home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Βγαίνει από το σκοτάδι το Μπούρτζι

Φως αποκτά το εμβληματικό Μπούρτζι στο Ναύπλιο και βγαίνει από το σκοτάδι μετά από χρόνια. Ήδη στη νησίδα που βρίσκεται στο μέσον του λιμανιού και για μεγάλο διάστημα εξαφανιζόταν το βράδυ, αφού δεν λειτουργούσε ο ηλεκτροφωτισμός, φωτίζεται ξανά και μέσα στις επόμενες μέρες θα αποκτήσει ξανά την αίγλη που ταιριάζει.

Σήμερα Τρίτη συνεργεία ξεκίνησαν να τοποθετούν τους προβολείς στις βάσεις που ήδη έχουν κατασκευαστεί και τα φώτα αναμένεται να ανάψουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα – αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα – ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές.

…και εγένετο φως

Στο Μπούρτζι τοποθετούνται οι προβολείς και ξεκινούν άμεσα οι δοκιμές, υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε με στόχο την επόμενη κιόλας εβδομάδα να έχει φωτιστεί η καστρονησίδα – σημείο αναφοράς του Ναυπλίου, που βρισκόταν στο σκοτάδι εδώ και χρόνια.

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό έχει ολοκληρωθεί η ρευματοδότηση και τα καινούργια φωτιστικά μπαίνουν στη θέση τους, για να ανάψουν και να βγει τις νύχτες το Μπούρτζι από την …αφάνεια.

Από την παραλία του Ναυπλίου τις επόμενες νύχτες ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει τα δοκιμαστικά, ώστε οι προβολείς να τοποθετηθούν στην οριστική τους θέση και πλέον να πάψει η νησίδα να χάνεται στο σκοτάδι.

Εντωμεταξύ, ολοκληρώνονται μετά από χρόνια όλες οι εργασίες στο Μπούρτζι και εκτιμάται ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα αποχωρήσουν τα συνεργεία, ώστε από το Φθινόπωρο να παραδοθεί το έργο «Στερέωση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη – Επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο», που κράτησε πολλά χρόνια.

Καθαίρεση επιχρισμάτων στο δώμα του εστιατορίου στο Μπούρτζι
ΦΩΤΟ ΥΠΠΟ odysseus.culture.gr

Η αποκατάσταση

Στο πλαίσιο του έργου που γίνεται στο Μπούρτζι, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται αποψιλώσεις, καθαρισμοί, αποξηλώσεις και καθαιρέσεις νεώτερων στοιχείων από σκυρόδεμα, εγκατάσταση ικριωμάτων, συμπληρώσεις λιθοδομών, αρμολογήματα, στεγανώσεις και επικαλύψεις δωμάτων, κατασκευές στους εξωτερικούς χώρους (πάγκοι, κλίμακες, κάδοι απορριμμάτων), επιστρώσεις. Επίσης θα δημιουργούνται εκθεσιακοί χώροι και W.C. εξυπηρέτησης επισκεπτών και όλες οι απαραίτητες εργασίες για την επαναλειτουργία του εστιατορίου – αναψυκτηρίου.

Το μνημείο θα αποδοθεί πλήρως στερεωμένο, αποκαταστημένο και επισκέψιμο με υποδομές και για Α.Μ.Ε.Α.

Θα περιλαμβάνει:

– Δύο εκθεσιακές αίθουσες με σταθερό εξοπλισμό.

– Ένα εστιατόριο – αναψυκτήριο έτοιμο για λειτουργία χωρίς κινητό εξοπλισμό.

– Την ανατολική προβλήτα στερεωμένη και αποκαταστημένη.

Εμβληματικό μνημείο

Όπως έχει δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την τελευταία αυτοψία που είχε κάνει τον Ιούλιο 2020, «Το Μπούρτζι είναι εμβληματικό μνημείο, όχι μόνο για το Ναύπλιο, αλλά για όλη την Ελλάδα. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2014. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει έξι χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Αυτό δεν συνέβη. Η προηγούμενη πενταετία δεν ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική ως προς την εξέλιξη των έργων. Τώρα οφείλομε να συντμήσομε τον χρόνο. Υπάρχουν προβλήματα με τη σύνδεση των αγωγών ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Ήδη η δημοτική αρχή, με τις δικές της διαδικασίες, αναλαμβάνει να επιλύσει τα δύο τελευταία. Θα ζητήσουμε από τη ΔΕΗ, να επισπεύσει τις αντίστοιχες διαδικασίες. Το έργο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του 2017, είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης στις 31 Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, δεν θα είναι έτοιμο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις των δικτύων υποδομών. Θα ζητήσομε μία παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου.

Σε συνεννόηση με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και την ΕΦΑ Αργολίδος ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για τη μίσθωση των χώρων εστίασης και τον σχεδιασμό περιοδικών εκθέσεων. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο την πρότασή της για μία περιοδική έκθεση στους εκθεσιακούς χώρους του μνημείου, η οποία θα αφορά το 1821 και τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης. Παράλληλα, η Εφορεία θα συγκροτήσει την πρότασή της για ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό περιοδικών εκθέσεων, προκειμένου να υπάρχει ένα ενισχυμένο και διαρκές ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Στόχος μας είναι το Μπούρτζι να γίνει ξανά το στολίδι που ήταν για την πόλη του Ναυπλίου, την Αργολίδα και για όλη την Ελλάδα. Ο ποιοτικός τουρισμός είναι προτεραιότητα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Τέτοια μνημεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για υψηλού επιπέδου τουρισμό».

Βγαίνει από το σκοτάδι

Φαίνεται πλέον ότι οι εργασίες στο Μπούρτζι έχουν φτάσει στην τελική τους ευθεία. Το θέμα του φωτισμού της νησίδας ήταν ένα ζήτημα για το οποίο είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες, τόσο από τον κόσμο, όσο και από τους επαγγελματίες του Ναυπλίου, κάτι που είχε οδηγήσει στο παρελθόν το δήμο να εγκαταστήσει πρόχειρα μερικά φωτοβολταϊκά σώματα, κάτι όμως που δεν επέδωσε, αφού ο φωτισμός – για το λίγο διάστημα που λειτούργησε δεν ήταν αυτός που αρμόζει σε ένα εμβληματικό μνημείο, που βρίσκεται μάλιστα μέσα στο λιμάνι της πόλης και αποτελεί ταυτόσημο με την ιστορία της, αποτελώντας το πλέον αξιοθέατο για ντόπιους και επισκέπτες.

Το Μπούρτζι αποκτά φως, βγαίνει από το σκοτάδι και μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών τα επόμενα 24ωρα θα φωτιστεί ξανά.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis