home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Νέα Κίος: Υπάρχει σωτηρία για το ΚΕΓΕ;

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

1 σχόλιο στο Νέα Κίος: Υπάρχει σωτηρία για το ΚΕΓΕ;
Να τι απέκρυψε ο Καμμένος

Στις Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι Βουλευτές Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάννης Ανδριανός, για το ΚΕΓΕ Νέας Κίου Αργολίδας και το Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπυρος Λιβανός σε μία διφορούμενη τοποθέτηση η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο Υπουργός, η συνολική αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» και η θωράκισή τους από τυχόν νέες κλοπές ή καταστροφές, ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου και η στελέχωσή του με το κατάλληλο προσωπικό είναι προαπαιτούμενα προκειμένου να καταστεί πλήρως λειτουργικό και να συμβάλει στην κατάρτιση και την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής

Ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες κατά τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν διαφαίνεται η δυνατότητα να ανταποκριθεί στα ζητούμενα αυτά.

Ωστόσο γίνεται λόγος για εργασίες επισκευής του κτηρίου οι οποίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα 30-40 ημερών.

Αναλυτικά η απάντηση:

Στο πλαίσιο της υλοποίησης, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, των προγραμμάτων κατάρτισης (ΠΚ) Νέων Γεωργών του έτους 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αργολίδας υλοποιήθηκαν 7 ΠΚ, 4 στο Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” (πρώην ΚΕΓΕ) Νέας Κίου και 3 σε ιδιωτική πιστοποιημένη εκπαιδευτική δομή (ΚΕΚ).

Για το χρονικό διάστημα 2020-2021 είχε προγραμματιστεί η υλοποίηση 9 ΠΚ (ο αρχικός αριθμός των προγραμμάτων θα αυξηθεί σε 11 εξαιτίας της μείωσης των καταρτιζόμενων ανά πρόγραμμα λόγω των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19), εκ των οποίων τα 5 στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ και τα 4 σε ΚΕΚ. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 2 ΠΚ σε ΚΕΚ της Π.Ε. Αργολίδας. Σημειώνεται ότι όλα τα ΠΚ έχουν υλοποιηθεί με εξωτερικό συνεργάτη δεδομένου ότι οι τελευταίοι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στο Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” έχουν συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον από δεκαετίας.

Στο Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Νέας Κίου δεν έχουν υλοποιηθεί προγράμματα κατάρτισης εξαιτίας των επανειλημμένων κλοπών και καταστροφών που έχει υποστεί από το 2018 έως και τον Σεπτέμβρη του 2019. Είχε προγραμματιστεί η επισκευή των βασικών χωρών του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ (γραφεία, εκπαιδευτικές αίθουσες και WC) προκειμένου να υλοποιηθούν σε αυτό τα ΠΚ που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό, όμως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω του Covid-19, η επισκευή δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι εργασίες επισκευής δύναται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα 30-40 ημερών. Εφόσον ξεκινήσουν άμεσα θα υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης εντός του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19.

Η συνολική αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου “ΔΗΜΗΤΡΑ” και η θωράκισή τους από τυχόν νέες κλοπές ή καταστροφές, ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου και η στελέχωσή του με το κατάλληλο προσωπικό είναι προαπαιτούμενα προκειμένου να καταστεί πλήρως λειτουργικό και να συμβάλει στην κατάρτιση και την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας των Π.Ε. Αργολίδας. Ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες και τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν διαφαίνεται η δυνατότητα να ανταποκριθεί στα ζητούμενα αυτά.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Κάτοικος Νεας Κιου

    To κεγε νέας Κιου κατασκευαστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εν ετει 1981, αποτελείται από ισόγειο 1000 τμ. Με αίθουσα διαλέξεων πλήρως εξοπλισμένη , αίθουσα εστιατορίου, αίθουσα μαγειρειων, μαθητικές αίθουσες διδασκαλίας, κ γραφεία, ο πρώτος όροφος 1000 τμ αποτελείται από κοιτωνες εξοπλισμένους για την φιλοξενία των εκπαιδευομενων, λειτούργησε ως κέντρο γεωργικής εκπαίδευσης και ινστιτούτο εσπεριδοειδων, έγιναν εκατοντάδες σεμινάρια εκπαιδευτικα για τους αγρότες και ημερίδες επιστημονικές για τους αγρότες της περιοχής κ της Πελοποννήσου, δυστυχώς, τα τελευταία 17 χρόνια είναι κλειστό η υπολειτουργουσε με έναν γεωπόνο, είναι κρίμα ένα τέτοιο σύγχρονο κτίριο με 10 στρεμμ περιβάλλοντα χώρο να είναι ένα κουφάρι, θα μπορούσε η πολιτεία να το χρησιμοποιήσει ως πανεπιστημιακη σχολή, γεωπονική η αρχαιολογίας η κεγε όπως ήταν, αφού έχει όλες τις προδιαγραφές, αυτό θα σημάνει μεγάλη οικονομικη ανάπτυξη για ολόκληρη την κομωπολη της νέας Κιου και της ευρύτερης περιοχής, αυτή ήταν κ η επιθυμία του αειμνήστου Δημάρχου Κατριλιωτη που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το όραμα για την κιο που τόσο πολύ λάτρεψε, ας ασχοληθούν σήμερα οι 4 εκλεγμένοι σύμβουλοι της νέας Κιου σοβαρά για την αναβάθμιση αυτού του κτιρίου σε έναν χώρο ζωτικής σημασίας για την νέα κιο και τους κατοίκους της.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis