home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Στη Γορτυνία εκτάκτως ο Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Δραματική έκκληση του Δήμαρχου: Έχει χαθεί ο έλεγχος εντελώς. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Απευθύνω έκκληση! Βοήθεια! Βοήθεια! Βοήθεια!»

Μεταβαίνουν εκτάκτως στη δυτική Γορτυνία τόσο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, μετά τη σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων ωρών με το πύρινο μέτωπο και την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην περιοχή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. (Το έκανε γνωστό ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας).

Πριν από λίγο δόθηκαν απανωτές εντολές εκκένωσης 19 συνολικά οικισμών έδωσε, μέσω του 112, στην περιοχή της Γορτυνίας, στην Αρκαδία, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα δυο μηνύματα του 112, ζητήθηκε εκκένωση από τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι, με κατεύθυνση τα Τρόπαια ή την Τρίπολη. Το ίδιο έγινε νωρίτερα και με τα χωριά Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Την ίδια στιγμή δραματικές είναι οι εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία Αρκαδίας, καθώς, οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στο χωριό Δωδεκάμετρο και απειλούν σπίτια. Οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο χωριό προσπαθούν με λάστιχα στα χέρια να σβήσουν τη φωτιά που απειλεί τις περιουσίες τους.

Δραματική έκκληση του δημάρχου: «Βοήθεια! Βοήθεια! Βοήθεια!»

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Στάθης Κούλης κάνει λόγο για μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και καλεί σε βοήθεια. Οι αναζοπυρώσεις στην περιοχή μαίνονονται και το μέτωπο είναι πολλών χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πριν λίγο:

«Η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχουν πολλοί οικισμοί διάσπαρτοι ο ένας δίπλα στον άλλο αλλά και μεμονωμένα σπίτια. Το μέτωπο είναι πολλών χιλιομέτρων και έχει χαθεί ο έλεγχος από κάθε πλευρά. Ότι να πω είναι λίγο. Το μόνο που ωφελεί να πω αυτή την ώρα είναι προς τα Μέσα και κάθε κατεύθυνση είναι να μας στείλουν όποιες δυνάμεις μπορούν να σώσουμε τους ανθρώπους πρώτα απ’ όλα.

Aυτή την ώρα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο. Η φωτιά μετακινείται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Με καλούν από το ένα χωριό και μου ζητάνε Πυροσβεστικό όχημα, με καλούν από το άλλο χωριό, στείλε μου ενίσχυση, με καλούν από το τρίτο χωριό μου φωνάζουν «σώσε με», καλούν από το δέκατο χωριό μου λένε «μας ξέχασες». Τι άλλο να πω!

Κάλεσα Υπουργούς, κάλεσα γραφεία, κάλεσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Τι άλλο να πω. Υπάρχει μια πληροφορία ότι, ό,τι διαθέσιμο μέσο υπάρχει έρχεται στην περιοχή μας… Παρ’ όλα αυτά έχει χαθεί ο έλεγχος εντελώς. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Απευθύνω έκκληση! Βοήθεια! Βοήθεια! Βοήθεια!».

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία (3) Ε/Π και εννέα (9) Α/Φ συμπεριλαμβανομένων ενός (1) Α/Φ της Κροατίας και ενός (1) Α/Φ της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα. Επίσης επιχειρούν ένα (1) Ε/Π και ένα (1) Α/Φ, ενώ συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis