home design 1800x300 (banner)
ΟικονομίαFeatured

ΕΛΤΑ: Σοβαρά προβλήματα στη διανομή των εφημερίδων

Συναντήσεις Ενώσεων Τύπου και ΕΙΕΤ για το χαράτσι 2% και για την στήριξη του επαρχιακού Τύπου

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα στη διανομή των εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ, προβλήματα που στερούν ένα σημαντικό εισόδημα από τις επιχειρήσεις Τύπου, καθώς χάνουν μεγάλο αριθμό συνδρομητών. Το θέμα αυτό ήταν ένα από τα πολλά ζητήματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΙΕΤ Αντώνη Μουντάκη και τις Ενώσεις Τύπου στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θ. Λιβάνιο.

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ότι θα αναζητηθούν τρόποι για να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της μεταφοράς /διακίνησης του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

Παράλληλα μεταξύ άλλων, διεκδικείται από τις εφημερίδες της περιφέρειας πρόγραμμα επιδότησης διακίνησης έντυπου τύπου, ανάλογο με αυτό των εφημερίδων της Αθήνας. Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ενώ οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας διακινούνται μέσω ενός πρακτορείου, οι εφημερίδες της περιφέρειας διακινούνται με δικούς τους διανομείς που πάνε την εφημερίδα κάθε πρωί πόρτα – πόρτα στον αναγνώστη. Έτσι, για την περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιδοτηθούν η μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά των διανομέων.

ΕΔΟΕΑΠ

Με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη από τον ΕΔΟΕΑΠ προς πολλά μέλη της ΕΙΕΤ την Δευτέρα 19-7-2021, σύμφωνα με το οποίο καλούνται να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι πρόεδροι των Ενώσεων περιφερειακού & κλαδικού Τύπου, συναντήθηκαν εκτάκτως την Παρασκευή 24 Ιουλίου με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων: Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ), Γιώργος Κατσαΐτης (ΣΗΠΕ) και Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ), ζήτησαν ενημέρωση για το που βρίσκεται το θέμα της χρηματοδότησης των οφειλών επιχειρήσεων Τύπου έναντι του ΕΔΟΕΑΠ (2%), μέσω των μέτρων στήριξης.

Ο κ. Λιβάνιος έκανε γνωστό στους προέδρους των τριών Ενώσεων ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται η σχετική έγκριση των ευρωπαϊκών Υπηρεσιών, άρα και -στη συνέχεια- η Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη χρηματοδότηση των οφειλών επιχειρήσεων Τύπου έναντι του ΕΔΟΕΑΠ (2%), η οποία θα τεθεί εν ισχύει αμέσως μετά.

Ωστόσο, καθώς υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που αφορούν τη σχέση των επαρχιακών εφημερίδων με τον ΕΔΟΕΑΠ (ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων που έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ αντί στον ΕΔΟΕΑΠ την περίοδο Νοέμβριος 2017 – Δεκέμβριος 2020, μη ασφάλιση ιδιοκτήτη στον ΕΔΟΕΑΠ αν η επιχείρηση απασχολεί λιγότερους από πέντε εργαζόμενους κ.α.), ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Μουντάκης πρότεινε στον κ. Λιβάνιο να πραγματοποιηθεί σύντομα μια σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (συνεργάτες υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Υπουργείο Εργασίας, ΕΦΚΑ, ΕΔΟΕΑΠ, Ενώσεις Τύπου), στην οποία θα τεθούν και θα αναζητηθούν λύσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη σχέση των επιχειρήσεων Τύπου με τον ΕΔΟΕΑΠ.

Ο κ. Λιβάνιος αποδέχθηκε την πρόταση και μάλιστα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Ενώσεων ότι θα γίνουν προσπάθειες ούτως ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στη διανομή των εφημερίδων μέσω των ΕΛΤΑ, προβλήματα που στερούν ένα σημαντικό εισόδημα από τις επιχειρήσεις μας καθώς χάνουν μεγάλο αριθμό συνδρομητών.

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και ότι θα αναζητηθούν τρόποι για να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της μεταφοράς /διακίνησης του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

Συνάντηση με Σταϊκούρα

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε στη Ρόδο, όπου ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΙΕΤ Σταύρος Μάτσης, είχε συνάντηση μαζί του στην οποία του έθεσε σημαντικά αιτήματα του Περιφερειακού και κυρίως του Εβδομαδιαίου Τύπου.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Ιωάννης Παππάς που υποστήριξε προς τον υπουργό με θέρμη τα αιτήματα.

Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε να υπάρξει στο προσεχές διάστημα συνάντηση στην Αθήνα με μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ για να συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου μας.

Οικονομικό πλήγμα

Ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΙΕΤ Σταύρος Μάτσης, ανέφερε στον Υπουργό ότι από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα, οι περιφερειακές εφημερίδες έχουν υποστεί ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα που αυτό πλέον αντανακλά και στην κυκλοφορία τους.

1ον Μέτρα στήριξης λόγω covid19

Οι επαρχιακές εφημερίδες έμειναν ανοικτές σε όλη την διάρκεια της πανδημίας με μεγάλο οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις μας.

Συγκεκριμένα, μόνο στο πρώτο lock-down δόθηκε η δυνατότητα στις ημερήσιες εφημερίδες να μην κυκλοφορήσουν για 15 ημερολογιακές ημέρες και στις εβδομαδιαίες να παραλείψουν να εκδοθούν σε 4 εκδόσεις. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι εκδότες ούτε αυτήν την δυνατότητα έκαναν χρήση, μιας και έκριναν ότι προέχει η ενημέρωση των πολιτών.

Στο επόμενο διάστημα όμως, διαπιστώθηκε ότι όλα τα μέτρα στήριξης λόγω covid19, τόσο μέσω του υπουργείου, όσο και των περιφερειών, απευθύνονταν σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου πάνω από 70%, κάτι που έθετε τις εφημερίδες εκτός όλων αυτών.

Έτσι, τα χρήματα διοχετεύθηκαν μόνο σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές και είχαν μηδενικό τζίρο.

Αντιθέτως, οι εφημερίδες που ήταν ανοικτές, είχαν μείωση τζίρου μικρότερη, αλλά οι ζημιές της συγκεκριμένης κρίσης ήταν πολύ σημαντικές μιας και απευθυνόμασταν σε μια αγορά κλειστή, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες, η διαφήμιση μηδενική και οι προκηρύξεις του δημοσίου γίνονταν οι περισσότερες χωρίς δημοσιότητα και με επείγουσες διαδικασίες λόγω του covid19.

Στο διάστημα αυτό όμως τα έξοδα έτρεχαν, μιας και μια ανοικτή επιχείρηση δεν μπορούσε να βάλει σε αναστολή παρά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπαλλήλων της, πλήρωνε κανονικά χαρτί, τυπογραφείο, δημοσιογράφους, λοιπό προσωπικό, διακίνηση κ.λ.π.

Έτσι, ο τζίρος μπορεί να μην μειώθηκε π.χ. 70%, αλλά ακόμη και μια μείωση 20% ή 30%, μεταφράζεται σε μεγάλες ζημιές που πλέον θα κληθούν να ρυθμίσουν σε πολλές δόσεις που υποθηκεύουν το μέλλον για πολλά χρόνια.

Αιτήματα

Για τους λόγους αυτούς η ΕΙΕΤ ζητά:

α) Να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο που να απευθύνεται στις επιχειρήσεις επαρχιακού Τύπου που θα δίνει ένα εφάπαξ ποσό σε κάθε εφημερίδα για την αντιμετώπιση των ζημιών λόγω covid19.

β) Να χαριστούν σε ποσοστό 100% οι επιστρεπτέες προκαταβολές που τυχών έχει πάρει μικρή μερίδα των μελών.

2ον Πρόγραμμα επιδότηση διακίνησης έντυπου τύπου.

Ανάλογο πρόγραμμα με αυτό των εφημερίδων της Αθήνας, να δοθεί και στις εφημερίδες της περιφέρειας.

Εδώ όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ενώ οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας διακινούνται μέσω ενός πρακτορείου, οι εφημερίδες της περιφέρειας διακινούνται με δικούς τους διανομείς που πάνε την εφημερίδα κάθε πρωί πόρτα – πόρτα στον αναγνώστη.

Έτσι, για την περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιδοτηθούν η μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά των διανομέων.

3ον πρόγραμμα στήριξης τύπου.

Το πρόγραμμα στήριξης του τύπου που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα μετατρέπεται απλά σε πληρωμή οφειλών του 2% των εφημερίδων προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Αφού φορτώθηκαν ένα λειτουργικό κόστος 2% για μια ζωή στην πλάτη τους οι εφημερίδες, χωρίς οι εκδότες της επαρχίας να έχουν την παραμικρή απολαβή από όλα αυτά μιας και ο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζει τους εκδότες εάν έχουν από πέντε άτομα προσωπικό και πάνω, το κράτος για όλα αυτά θα καλύψει μόνο το 2% για διάστημα τεσσάρων ετών.

Το ποσό αυτό όμως για τις επιχειρήσεις της επαρχίας δεν θα ξεπεράσει τι 1,5 εκατομμύρια €, από τα 20 συνολικά που έχει δεσμεύσει το υπουργείο για τον σκοπό αυτό.

Τα υπόλοιπα θα πάνε σε ΜΜΕ της Αθήνας.

Το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε 4 εκ € για την επαρχία. Η ΕΙΕΤ ζητά να υπάρξει το ίδιο ποσό για στο νέο πρόγραμμα, να δοθεί το ποσό που αντιστοιχεί στο 2% στον ΕΔΟΕΑΠ και το υπόλοιπο ποσό να μοιρασθεί στις εφημερίδες της Περιφέρειας.

Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό που θα καρπωθεί η περιφέρεια από το ποσό των 20 εκ € δεν θα ξεπερνά το 7,5% και το υπόλοιπο θα πάει στις επιχειρήσεις της Αθήνας, κάτι που είναι εντελώς άδικο.

4ον Μηδενικό ΦΠΑ στο χαρτί.

Ένα ακόμη μέσο ελάφρυνσης των εφημερίδων θα ήταν να υπάρξει τόσο για το διάστημα της πανδημίας (επιστροφή χρημάτων που καταβλήθηκαν) αλλά να είναι και ένα μέτρο που θα ισχύει από εδώ και στο εξής, να έχει το δημοσιογραφικό μόνο χαρτί, ΦΠΑ 0%.

5ον Μηδενικό ΦΠΑ στις πωλήσεις των εφημερίδων.

Εδώ και καιρό έχει τεθεί θέμα να υπάρξει ΦΠΑ 0% και στις πωλήσεις των φύλλων των εφημερίδων.

6ον Διαφήμιση

Είναι γνωστό ότι το ΕΣΠΑ έχει μεγάλο κονδύλιο δημοσιότητα το οποία όμως για αρκετά χρόνια δεν έχει διοχετευτεί στα ΜΜΕ. Η ΕΙΕΤ ζητά να ενεργοποιηθούν τα κονδύλια αυτά και το 30% να πάνε στα ΜΜΕ της επαρχίας όπως ο νόμος ορίζει.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button