ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣΒάλε Αγγελία ΈΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗΓίνε Συνδρομητής

Τα τείχη είναι για να «πέφτουν»

Ο εορτασμός της πτώσης ενός Τείχους: 60 χρόνια από την κατασκευή του τείχους του Βερολίνου

Η 13η Αυγούστου 1961 αναφέρεται στα βιβλία ιστορίας ως η ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η κατασκευή του Τείχους. Αυτό το σημαντικό γεγονός γιορτάζει τον Αύγουστο την 60η επέτειό του.

Μόλις λίγες μέρες πριν, στις 15 Ιουνίου 1961, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) Walter Ulbricht είχε πει τη θρυλική φράση σε συνέντευξη Τύπου:

“Κανείς δεν έχει καμία πρόθεση να χτίσει ένα τείχος!”

Διαφήμιση

Αλλά ήδη δύο μήνες αργότερα ήταν εκεί. Από την άποψη της ηγεσίας του κράτους, αυτό είχε γίνει απαραίτητο γιατί μέχρι τότε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια πολίτες της ΛΔΓ είχαν ήδη εγκαταλείψει το κράτος των νέων εργατών και αγροτών. Ο Ψυχρός Πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Σοβιετικής Ένωσης υπαγόρευσε το χτίσιμο του τείχους.

Σύμφωνα με τη wikipedia προσωπικός γιατρός του Walter Ulbricht ήταν ο Πέτρος Κόκκαλης, πατέρας του Σωκράτη Κόκκαλη.

Διαφήμιση

Το τείχος του Βερολίνου έπεσε 9 Νοεμβρίου 1989. Ένα άλλο τείχος όμως παραμένει και δυστυχώς δυναμώνεται. Είναι το «τείχος» που χωρίζει την Λευκωσία, την Κύπρο και τους Κυπρίους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) σε δύο μέρη από τις 23 Ιουλίου 1974.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις εδώ

Σχόλια

newsletter banner anagnostis