home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φωτιά στη Γορτυνία: «Παναγία μου, καιγόμαστε. Πού πήγε το αεροπλάνο;» – Βοήθεια! Βοήθεια! Βοήθεια! (Βίντεο)

Δραματική η κατάσταση στη Δυτική Γορτυνία – Πυροσβεστικός φραγμός στα όρια Ηλείας και Αρκαδίας – Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στα γύρω χωριά παρακολουθούν το πύρινο μέτωπο να καίει ανεξέλεγκτο.

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά στη Γορτυνία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστου Λαμπρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά», που έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα.

«Υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ακόμη ότι «δυστυχώς, φυσάει στην περιοχή». Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχουν γίνει προληπτικές εκκενώσεις οικισμών».

Αυτή την ώρα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στο πύρινο μέτωπο, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες οικισμοί πήραν εντολή εκκένωσης, εξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά, μετά την αναζωπύρωση που έγινε νωρίτερα.

Πυροσβεστικός φραγμός στα όρια Ηλείας – Αρκαδίας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας η φωτιά που βρίσκεται στη Γορτυνία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Οσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Παναγία μου, καιγόμαστε! Που πήγε το αεροπλάνο;»

Τραγική είναι η κατάσταση στη Γορτυνία με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο κόσμος φωνάζει βοήθεια και ζητούν ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το βίντεο είναι από το Μοναστηράκι που δείχνει ακριβώς απέναντι το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κάπελη.

“”Παναγία μου, καιγόμαστε. Που πήγε το αεροπλάνο; Ζητάμε βοήθεια” φωνάζει και μονολογεί με κλάματα η κάτοικος στο Μοναστηράκι.

«Βοήθεια! Βοήθεια! Βοήθεια!»

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Στάθης Κούλης κάνει λόγο για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και καλεί σε βοήθεια. Οι αναζοπυρώσεις στην περιοχή μαίνονονται και το μέτωπο είναι πολλών χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πριν λίγο:

«Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν πολλοί οικισμοί διάσπαρτοι ο ένας δίπλα στον άλλο αλλά και μεμονωμένα σπίτια. Το μέτωπο είναι πολλών χιλιομέτρων και έχει χαθεί ο έλεγχος από κάθε πλευρά. Ότι να πω είναι λίγο. Το μόνο που ωφελεί να πω αυτή την ώρα είναι προς τα Μέσα και κάθε κατεύθυνση είναι να μας στείλουν όποιες δυνάμεις μπορούν να σώσουμε τους ανθρώπους πρώτα απ’ όλα.

Aυτή την ώρα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο. Η φωτιά μετακινείται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Με καλούν από το ένα χωριό και μου ζητάνε Πυροσβεστικό όχημα, με καλούν από το άλλο χωριό, στείλε μου ενίσχυση, με καλούν από το τρίτο χωριό μου φωνάζουν «σώσε με», καλούν από το δέκατο χωριό μου λένε «μας ξέχασες». Τι άλλο να πω!

Κάλεσα Υπουργούς, κάλεσα γραφεία, κάλεσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Τι άλλο να πω. Υπάρχει μια πληροφορία ότι, ό,τι διαθέσιμο μέσο υπάρχει έρχεται στην περιοχή μας… Παρ’ όλα αυτά έχει χαθεί ο έλεγχος εντελώς. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Απευθύνω έκκληση! Βοήθεια! Βοήθεια! Βοήθεια!».

Όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας, μεταβαίνουν εκτάκτως στη δυτική Γορτυνία τόσο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, μετά τη σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων ωρών με το πύρινο μέτωπο και την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην περιοχή.

Στη μέγιστη ετοιμότητα οι δομές Υγείας

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis