home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ανεμογεννήτριες και στο Δήμο Επιδαύρου;

Άρθρο του Γιάννη Εμμανουήλ.

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Ανεμογεννήτριες και στο Δήμο Επιδαύρου;
Ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές

Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου , στο οποίο συζητήθηκε και το θέμα που αφορούσε τη γνωμοδότηση του Δ.Σ. επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη κατασκευή και τοποθέτηση ανεμογεννητριών οι οποίες θα εκτείνονται σε κορυφογραμμές και της Περιφέρειας του Δήμου μας.

Μου προέκυψαν άμεσα κάποια ερωτήματα και πολλές απορίες.

Κατ ΄αρχας η απόφαση του Δ.Σ. είναι δεσμευτική ή απλά γνωμοδοτική ; Θα ληφθεί υπόψη από τη Περιφέρεια ή είναι ειλημμένη απόφαση; Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το έργο από μια πιθανή αρνητική απάντηση; Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να θεωρηθούν και ρητορικές αλλά έχουν βαρύνουσα σημασία . Eρχεται προς συζήτηση η γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ και ενώ το ίδιο το έργο δεν έχει πάρει γνωμοδότηση από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες , σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους της εταιρείας.

Ενώ τα επίσημα όρια που έχουν τεθεί προς διαβουλευση είναι από τις 16-7-2021 έως 2-9-2021 έρχεται το Δ.Σ μια μέρα πριν τη καταληκτική ημερομηνία να πάρει απόφαση . Θεωρώ ότι το μεσοδιάστημα όσο επιβαρυμένο και να είναι το πρόγραμμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να είχε συζητηθεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον το θέμα . Εξάλλου τόσα και τόσα θέματα συζητήθηκαν.

Είδα να λοιδορήθηκε η απόφαση των Τοπικών Συμβουλίων Αδαμιου και Τραχειας για την αρνητική απόφαση τους . Ορισμένοι διέκριναν επικίνδυνα παιχνίδια και παλινωδίες πίσω από τις αποφάσεις αυτές.

Θεωρήθηκε ότι δε πρέπει να ληφθεί υπόψη η απόφαση αφού …τρία άτομα πήραν απόφαση για ένα χωριό. Μα υπάρχουν νόμιμα εκλεγμένοι άνθρωποι που απαρτίζουν τα Τοπικά Συμβούλια , και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος τους . Η προστασία των δημοτών , και η λήψη αποφάσεων εκ μέρους τους.

Είδα τους ανθρώπους της εταιρείας να κάνουν μια τεχνική περιγραφή του έργου και μόνο , χωρίς απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις που ετέθησαν από όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Είδα αντί της Δημοτικής πλειοψηφιας να γίνεται η τελική εισήγηση εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης , η οποία και υπερψηφίστηκε με ανακούφιση θαρρώ από τα μέλη και της πλειοψηφιας.

Δηλ. ηρθε το θέμα γνωρίζοντας εξ αρχής ότι το ζητούμενο είναι η αναβολή του και η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου επιστήμονα να απαντήσει στις ερωτήσεις στις οποίες δεν απάντησαν ή δεν ικανοποίησαν με τις απαντήσεις τους , οι εκπρόσωποι της εταιρείας . Τελικά ποιος θα αξιολογήσει την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των απόψεων του όποιου επιστήμονα ; Γιατί πολλές φορές οι επιστημονικές απόψεις διίστανται και έτσι πρέπει να γίνεται προς χάριν της εξέλιξης και της έρευνας της ίδιας της επιστήμης.

Δηλ. αν κληθούν δυο ή και παραπάνω επιστήμονες που θα καταθέσουν διαφορετικές απόψεις τι απόφαση θα παρθεί ; Χρειάζεται τον απαραίτητο χρόνο, κι άλλο χρόνο δε πειράζει , το θέμα είναι σοβαρό , ώστε να ανατεθεί μελέτη σε επίσημο φορέα για να έχει το Συμβούλιο τη καλύτερη δυνατή εικόνα , και άποψη. Αν χρειαστεί να υπάρξει δημόσια διαβουλευση . Στεκομαι ιδιαίτερα στη σοβαρότητα του θέματος που πρέπει να απασχολεί ολόκληρο το Δήμο Επιδαύρου και όχι μόνο τις περιοχές Τραχειας και Αδαμιου.

Είδα να αναζητείται η βέλτιστη σχέση μεταξύ οφέλους και ζημίας. Αυτή η ισορροπία αναζητείται μόνο αν το υπό κατασκευή έργο στη προκειμένη περίπτωση, χρήζει υποχρεωτικότητας, τότε και μόνο τότε αναζητάς μέσα από διαπραγμάτευση τα περισσότερα οφέλη . Τώρα το κέρδος είναι μόνο επιχειρηματικό.

Από τη περασμένη δεκαετία όταν και άρχισαν να τοποθετούνται ανεμογενητριες ή άλλου είδους πηγές εναλλακτικής ενέργειας υπάρχουν περιοδικές μελέτες και πορίσματα βασισμένα σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου. Άρα υπάρχει μια πρώτη βάση έρευνας και μελέτης. Υπάρχουν αποτελέσματα και πρέπει να αναζητηθούν. Καλό είναι επίσης να ερωτηθούν οι κάτοικοι της Γκατζιας ή ακόμη και του Αγίου Δημητρίου υπό συνθήκες, αν έχουν παρατηρήσει διαφορές επιπτώσεις, καιρικές διαταραχές , ή ακουστική όχληση από ένα αντίστοιχο έργο στο Αραχναίο. Ότι εκεί υπάρχει ανταποδοτικό οικονομικό όφελος δε πρέπει να ενδιαφέρει ένα Δημοτικό Συμβούλιο αφού πρωτίστως εξετάζεται η διατήρηση και καλυτέρευση της ποιότητας ζωης , η προστασία του περιβάλλοντος , και η υγεία των δημοτών . Τα υπόλοιπα έπονται.

Η ειδική επιτροπή για τις ΑΠΕ και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της διακυβερνητικής επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος του ΟΗΕ μιλά καθαρά για περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, τη βιοποικιλοτητα, το μικροκλίμα, την ανθρώπινη υγεία και τελικά τη ποιότητα ζωης των τοπικών κοινωνιών.

Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι τι Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθμίσει με σωστό τρόπο όλες τις παραμέτρους, θα πάρει τελικά τη πιο ορθή απόφαση που θα συντείνει σε ένα και μόνο πεδίο. Να προστατεύσει τους δημότες και να μην υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών.

Γιάννης Εμμανουήλ
Ενεργός Δημότης Δήμου Επιδαύρου
Κάτοικος Αγίου Δημητρίου

Σχόλια

nd click 300x250 4
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis