home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Κατάληψη στη Γραμματεία του Πανεπιστημίου από φοιτητές (Βίντεο)

Με συντριπτική πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου και των δύο τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλίο, αποφασίστηκε η παρεμπόδιση της λειτουργίας των τμημάτων, με το κλείσιμο της γραμματείας, κάτι που συνέβη πριν λίγες ημέρες.

Επίσης εκφράζεται στήριξη στους αγώνες των φοιτητών και έκκληση σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να προβούν σε δραστικές κινητοποιήσεις και παρακωλυτικές διαδικασίες των λειτουργιών του Πανεπιστημίου, όπως καταλήψεις, μαζικές αποχές κ.α.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Ναυπλίου:

«Μετά από έναν χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια, νιώθουμε πλέον αγανάκτηση και θυμό, καθώς βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση έχει αφήσει σε τελευταία μοίρα τα θέματα που αφορούν τα πανεπιστήμιά μας.

Μέσα σε έναν χρόνο, η ποιότητα των μαθημάτων μας έχει αλλοιωθεί, έχει χλευαστεί κι όμως η Κυβέρνηση εξακολουθεί να υποτιμά την ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση. Εδώ και έναν χρόνο προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσει την ομαλή λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί το κράτος, μπαλώνουν γραφειοκρατικές τρύπες, χωρίς να προσφέρουν παιδεία αλλά μας εντάσσουν σε μια καινούργια κατάσταση, που πολύ βολικά μας δίνει πτυχίο αλλά όχι ολική γνώση. Με μια πρώτη επικοινωνία και με άλλα τμήματα, η σκέψη είναι ακριβώς ίδια: τόσο τα πρακτικά μαθήματα όσο και τα θεωρητικά, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διεξαχθούν χωρίς τους απαραίτητους πόρους, όπως είναι οι υποδομές, τα υλικά, η δια ζώσης επικοινωνία. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια μαύρη οθόνη.

Όλες αυτές οι συνθήκες ήταν εν μέρει αποδεκτές, όσο είχαν προσωρινό χαρακτήρα. Με την πάροδο του χρόνου, φοβόμαστε ότι αυτή η διαδικασία αποκτά μονιμότητα, κι όμως η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμιά μας, κι εδώ έρχεται η προκλητική της στάση. Επιλέγει να δώσει 30.000.000 ευρώ, όχι για να ενισχύσει την ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση, όχι για να ανοίξει τις σχολές μας με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αλλά για προσφέρει μια ασφάλεια μόνο στα δικά της μάτια. Τα δικά μας έχουν δει την άκρατη βιαιότητα απέναντι στους/στις φοιτητές/τριες. Δεν θα αφήσουμε τη βία να γίνει κανονικότητα, είτε είναι σωματική είτε ψυχολογική.

Την ίδια ώρα που οι φοιτητές/τριες μένουν στα σπίτια τους και είναι εκτός του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να περάσει ένα νόμο εκμεταλλευόμενη την απόσταση των φοιτητών/τριών και την πρακτική δυσκολία της συλλογικής αντίδρασης λόγω των μέτρων καραντίνας. Την ίδια στιγμή που τηλεοπτικές εκπομπές, αθλητικοί όμιλοι, εκκλησίες, σχολεία, μαγαζιά, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και επιλεγμένες κρατικές υπηρεσίες λειτουργούσαν ή λειτουργούν κανονικά, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγορείται από τοπικά και ξένα κανάλια για παραβίαση των μέτρων που ο ίδιος και το επιτελείο του θέσπισε, οι σχολές μας εξακολουθούν να μένουν κλειστές με δική του εντολή.

Ωστόσο, η άρτια λειτουργία της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης δεν απειλείται μόνο από τα σώματα της αστυνομίας, αλλά και από άλλους σημαντικούς παράγοντες. Ενδεικτικά ο νέος νόμος «Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη» θα επιφέρει:

• Την εξίσωση των πτυχίων Α.Ε.Ι. με αυτά των ιδιωτικών ιδρυμάτων.

• Τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια (με σταθερή βάση 10.000 μορίων), πράγμα που θα οδηγήσει στην σταδιακή διαγραφή των τμημάτων, κυρίως επαρχιακών πόλεων.

• Την απειλή της ακαδημαϊκής πορείας φοιτητών και φοιτητριών, με το σχέδιο του «ν+2».

Εκτός από φοιτητές/τριες είμαστε και εργαζόμενοι/ες, για να καταφέρουμε να καλύψουμε τα έξοδα της σίτισης και στέγασής μας, πράγμα που σημαίνει ότι, αυτομάτως, ο χρόνος μας είναι ακόμα πιο περιορισμένος.

Οι αυθεντικές αξίες της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν κερδηθεί με αγώνες, στην πάροδο του χρόνου. Αυτές οι αξίες μας μεταμορφώνουν από απλούς φοιτητές/τριες σε ενεργά μέλη μιας κοινωνίας. Στη φοιτητική μας πορεία μαθαίνουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο αυτά τα δικαιώματα, που οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να καταπατούν. Σήμερα, λοιπόν, μετά από μια αλληλουχία καταπατήσεων, η Κυβέρνηση έφτασε στην κορύφωση των αντιδημοκρατικών και υπονομευτικών της κινήσεων. Η φωνή μας πρέπει επιτέλους να ακουστεί.

Ρισκάρουμε τις σπουδές μας, γιατί θέλουμε περισσότερο να προστατέψουμε το περιβάλλον που γαλούχησε τις συνειδήσεις μας, παρά να αφήσουμε τα πολιτικά συμφέροντα μιας κυβέρνησης να καταστρέψουν όσα χτίστηκαν από τη μεταπολίτευση κι ύστερα. Είμαστε στο σημείο που αναλογιζόμαστε τις προτεραιότητές μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, με συντριπτική πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης του Φ.Σ και των δύο τμημάτων της Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, αποφασίστηκε η παρεμπόδιση της λειτουργίας των τμημάτων, με το κλείσιμο της γραμματείας.

Δηλώνουμε ανοιχτά τη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών/τριών του Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης που αναστέλλουν τις λειτουργίες του Τμήματός τους.

Στηρίζουμε της κινητοποιήσεις των φοιτητών του Α.Π.Θ. του Φυσικού, των Πολιτικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη μας στους προσαχθέντες/συλληφθέντες της 22ας Φεβρουαρίου.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να προβούν σε δραστικές κινητοποιήσεις και παρακωλυτικές διαδικασίες των λειτουργιών του Πανεπιστημίου. (Καταλήψεις, μαζικές αποχές, κ.ο.κ.)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΑΤΣΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ – ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ»

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis