home design
ΑργολίδαΠολιτική

Γκιόλας: Γιατί εμεινε ο αγροδιατροφικός τομέας χωρίς ρευστότητα και χρηματοδότηση;

Ερώτηση κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στη Βουλή, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη μετά την διαπίστωση πρωτοφανούς στέρησης πόρων κατά τη φετινή χρονιά για τον αγροτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά -όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος- η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επεφύλαξε για τους αγρότες και την μεταποίηση κατά τη χρονιά της πανδημίας:

 • Πρωτοφανείς αστοχίες και καθυστερήσεις, χρωστούμενα και αποκλεισμούς στην καταβολή των ενισχύσεων που οι αγρότες είχαν να δουν εδώ και χρόνια,
 • Τη προοπτική νέων προσκλήσεων των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή ενώ οι πληρωμές των σχεδίων βελτίωσης, δηλαδή του πλέον αναγκαίου μέτρου για τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό, με τόσο σημαντικούς πόρους και μόχλευση, από παράταση σε παράταση,
 • Πενιχρούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον αγροδιατροφικό τομέα
 • Συνεχή περιορισμό των διαθέσιμων ενισχύσεων λόγω COVID-19 που αφήνουν εκτός πολλούς και σημαντικούς κλάδους, ενώ ταυτόχρονα δεν κατάφεραν να διαθέσουν ούτε καν τα υπόλοιπα 72 εκ.€ από τα 150εκ.€ που διατέθηκαν το2020 για την πανδημία,
 • Αναξιοποίητους τους πόρους του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ,
 • Ακόμη και η παροχής ρευστότητας μέσω της Κάρτας του Αγρότη περιορίστηκε χάρις στα λάθη και τις αστοχίες του ΥπΑΑΤ!
 • Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές, καταθέσαμε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας να ελέγξουμε κατά πόσο συμμερίζονται την άποψή μας και τι θα πράξουν ώστε να ανακοπεί άμεσα η πολιτική αυτή της Κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προκαλεί αδυναμία πρόσβασης σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης και δανεισμού για την πλειοψηφία των αγροτών και μεγαλώνει την οικονομική ασφυξία στον αγροτικό χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων και της πραγματικής οικονομίας.

Η ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης με θέμα «Ανεπαρκείς οι πηγές χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης»:

Οι πηγές χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα και της μεταποιητικής βιομηχανία τροφίμων είναι πεπερασμένες και κρίνονται ως ανεπαρκείς για τις σημερινές ανάγκες. Πέρα από τις χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από την ΚΑΠ (Πυλώνας Ι και ΙΙ) οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς μπορούν να προσβλέπουν, λόγω της πανδημίας, σε επιπλέον πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, την έκτακτη ενίσχυση λόγω Covid 19 και τις Κρατικές Ενισχύσεις. Για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του ΠΑΑ 2014-2020 έχει προβλεφθεί η παροχή εγγυήσεων χρηματοδότησης μέσω του Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Τέλος, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν εργαλείο χορήγησης ρευστότητας στην αγροτική οικονομία μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας που άφησε δυσαναπλήρωτο κενό.

Αναλύοντας τα δεδομένα για κάθε μια πηγή μπορούμε να παραθέσουμε τις παρακάτω διαπιστώσεις.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια παρατηρούνται τέτοιου μεγέθους αστοχίες στην καταβολή των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι στους αγρότες. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, τον Δεκέμβρη 2020, οι δικαιούχοι δεν έλαβαν όλο το δικαιούμενο ποσό της βασικής και πράσινης ενίσχυσης. Το ΥπΑΑΤ φαίνεται ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την προθεσμία που έχει θέσει έως το τέλος Ιουνίου, στερώντας επί έξι μήνες τους διαθέσιμους πόρους αυτούς από τον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, από την αρχή του έτους διαπιστώνονται πρωτοφανείς αστοχίες και στην καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους, με αποκορύφωμα τις πολύ πρόσφατες τραγικές αστοχίες στις συνδεδεμένες γάλακτος και κρέατος σε αγελαδοτροφία και αιγοπροβατοτροφία, που σε ορισμένες περιοχές οι αποκλεισμοί φτάνουν το 50%.

Όσον αφορά στον Πυλώνα ΙΙ και την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, το γεγονός και μόνον ότι πρόσφατα υπήρξε απόφαση τροποποίησης με την οποία δίνεται παράταση 6 μηνών για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής των σχεδίων βελτίωσης, δηλαδή του πλέον αναγκαίου μέτρου για τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό, με τόσο σημαντικούς πόρους και μόχλευση, καταδεικνύει την αποκαρδιωτική κατάσταση της πορείας του προγράμματος. Η δε προοπτική νέων προσκλήσεων αναβάλλεται για τουλάχιστον το τέλος του 2021. Σε αυτή την εικόνα δεν μπορεί να μην αναφερθεί η απογοητευτική αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που συστάθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, https://fi.agrotikianaptixi.gr/index.php/guarantees, καμία έγκριση δανείου δεν έχει γίνει έως σήμερα.

Όμως, για τον αγροτικό κόσμο, «άνθρακες» αποδείχτηκε και ο «θησαυρός» του Ταμείου Ανάκαμψης αφού παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου μόλις 567 εκατ. ευρώ. αποδίδονται σε παραγωγικές δράσεις στον αγροδιατροφικό τομέα δηλαδή μόνον το 1,8% των πόρων του, [ή 767 εκατ. Ευρώ (το 2,5%) αν συμπεριλάβουμε και τα αρδευτικά έργα].

Τέλος, όπως φαίνεται στερεύουν σταδιακά και οι ενισχύσεις λόγω COVID-19 αφήνοντας εκτός των απαραίτητων ενισχύσεων πολλούς και σημαντικούς κλάδους όπως οι αμπελοκαλλιεργητές.
Σαν να μην αρκούσαν οι παραπάνω διαπιστώσεις της εγκληματικά ελλειμματικής χρηματοδότησης που επεφύλασσε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο, τη φετινή χρονιά είχαμε επιπλέον μια πρωτοφανή καθυστέρηση στην υποβολή της νέας Δήλωσης ΟΣΔΕ που με τη σειρά της οδήγησε, στην ακύρωση από μερικές Τράπεζες της δυνατότητας παροχής ρευστότητας μέσω της Κάρτας του Αγρότη με εγγύηση τις ενισχύσεις.

Το έλλειμμα ρευστότητας στην πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση που ανεβάζει το κόστος παραγωγής σε κάθε στάδιο, δεν αναπληρώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς, ως φαίνεται, δεν έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη χρηματοδοτικής αναζωογόνησης της Ελληνικής παραγωγής.

Επειδή την τελευταία και κρίσιμη, για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, χρονιά παρατηρείται μια συνεχής, πρωτοφανής και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις πληρωμές των ενισχύσεων.

Επειδή την τελευταία και κρίσιμη, για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, χρονιά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη λάβει όλο το δικαιούμενο ποσό της βασικής και πράσινης ενίσχυσης.

Επειδή την τελευταία και κρίσιμη, για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, χρονιά οι αστοχίες και καθυστερήσεις στις συνδεδεμένες ενισχύσεις συνοδεύτηκαν από μειώσεις στο ποσό ενίσχυσης όπως πχ. στην αγελαδοτροφία αλλά και από μαζικούς αποκλεισμούς όπως πολύ πρόσφατα μεγάλης μερίδας αιγοπροβατοτρόφων.

Επειδή ο κυβερνητικός σχεδιασμός και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για παραγωγικές δράσεις είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Επειδή τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΤΕΑΑ δεν έχουν ακόμη διαθέσει χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Επειδή η στέρηση πόρων που δίδουν ρευστότητα στην αγροτικό τομέα είναι καθολικό σχεδόν φαινόμενο εν μέσω πανδημίας και διατρέχει όλες τις πηγές ενισχύσεων αλλά και χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα.

Επειδή οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και η στέρηση πόρων την κρίσιμη για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ειδικά αυτή χρονιά έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην βιωσιμότητά τους.

Ερωτάται ο Υπουργός:

 1. Που οφείλονται οι τραγικές και επαναλαμβανόμενες αστοχίες στην καταβολή των άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων του πυλώνα Ι του ΠΑΑ;
 2. Ποιοι είναι οι λόγοι της μεγάλης υπο-απορρόφησης, πλην εξισωτικής ενίσχυσης, των πόρων του πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ;
 3. Γιατί το σημαντικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει αξιοποιηθεί και δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα δάνειο με τις εγγυήσεις του;
 4. Με ποια λογική στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέφθηκαν τόσο λίγοι πόροι για την πρωτογενή παραγωγή;
 5. Γιατί στον προϋπολογισμό του 2021 δεν προβλέφθηκαν εθνικοί πόροι για την στήριξη των πληγέντων αγροτών από την πανδημία, ούτε καν τα υπόλοιπα 72 εκ. € από τα 150εκ.€ που διατέθηκαν το 2020;
 6. Σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στην κατεύθυνση χρηματοδότησης του πρωτογενούς αγροτοκτηνοτροφικού τομέα;»

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button