home design 800x400
home design 1170Χ320

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πάμε ολοταχώς για παράταση

1η Φορολογική - Ασφαλιστική Ημερίδα στο Ναύπλιο

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα του TAXIS βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον Μάιο με τους φορολογούμενους να έχουν περιθώριο έως και το τέλος Αυγούστου προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση. Ωστόσο, η διαδικασία έως τώρα πηγαίνει με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες, με αποτέλεσμα όσοι γνωρίζουν να θεωρούν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμματων.

Ο ρυθμός υποβολής, που είναι χαμηλότερος από ποτέ, δείχνει ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για παράταση, ειδικά από την στιγμή που εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν τους κωδικούς του Ε1, γιατί δεν έχουν λάβει καμία βεβαίωση για τα ακριβή ποσά που εισέπραξαν ως επίδομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί μόλις 1.959.260 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων και ενώ η πρώτη προθεσμία της 27ης Ιουλίου πλησιάζει, ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής την περασμένη εβδομάδα ήταν στη ζώνη των 130.000. Μάλιστα, σχεδόν 6 στα δέκα εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, δείχνοντας και ποιοι «βιάζονται». Αντίθετα, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν στο 28% των εκκαθαρισμένων δηλώσεων, με τον έξτρα φόρο στα 337 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές να ανέρχεται στα 611 ευρώ.

Όσοι αποφασίσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο. Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3% υπό την προϋπόθεση να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό τους έως και το τέλος Ιουλίου.

Χρονιά επιδομάτων

Οι φετινές δηλώσεις έχουν αρκετές αλλαγές, κυρίως επειδή θα πρέπει να αποτυπωθούν μια σειρά επιδομάτων και αποζημιώσεων που έφερε η πανδημία. Μεγαλύτερη από αυτές η απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης όσων αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Ήδη σταδιακά έχουν ξεκινήσει να συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κωδικοί με τα ποσά από τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις, προκειμένου οι φορολογούμενοι να βρίσκουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία.

Τι προβλέπεται για όσους απαλλάσσονται

Για τις φετινές φορολογικές απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, καθώς προβλέπεται:

  • Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis