Από την 1η Απριλίου 2025, τέθηκε σε ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, βάσει του ΦΕΚ 1968/Β/24-3-2025.
Οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το κόστος διπλασιάστηκε, ενώ καταργήθηκαν τα ενιαία εισιτήρια που επέτρεπαν την πρόσβαση σε περισσότερους χώρους με μειωμένο κόστος.
Τι αλλάζει στις τιμές των εισιτηρίων
Ο Μπάμπης Αντωνιάδης σε ανάρτησή του παραθέτει τη νέα τσουχτερή τιμολογιακή πολιτική όσο αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αργολίδας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα των νέων αυξημένων τιμών στην Αργολίδα:
- Αρχαιολογικός Χώρος Επιδαύρου: από 12€ στα 20€
- Μυκήνες: από 12€ στα 20€
- Παλαμήδι: από 8€ στα 20€
- Τίρυνθα: από 6€ στα 15€
- Μπούρτζι: από 5€ στα 7€ (δεν ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά στην ΕΤΑΔ)
Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά την κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου, που μέχρι χθες κόστιζε 55€ για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας. Σήμερα, το κόστος για τις ίδιες επισκέψεις ανέρχεται στα 110€.
Επιπλέον, η έκπτωση 50% για άτομα άνω των 65 ετών ισχύει πλέον μόνο από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου, εξαιρώντας τη θερινή περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας.
Η Αργολίδα ο ακριβότερος νομός σε αρχαιολογικά εισιτήρια
Με βάση τις νέες τιμές, η Αργολίδα αναλογικά αναδεικνύεται στον ακριβότερο νομό της χώρας όσον αφορά την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της νέας πολιτικής τιμολόγησης είναι η σύγκριση του Παλαμηδιού με την Ακρόπολη.
Για να επισκεφθεί κανείς την Ακρόπολη, το κόστος είναι 30€.
Για να ανέβει στο Παλαμήδι, το κόστος φτάνει 20€.
Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί τα τρία μνημεία της UNESCO στην Αργολίδα (Μυκήνες, Τίρυνθα, Επίδαυρο), το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 50€.
Πώς επηρεάζεται ο τουρισμός
Η Αργολίδα αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό με πλούσια ιστορία, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η αιφνίδια αύξηση των τιμών δημιουργεί ερωτήματα για τις επιπτώσεις της τόσο στα έσοδα του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και στη βιωσιμότητα του τουρισμού στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Μπάμπη Αντωνιάδη, οι νέες τιμές ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επισκέπτες, μειώνοντας τη διάρκεια παραμονής τους και επηρεάζοντας αρνητικά τις τοπικές επιχειρήσεις.
«Το ζητούμενο για τις τοπικές κοινωνίες ήταν να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής και τη διασπορά των επισκεπτών. Αν οι τιμές των εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους είναι απαγορευτικές, μήπως τελικά αυτός που θα την πληρώσει δεν θα είναι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού με λιγότερες εισπράξεις αλλά και οι τοπικές κοινωνίες;» αναφέρει χαρακτηριστικά.