home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φωτιά στη Γορτυνία: Εκκενώνονται προς Τρίπολη 19 οικισμοί – Απανωτά μηνύματα του 112

Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα – Ζητήθηκε από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Τρόπαια ή Τρίπολη.

Απανωτές εντολές εκκένωσης 19 συνολικά οικισμών έδωσε η Πυροσβεστική, μέσω του 112, στην περιοχή της Γορτυνίας, στην Αρκαδία, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα δυο μηνύματα του 112, ζητήθηκε εκκένωση από τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι, με κατεύθυνση τα Τρόπαια ή την Τρίπολη.

Τα μηνύματα που εστάλησαν για τις εκκενώσεις, αναφέρουν:

Η φωτιά έφτασε στο Δωδεκάμετρο

Να σημειωθεί πως οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στο χωριό Δωδεκάμετρο και απειλούν σπίτια. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο χωριό προσπαθούν με λάστιχα στα χέρια να σβήσουν τη φωτιά που απειλεί τις περιουσίες τους.

Οι πυκνοί καπνοί, οι ισχυροί άνεμοι και το θερμικό φορτίο δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των κατοίκων. Η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό και το στοίχημα που είχαν βάλει οι πυροσβέστες να την περιορίσουν στη μία πλευρά του δρόμου φαίνεται πως χάθηκε.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από την αυλή ενός σπιτιού. Ένα πυροσβεστικό όχημα από την Τσεχία που έφτασε μέσα στο χωριό, από κοινού με ένα ελληνικό πυροσβεστικό κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά που απειλούσε το οίκημα. Ωστόσο, το μέτωπο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και φαίνεται πως είναι δύσκολο να ελεγχθεί καθώς η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν έκκληση για βοήθεια καθώς στο σημείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν το μέτωπο. Μάλιστα, αναφέρουν πως δύο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες. Ζητούν να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναέρια μέσα και να ενισχυθούν οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Έχουν εκκενωθεί Λιβαδάκι και Καπελλίτσα

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε περιοχές της Γορτυνίας, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα».

Όσον αφορά στο αν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο οικισμός Λιβαδάκι έχει ήδη εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους».

Πριν από λίγα λεπτά μάλιστα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται σε Λιβαδάκι και Καπελλίτσα να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς τη γέφυρα του Σέκουλα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis