home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΠολιτικήΑρκαδίαΛακωνία

Τι απέγιναν τα κάστανα σε Αρκαδία και Λακωνία;

Το κάστανο αποτελεί το βασικό εισόδημα των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στην περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών, του Ταϋγέτου, του Μαινάλου και της ορεινής Αρκαδίας. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστους τους καστανοπαραγωγούς της Ανατολικής Πελοποννήσου, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εμφάνιση κι άλλων ασθενειών και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, βλέπουν εδώ και ένα χρόνο την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά, την ποιότητα να υποβαθμίζεται και το βασικό τους εισόδημα να εξαφανίζεται.

Κατόπιν αυτού, και μετά από σχετικές επιστολές των παραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β.Κυνουρίας Αρκαδίας καθώς και συμπληρωματικών ψηφισμάτων, τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και Σπάρτης, όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή, ζητώντας άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τους καστανοπαραγωγούς των δύο Νομών.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:

«Το κάστανο αποτελεί βασικό εισόδημα των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση αξιοπρεπούς εισοδήματος και κοινωνικής συνοχής στην περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών αλλά και του Ταϋγέτου και του Μαινάλου.

Σύμφωνα με την σχετική συνημμένη επιστολή παραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας, η ταυτόχρονη εμφάνιση ασθενειών που οδήγησαν σε μειωμένες παραγωγές, η πανδημία του Κορονοϊού που προκάλεσε έλλειψη εργατικού δυναμικού την περίοδο συλλογής του καρπού, καθυστερήσεις, και υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις αυτές αθροιστικά αναγνωρίστηκαν ομόφωνα, τόσο από τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και Σπάρτης, όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τα οποία με τη σειρά τους αναγνωρίζουν την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών. Οι σχετικές ομόφωνες αποφάσεις συνοδεύουν την αναφορά. Επιπλέον, επισυνάπτεται και σχετικό αίτημα των καστανοπαραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας, καθώς και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β. Κυνουρίας Αρκαδίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρακαλούμε όπως λάβετε γνώση και θέση επί της επιστολής των καστανοπαραγωγών της Τ.Κ Καρυών της Π.Ε. Λακωνίας και της Τ.Κ Καστρίου του Δήμου Β.Κυνουρίας Αρκαδίας και τις αποφάσεις που υποστηρίζουν την ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των παραγωγών στη περιοχή του Πάρνωνα, των Καρυών αλλά και του Ταϋγέτου και ενεργήσετε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button