home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΗλεία

Ηλεία: Ο πρωτοφανής απριλιάτικος παγετός διέλυσε τις καλλιέργειες

Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται ο απριλιάτικος πρωινός παγετός που έπληξε τις περιοχές της Ηλείας και δημιούργησε αξεπέραστα προβλήματα στις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου 10 Απριλίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελούν τις ελάχιστες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί Απρίλιο μήνα τα τελευταία τουλάχιστον 14 χρόνια.

Ειδικότερα, συνθήκες παγετού επικράτησαν τοπικά, το πρωί του Σαββάτου στον Ηλειακό κάμπο και στα εσωτερικά ηπειρωτικά του νομού με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε Μαγούλα Ωλένης και Βαρθολομιό να καταγράφουν συνθήκες παγετού με -0,1 και +0,6 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θερμοκρασίες ρεκόρ και στους δύο σταθμούς από την έναρξη λειτουργίας τους (2009), σύμφωνα με το ileiakairos.gr.

Tα αποτελέσματα του πρωτοφανούς αυτού παγετού, όπως αναφέρει το Ilialive.gr ήταν τραγικά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ωλένης όπου οι αγρότες αναφέρουν πως η ζημιά στην καλλιέργεια της σταφίδας είναι μεγάλη. Και η ευρύτερη περιοχή πλήττεται τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά από τα τερτίπια του καιρού.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και αγρότης στην περιοχή Θανάσης Βομπίρης σε δηλώσεις του στο gaia365.gr και το ilialive.gr σημείωσε πως “… η ζημιά που είχε γίνει προ ημερών στην σταφίδα ήταν μικρή, σε σχέση με αυτό που έγινε χθες και σήμερα που έδωσε και το τελειωτικό χτύπημα. Η ζημιά αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 70 μέχρι 100% σε πολλές περιπτώσεις.

Ο παγετός στις 9 και 10 Απριλίου είναι πολύ παράξενο και η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Εμείς ζητάμε άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ. Δηλαδή να έρθουν τώρα και να κάνουν εκτίμηση, γιατί μετά όταν θα πετάξουν τα μπουμπούκια που δεν βγάζουν όμως σταφύλι, θα μας πουν ότι εντάξει το κλήμα έχει πετάξει. Οπότε ζητάμε άμεση εκτίμηση και σωστή εκτίμηση.

Όπως επίσης και ενισχύσεις στο εισόδημα των καλλιεργητών για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να κρατήσουν την σταφίδα, να την καλλιεργήσουν μία χρόνια χωρίς παραγωγή. Αναπλήρωση δηλαδή του εισοδήματος που θα χάσουν οι παραγωγοί. Σχεδιάζουμε επίσης κάποια κινητοποίηση η οποία σύντομα θα ανακοινωθεί”…

Σύμφωνα με πληροφορίες η κινητοποίηση θα γίνει με μηχανοκίνητη πορεία στο Καράτουλα σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button