home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φοιτητική ζωή στο Ναύπλιο με πολλά «αγκάθια»

Tί θα γίνει με τις ελλείψεις της Σχολής Καλών Τεχνών; O Γιάννης Γκιόλας ζητά απαντήσεις από τη Νίκη Κεραμέως για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε στέγαση και φοίτηση.

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Φοιτητική ζωή στο Ναύπλιο με πολλά «αγκάθια»
Οι εκπαιδευτικοί θέλουν ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά σε λίγες βδομάδες με τους φοιτητές να ετοιμάζονται για τη δια ζώσης εκπαίδευση και πάλι. Τα προβλήματα όμως για το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύουν στο Ναύπλιο είναι μεγάλα.

Οι αίθουσες εκτός από ελάχιστες είναι και απαρχαιωμένες, δυσκολεύοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα της στέγασης, ειδικά για τους νέους φοιτητές, διότι τα ενοίκια είναι απλησίαστα, καθώς η προσφορά σπιτιών είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση που έχει προκύψει, ειδικά μετά την ίδρυση του νέου τμήματος Παραστατικών Σπουδών, το οποίο δημιουργήθηκε χωρίς επαρκή σχεδιασμό ως προς τη στέγαση.

Εκτός λοιπόν από την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων αιθουσών για τα μαθήματα, επιβεβλημένη είναι και η δημιουργία φοιτητικής εστίας στο Ναύπλιο, έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή.

Παρέμβαση Γκιόλα

Για το θέμα, ερώτηση κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής, το Τμήμα των Θεατρικών Σπουδών στεγάζεται σε κτίρια που παραχωρήθηκαν προ 18ετίας από το Δήμο Ναυπλιέων και σε καμία περίπτωση, σήμερα όμως δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη δημιουργία και του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.

Μετά το «κλείσιμο» για επιδιορθωτικές εργασίες του «Τριανόν» τα δύο Τμήματα της Σχολής αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας λόγω έλλειψης θεατρικής σκηνής.

Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες ως προς την εξεύρεση στέγης και συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, λόγω της μειωμένης προσφοράς διαμερισμάτων αφού οι ιδιοκτήτες προτιμούν τη λύση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«A. Στο Ναύπλιο εδρεύει η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που περιλαμβάνει δύο Τμήματα. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στεγάζεται από την προ 18ετίας ίδρυσή του σε δυο κτίρια που παραχωρήθηκαν έκτοτε από το Δήμο Ναυπλιέων, εκ των οποίων το ένα για την κάλυψη των διοικητικών υπηρεσιών, στην παλιά πινακοθήκη του Δήμου, το άλλο δε, δηλ. το παλαιό κέντρο Νεότητας του Δήμου, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Προ διετίας ιδρύθηκε και ήδη λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020 και το δεύτερο Τμήμα, των Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ). Οι ανάγκες εκπαιδευτικής λειτουργίας της Σχολής και κυρίως αιθουσών διδασκαλίας είναι ήδη οξύτατες ακόμη και για την στοιχειώδη τέλεση των μαθημάτων και της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Από ετών εκκρεμεί το θέμα της μετασκευής των παλαιών καπναποθηκών που βρίσκονται στην πόλη του Ναυπλίου, προκειμένου να παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο. Μέχρι σήμερα έχουν συντελεσθεί μόνο κάποιες πρόδρομες εργασίες ,της απομάκρυνσης του αρχειακού υλικού που υπήρχε στο κτίριο αυτό, με αποτέλεσμα να χρονίζει το πρόβλημα και να μην είναι άμεσα προβλεπτή η εκπαιδευτική χρήση του εν λόγω κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας του δεύτερου Τμήματος, των Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών πολλαπλασιάσθηκαν οι ανάγκες διδασκαλίας λόγω της προσέλευσης 280 φοιτητών κατ’έτος, από 140 για κάθε Τμήμα.

Ουσιώδης έλλειψη επίσης παρατηρείται και λόγω έλλειψης θεατρικής σκηνής, απαραίτητης για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων αυτών.

Η μόνη αίθουσα που διετίθετο κατά καιρούς από το Δήμο Ναυπλιέων, το παλιό τζαμί Τριανόν, που στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο είναι ήδη κλειστό, επειδή εκτελούνται ευρείες αποκαταστατικές οικοδομικές εργασίες.

Β. Επιπροσθέτως στην πόλη του Ναυπλίου αλλά και στην γύρω περιοχή παρατηρείται μεγάλη έλλειψη μικρών διαμερισμάτων προς ενοικίαση, λόγω της μετατροπής μικρών κατοικιών παρομοίων διαμερισμάτων σε βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλύματα (Airbnb).

Η ζήτηση επομένως για μισθώσεις φοιτητικών διαμερισμάτων είναι πολύ μεγάλη και αντίστοιχα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τα μισθώματά τους.

Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή και να μετακινούνται σχεδόν καθημερινά, αφού δεν μπορούν να εξεύρουν ή δεν διαθέτουν τα χρήματα που ζητούνται από τους εκμισθωτές.

Επομένως, πρόδηλη, αυταπόδεικτη και αναγκαία τυγχάνει η αναγκαιότητα δημιουργίας Φοιτητικής Εστίας για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού φοιτητών των δύο Τμημάτων.

Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής εξαγγελία κατασκευής αντίστοιχης Δομής, που πλέον αποτελεί αναγκαιότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιτυχόντων και εγγεγραμμένων φοιτητών, οι οποίοι διαφορετικά κινδυνεύουν να βρεθούν έξω από τη Σχολή επιλογής τους και να μην δυνηθούν να πραγματώσουν το όνειρο και την επιδίωξή τους για τη φοίτησή τους σ’ αυτές.

Επειδή η υπάρχουσα υποδομή των δύο Τμημάτων του Ναυπλίου είναι ανεπαρκέστατη για την εκπαιδευτική διαδικασία τους με αποτέλεσμα την ελλιπή έως προβληματική λειτουργία της.

Επειδή πολλοί φοιτούντες αλλά και νεοεισελθόντες στα φετινά τμήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα έξοδα για την εξασφάλιση της στέγασής τους.

Ως εκ τούτου ερωτάται η αρμοδία Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να καλυφθούν σε κτίρια, αίθουσες, θεατρική σκηνή κλπ. οι εκπαιδευτικές ανάγκες των δύο Τμημάτων της Σχολής Καλών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στο Ναύπλιο;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη και χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή ή εξεύρεση και μετασκευή άλλου κτιρίου προς δημιουργία Φοιτητικής Εστίας στο Ναύπλιο;»

Σχόλια

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis