ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣΒάλε Αγγελία ΈΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗΓίνε Συνδρομητής

Μεγάλη διασωστική άσκηση στο Άργος – Όταν η εκπαίδευση σώζει ζωές

Σπουδαστές από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στην Αργολίδα, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις γνώσεις τους σε ρεαλιστικά σενάρια διαχείρισης πολλαπλών θυμάτων και προνοσοκομειακής φροντίδας.
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διασωστικών Δεξιοτήτων

Στο επίκεντρο της προνοσοκομειακής φροντίδας και της διαχείρισης κρίσεων βρέθηκε το Άργος το διήμερο 28 και 29 Μαρτίου, φιλοξενώντας με απόλυτη επιτυχία τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διασωστικών Δεξιοτήτων. Η σπουδαία αυτή διοργάνωση, που έχει γίνει πλέον θεσμός, συγκέντρωσε σπουδαστές από Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της άρτιας εκπαίδευσης και της ετοιμότητας στον κρίσιμο τομέα της διάσωσης.

Το πεδίο δράσης στήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Διασωστικής Εκπαίδευσης, καθώς και στους χώρους του Εργαστηριακού Κέντρου Άργους. Εκεί, οι αυριανοί διασώστες κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις σε συνθήκες έντονης πίεσης.

Ισχυρή ακαδημαϊκή και επιστημονική υποστήριξη

Ο πήχης της διοργάνωσης τέθηκε εξαιρετικά ψηλά, γεγονός που αποδεικνύεται από την ενεργή συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών και επιστημονικών φορέων. Σημαντική ήταν η συμβολή του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc Global Health – Disaster Medicine της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας στάθηκε αρωγός στο εγχείρημα, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αθλοθέτη του διαγωνισμού.

Διαφήμιση

Η υλοποίηση μιας τόσο απαιτητικής διασωστικής άσκησης στο Άργος κατέστη δυνατή χάρη στην ευρεία υποστήριξη ενός μεγάλου δικτύου φορέων και επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν το Κέντρο Αποκατάστασης «Παλλάδιον», το πολυϊατρείο IASYS της Αργολίδας, τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας, η Ναυαγοσωστική Ακαδημία Πελοποννήσου, η Σχολή Ταχυπλόων Καπράνος, καθώς και πλήθος άλλων ιδιωτικών πρωτοβουλιών που αγκάλιασαν την προσπάθεια.

Διαχείριση πολλαπλών θυμάτων με ρεαλισμό

Το πρόγραμμα της Κυριακής (29/3) αποτέλεσε την κορύφωση του διαγωνισμού και ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένο στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας. Η πολύπειρη ομάδα ανέλαβε έναν κομβικό ρόλο, βάζοντας τους διαγωνιζόμενους στα “βαθιά”.

Διαφήμιση

Μέσα από τη δική τους καθοδήγηση, οι σπουδαστές εκπαιδεύτηκαν πάνω σε εξαιρετικά απαιτητικά και ρεαλιστικά σενάρια διαχείρισης πολλαπλών θυμάτων (Mass Casualty Incidents). Η διαδικασία αυτή δοκίμασε τα αντανακλαστικά τους, ενισχύοντας τις πρακτικές τους δεξιότητες σε συνθήκες που προσομοιάζουν πραγματικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.

Το μήνυμα που εξέπεμψε το Άργος αυτό το διήμερο ήταν ξεκάθαρο: Η προνοσοκομειακή φροντίδα και η άρτια διασωστική εκπαίδευση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις εδώ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis