home design 800x400
home design 1170Χ320

Το έργο του λιμανιού υπέγραψε στο Λεωνίδιο ο Νίκας

Τη σύμβαση για την υλοποίηση του με προϋπολογισμό 5.580.000 ευρώ έργου προστασίας του λιμανιού Πλάκας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το βράδυ χθες Τρίτη 8 Ιουνίου, στο Λεωνίδιο, το οποίο επισκέφθηκε με κλιμάκιο στελεχών της Περιφέρειας καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

“Ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, μπαίνει στην φάση υλοποίησης ένα έργο που θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος και για την περιοχή και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξή της” σημείωσε ο περιφερειάρχης μετά την υπογραφή, στο Δημαρχείο του Λεωνιδίου, της με δαπάνη 2.804.434,08 ευρώ εργολαβικής σύμβασης για το λιμάνι, παρουσία του δημάρχου Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπου Λυσίκατου -τον οποίον ο Π. Νίκας συνεχάρη “για την τακτοποιημένη, όμορφη, πολιτισμένη πόλη του”.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός και οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αθλητισμού Γιάννης Μαντζούνης και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, αλλά και στελέχη του δήμου.

“ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ” ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Ο περιφερειάρχης, στη συνέχεια, επισκέφθηκε το αρχοντικό Τσούχλου στο οποίο στεγάζεται o πολιτιστικός φορέας “Αρχείον Τσακωνιάς” και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρό του Δημήτρη Τσιγκούνη, την αντιπρόεδρο Αννα Κουτίβα και άλλα μέλη της διοίκησης του εν λόγω φορέα -“ενός δραστήριου φορέα, σκοπός του οποίου είναι η διατήρηση της τσακώνικης παράδοσης και της τσακώνικης γλώσσας -απογόνου της δωρικής διαλέκτου” όπως τόνισε ο Π. Νίκας.

Επίσης, ο περιφερειάρχης συναντήθηκε και με την Ευγενία Ρουσάλη, εκπρόσωπο της ομάδας “Climb in Leonidio”, καθώς και με άλλους εθελοντές που υπηρετούν την κορυφαία πίστα αναρριχήσεων στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στο Λεωνίδιο.

“Κινούμαστε στην κατεύθυνση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με στόχο να στηριχθεί, αφ’ ενός το Αρχείον Τσακωνιάς μέσα από δράσεις όπως η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου του καθώς και με τη συνδρομή της Περιφέρειας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, και αφ’ ετέρου το αθλητικό σωματείο που λειτουργεί εξαιρετικά αναδεικνύοντας το πάρκο των αναρριχήσεων” δήλωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια προτίθεται να στηρίξει επίσης και το τοπικό εργαστήριο κιλιμιού, στο ίδιο πλαίσιο που στήριξε και το εργαστήριο υφαντών στο Γεράκι της Λακωνίας.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης στον δρόμο από το Αστρος στο Λεωνίδιο.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ του περιφερειάρχη και της δημοτικής Αρχής της Νότιας Κυνουρίας ήταν α) η παραχώρηση χρήσης του Κτηνιατρείου, β) ο κόμβος του Τυρού για τον οποίο προωθείται -σε συνεννόηση με τον δήμο- η δημοπράτηση ενιαίου έργου καθώς διαλύεται άμεσα και η δεύτερη σύμβαση, γ) το γήπεδο τένις στο Λεωνίδιο, η δημοπράτηση του οποίου προγραμματίζεται μέσα στον τρέχοντα Ιούνιο, δ) η συνέχιση παραχώρησης γκρέιντερ για την Πολιτική Προστασία, ε) ο δρόμος Αστρος – Λεωνίδιο που τελεί εν αναμονή έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, καθώς υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση, καθώς και στ) η μελέτη αναβάθμισης του επαρχιακού δρόμου Αστρος – Λεωνίδιο – Πηγάδι – Φωκιανός, στο τμήμα Λεωνίδιο – Φωκιανός, έργο με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ, η δημοσιοποίηση της προκήρυξης του οποίου προγραμματίζεται πριν το τέλος του τρέχοντα Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χ. Λυσίκατος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη, τόσο για την παρουσία του, όσο και για την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και του δήμου.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Μετά τις συναντήσεις του στο Λεωνίδιο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

“Ηρθα στο Λεωνίδιο για την υπογραφή της σύμβασης ενός πολύ σημαντικού έργου. Παράλληλα, όμως, είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω για εξ ίσου σημαντικά ζητήματα με τους ανθρώπους εδώ που αγωνίζονται για τη διάσωση και τη διαφύλαξη του Αρχείου της Τσακωνιάς, ανθρώπους που δουλεύουν για τον πολιτισμό, την ιδιοπροσωπία, την παράδοση της περιοχής. Ως Περιφέρεια θα ενισχύσουμε τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να έχουν περισσότερα μέσα για να αναδείξουν την περιοχή τους, γιατί αυτό προφανώς συνδέεται και με την οικονομική ανάπτυξή της.

Παράλληλα, θα υπάρξει μια υποστήριξη προς το αναρριχητικό πάρκο του Λεωνιδίου, ένα από τα πιο όμορφα πάρκα στην Ελλάδα, επισκέψιμο όλον τον χρόνο, το οποίο αποτελεί ένα στοιχείο – πόλο έλξης εναλλακτικού φυσιολατρικού τουρισμού για την περιοχή. Θα παρέχουμε απόλυτη υποστήριξη, σε συνεργασία με τον δήμο.

Παράλληλα αναμένουμε να έρθει και η μελέτη του κτηρίου που στεγάζει το Αρχείο της Τσακωνιάς, ένα κτήριο εμβληματικό και ιστορικό, το οποίο συνδέεται με γενιές και γενιές που έδρασαν την περιοχή. Θα δούμε τη μελέτη και θα συμβάλουμε κατά τις δυνατότητές μας.

Χαίρομαι γιατί είμαι σε μια περιοχή, που παρόλο τον μικρό της πληθυσμό είναι εξόχως δυναμική και ελπιδοφόρα. Εχει ανθρώπους που νοιάζονται για τα κοινά και το Λεωνίδιο αποτελεί ένα άξιο προς μίμηση παράδειγμα σε πάρα πολλά επίπεδα”.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis