home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ποια είναι η μετάλλαξη Βήτα που έκανε ποδαρικό στην Αργολίδα και δεν την πιάνουν τα εμβόλια

Eίναι πιο επικίνδυνη από τη «Δέλτα»; Πόσο μεταδοτική μπορεί να γίνει; Πόσο ανησυχεί η Ελληνική Κυβέρνηση ότι μπορεί να απειλήσει τη χώρα;

Η παραλλαγή «Βήτα» του κορωνοϊού Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει καταγραφεί σε περισσότερες από 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Μάλιστα δύο κρούσματα με αυτη τη μετάλλαξη έκαναν ποδαρικό στην Αργολίδα, που ήδη έχει άλλα 5 με την Δέλτα. Το στέλεχος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Β.1.351, έχει θεωρηθεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως τα στελέχη Άλφα, Γάμα και Δέλτα, και η μετάλλαξη Βήτα θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική, πιο μολυσματική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια από τον αρχικό ιό της Covid-19.

Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη χώρα από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Γαλλία. Γι’ αυτό και αποφάσισε να διατηρήσει σε ισχύ τη 10ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τη Γαλλία.

Η μετάλλαξη Βήτα παρακάμπτει τα εμβόλια

«Δικαίως η κυβέρνηση είναι ανήσυχη με την νέα μετάλλαξη. Αποτελεί απειλή», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Τζον Εντμουντς της Σχολής Υγείας του Λονδίνου και μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες (Sage) της Βρετανίας.

Ο ίδιος εξηγεί πως η μετάλλαξη Βήτα είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την Δέλτα, όμως έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Covid: μπορεί να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση σε καλύτερο βαθμό.

Η μετάλλαξη Βήτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και προκάλεσε σοβαρές νοσήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της χώρας.

Η Βήτα είναι πιθανώς λιγότερο μολυσματική από την παραλλαγή Δέλτα που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή.

Ο μεγάλος κίνδυνος όμως είναι η ικανότητά του να «διαπερνάει τη λεγόμενη ασπίδα του εμβολίου» ιδιαίτερα του σκευάσματος της AstraZeneca.

Η Βήτα προηγήθηκε της Δέλτα – καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο, αλλά ποτέ δεν «εκτοξεύθηκε».

Στη Νότια Αφρική, επικράτησε. Αντιπροσωπεύει επίσης μία στις 10 νέες μολύνσεις που εντοπίστηκαν στη Γαλλία, αλλά αυτά τα δεδομένα ισχύουν κυρίως στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας στον Ινδικό Ωκεανό και όχι στη μητροπολιτική Γαλλία.

Η μετάλλαξη Βήτα στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για το στέλεχος Βήτα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Δεν έχουμε δει να δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από τη Νότιο Αφρική, δεν έχουμε δει άλλη χώρα να έχει ιδιαίτερη εξάπλωση. Στην Κρήτη είχαμε αρκετά νωρίς και μάλιστα υπήρχε μια επιδημία στελέχους Βήτα στη Θεσσαλονίκη.

Το παρακολουθούμε, όλα τα στελέχη τα παρακολουθούμε. Δεν μας δημιουργεί κάποια ανησυχία αυτή την στιγμή και να τονίσω ότι για το στέλεχος Βήτα δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα . Οπότε ναι, ξεφεύγει, προκαλεί λοιμώξεις αλλά δεν φαίνεται ότι προκαλεί βαριές λοιμώξεις το στέλεχος Βήτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πίνακας με τα …μεταλλαγμένα

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, από τις 17 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου 2021 από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Delta, 200 αφορούν στο Alpha, 93 αφορούν στο Βeta και 1 αφορούν στο Gamma.

Στην Πελοπόννησο, η Αργολίδα είναι ο νομός με τα περισσότερα κρούσματα της Beta (2). Ακολουθούν Αρκαδία, Κορινθία και Ηλεία με 1.

Δείτε την γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis