home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑρχείο

Νεμέα: Περιβαλλοντικό έγκλημα καταγγέλλουν στον Ασωπό

Ο Ασωπός ποταμός, ο οποίος πηγάζει από τα υψίπεδα της Νεμέας και εκβάλλει μεταξύ Βέλου και Κιάτου στην Κορινθία είναι ένα από τα σημαντικότερα και σίγουρα το μεγαλύτερο ποτάμι του νομού. 

Τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας έχουν δει καταγγελίες σχετικά με την κοπή δέντρων στις όχθες του, στο ύψος της Νεμέας, αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται ως οικολογική καταστροφή. 

Οι αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν όταν στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν φωτογραφίες που έδειχναν στην περιοχή του Ασωπού εκτατεμένες κοπές δέντρων και παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. 

Η δημοτική σύμβουλος της Νεμέας, Ιωάννα Φίλντιση σε ανάρτησή της παρέθεσε μια σειρά φωτογραφιών και ζήτησε εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή Νεμέας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως:  «Μιλάμε κυριολεκτικά για ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ… καμία σχέση με “καθαρισμό από φερτά υλικά της κοίτης του ποταμού και εκβάθυνση για αποφυγή πλημμυρών”.
 Έχουν κοπεί με ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ δέντρα με μεγάλους κορμούς, έχουν ξεριζωθεί άλλα, ενώ δεν έχει καθαριστεί το ποτάμι από τα φερτα υλικά που είναι ακόμη μέσα στα νερά και κάτω από το γεφύρι. Οι φωτογραφίες δεν αποδίδουν το μέγεθος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Σαν Δημοτική Σύμβουλος θέλω να ρωτήσω τον Δήμαρχο Νεμέας:
1) βάσει ποιας περιβαλλοντικής μελέτης προβλέφθηκε όλη αυτή η καταστροφή,

2) έχει δοθεί άδεια για το κόψιμο τόσο παλιών, μεγάλων και σπάνιων δέντρων (μεταξύ αυτών και ενός κουι όπως μου είπαν άνθρωποι που έχουν κτήματα στην περιοχή και έχουν φρικάρει κατά κυριολεξία), 

3) αν συμμερίζεται και υιοθετεί “δελτίο τύπου” ΑΝΩΝΥΜΟΥ blog που μιλάει σαν να τον εκπροσωπεί και δηλώνει με περισσό θράσος ότι “το έργο θα συνεχιστεί, αρέσει δεν αρέσει στην αντιπολίτευση και την  απειλεί ότι ” ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΌΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ.”

– και τέλος 

4) τα υπόλοιπα ξύλα από τους κομμένους κορμούς πού ακριβώς έχουν πάει? 

Θέλω να τονίσω δε, για να προλάβω τα γνωστά κακόβουλα σχόλια, ότι το θέμα δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε “αντιπολιτευτικό”, είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και κατεξοχήν ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ και αφορά ΟΛΟΥΣ τους Νεμεάτες».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το korinthostv.gr ο πρώην δήμαρχος κ. Ευάγγελος Ανδριανάκος, τόνισε πως πρόκειται για μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Δεν δίστασε να προτείνει στους αρμόδιους του Δήμου Νεμέας και της Περιφέρειας να προβούν σε περιβαλλοντική μελέτη. Ακόμη, έκανε έκκληση στο Δήμαρχο Νεμέας κ. Φρούσιο, στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γκιολή και στον Περιφερειάρχη κ. Νίκα, να σταματήσουν άμεσα την εργολαβία.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Απαντώντας με τη σειρά του ο δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος ισχυρίστηκε πως κατά τη διάρκεια των έργων καθαρισμού του ποταμού, δεν κόπηκε κανένα δέντρο! Σημείωσε, δε, ότι τα δέντρα που κόπηκαν ήταν από κάποιους ασυνείδητους πολίτες. Επιπλέον, δήλωσε πως οι δημότες έμειναν ικανοποιημένοι από το έργο, διότι ο ποταμός δεν είχε καθαριστεί ποτέ! 
Τέλος, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό σύλλογο, θα προχωρήσουν σε δεντροφύτευση και σε δημιουργία ενός παράδρομου. Με αυτή την απόφαση θα ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button