσει αυτό το βαρομετρικό χαμηλό με τα θερμά νερά του Ιονίου πελάγους και της κεντρικής Μεσογείου αλλά και από την ένταση της ψυχρής αέριας μάζας που θα το τροφοδοτεί στα μεγαλύτερα ύψη της τροπόσφαιρας.

Κύματα βροχοπτώσεων – καταιγίδων αναμένεται να συνοδεύσουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό ενώ διακρίνεται και το «Μάτι» που ίσως συνοδεύσει αυτή την κυκλωνική ροή.

Οι ταχύτητες του ανέμου που θα προκαλέσει αυτή η κυκλωνική ροή, με τα πρώτα στοιχεία να θέλουν γύρω από το κυκλωνικό κέντρο ταχύτητες ανέμου, που ίσως ξεπεράσουν και τα 10 μποφόρ!

Αυτή η ιδιαίτερα σφοδρή κακοκαιρία που σε πολλές περιοχές θα δώσει ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής ικανά να προκαλέσουν καταστροφές και πολλά προβλήματα».

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη για σήμερα, Δευτέρα

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός της Δευτέρας στα δυτικά τμήματα της χώρας με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με βελτιωμένο καιρό. Εντελώς διαφορετικός θα είναι ο καιρός στο Νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 32 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 23 – 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι άστατος ενώ κατά διαστήματα θα σημειωθούν βροχές και κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες και προς το απόγευμα. Το βράδυ θα υπάρξει μία σχετική βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 – 23 βαθμούς Κελσίου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis