home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΟικονομίαFirst Featured

Πού θα βρείτε σπίτι μέχρι 100.000 ευρώ – Ευκαιρίες στην Πελοπόννησο

Από ισόγεια μεζονέτα στο Μαρούσι και μονοκατοικία στο Ηράκλειο Αττικής μέχρι διαμέρισμα 5ου ορόφου στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, 3ου ορόφου στο Ναύπλιο και 4ου ορόφου στην Καλαμάτα περιλαμβάνουν οι επιλογές για αγορά κατοικίας μέχρι 100.000 ευρώ στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates για λογαριασμό των «ΝΕΩΝ» από ιστοσελίδες αγγελιών για κατοικία-διαμέρισμα άνω του 1ου ορόφου έως 100.000 ευρώ με 2 Υ/Δ.

Οι προσδοκίες για αναθέρμανση της αγοράς κατοικιών μετά τη λήξη της πανδημίας συντηρούν το ανοδικό μομέντουμ των τιμών, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων κατά 3,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με εξαίρεση τα Νότια Προάστια της Αττικής, λόγω των μεγάλων έργων ανάπλασης αλλά και της ισχυρής ζήτησης που υπάρχει ακόμα και εν μέσω πανδημίας, οι ζητούμενες αξίες στις υπόλοιπες περιοχές του Λεκανοπεδίου κινούνται σε πιο ορθολογικά επίπεδα. Ακόμα και στην Κηφισιά (περιοχή Αγία Κυριακή), που θεωρείται από τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 69 τ.μ., κατασκευής του 1980, προς 81.400 ευρώ, ενώ και στο Χαλάνδρι (Αγία Αννα) είναι προς πώληση διαμέρισμα 2ου ορόφου, 60 τ.μ., κατασκευής του 1980, προς 85.000 ευρώ.

Πιο παλιό, πιο φθηνό

Αν και τα δεδομένα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, και εδώ σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας όσο παλαιότερο τόσο φθηνότερο.

Για παράδειγμα, υπάρχουν διαμερίσματα σε περιοχές όπως οι Τζιτζιφιές (Καλλιθέα) και η Νέα Ελβετία (Βύρωνας), που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1970, μεγέθους περίπου 80 τ.μ., τα οποία διατίθενται προς περίπου 70.000 ευρώ. Νεότερα και μεγαλύτερα διαμερίσματα πάντοτε σε τιμές κάτω των 100.000 ευρώ συναντά κανείς στα Κεντρικά και Δυτικά Προάστια (π.χ. Ιλιον, Αχαρνές, Περιστέρι, Γαλάτσι και Δροσούπολη), ενώ ανάλογες επιλογές υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, διατίθεται διαμέρισμα 3ου ορόφου, 77 τ.μ., κατασκευής του 1996, προς 87.000 ευρώ και στην Πάτρα, στην περιοχή Ανθούπολη, διαμέρισμα 70 τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2013, προς 95.000 ευρώ.

Ανθεκτικότητα στις τιμές

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως οι αγοραπωλησίες κατοικιών, αν και πιο περιορισμένες, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με τους Ελληνες να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος και ελπίζουν σε ουσιαστική ανάκαμψη μετά τη λήξη «συναγερμού».

Οσον αφορά την ανθεκτικότητα που δείχνουν οι τιμές των κατοικιών, κόντρα στις οικονομικές επιπτώσεις της COVID-19 και στην κάμψη του ΑΕΠ, την αποδίδουν και στην έλλειψη νέων κατασκευών τα τελευταία χρόνια. Οι νέες οικοδομές, όπως λένε, παραμένουν λιγοστές και εφ’ όσον βρίσκονται σε καλά σημεία έχουν ικανοποιητική ζήτηση, κάτι που οδηγεί ανοδικά τις τιμές, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τις παλαιότερες οικοδομές, εφόσον βέβαια αυτές βρίσκονται σε καλές θέσεις και έχουν το κατάλληλο μέγεθος που αναζητά ο υποψήφιος αγοραστής. Οι ίδιοι σπεύδουν να σημειώσουν πως οι τιμές των ακινήτων πριν από την υγειονομική κρίση ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, προσθέτοντας πως κατά την τελευταία τριετία, από το 2018 έως το 2020, καταγράφηκαν ανατιμήσεις (κατά 18%-19% στην Αθήνα, κατά 11%-14% στη Θεσσαλονίκη και κατά 2%-6,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button