Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε δύο εμβληματικές μορφές της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Άργους το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026, προσκαλώντας το κοινό σε μια ολοκληρωμένη μουσική και εκπαιδευτική εμπειρία με τίτλο «Στην ηχώ της επετείου».
Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης είναι ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Άργους, Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος θα παρουσιάσει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, φωτίζοντας λιγότερο γνωστές αλλά ιδιαίτερα καθοριστικές πτυχές του έργου και της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη.
Από τον Θεοδωράκη της πρωτοπορίας στη ζωντανή μαρτυρία
Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει:
- συμφωνικά, ορχηστρικά και φωνητικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη,
- στοιχεία από την εικοσαετή σπουδή του σε Ωδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έμφαση στη θεωρητική του κατάρτιση στην Πελοπόννησο, στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο του Παρισιού, στην περίφημη τάξη σύνθεσης του Olivier Messiaen,
- αναφορά στην πρωτοποριακή θεωρητική μελέτη του Θεοδωράκη «Τετράχορδα» (Tétracordes), με αφετηρία τη σκέψη του Stravinsky,
- μαρτυρίες από την προσωπική συνεργασία του Νίκου Χριστοδούλου με τον συνθέτη, σε ενορχηστρώσεις, μεταγραφές τραγουδιών και διεύθυνση συμφωνικών συναυλιών σε κορυφαίους πολιτιστικούς χώρους, όπως το Εθνικό Θέατρο, η ΕΡΤ, καθώς και σε διεθνείς εμφανίσεις στη Δανία και στη Μόσχα (Όπερα Μπολσόι).
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Α. «Το τσάι του Σαββάτου» – 5:00 μ.μ.
Η εκδήλωση ανοίγει με συναυλία μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Άργους, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Μαθητές κιθάρας, βιολιού και πιάνου θα παρουσιάσουν έργα που σφράγισαν τη σύγχρονη ελληνική μουσική.
Β. Μουσικό Εργαστήρι – 6:00 μ.μ.
Ακολουθεί μουσικό εργαστήρι με θέμα:
«Μίκης Θεοδωράκης: είκοσι χρόνια σπουδών στο Ωδείο (1937–1957) και η πορεία του ως συνθέτη της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας».
Το εργαστήρι εστιάζει στις συμφωνίες, τα έργα για ορχήστρα και φωνές, τις όπερες και τη μουσική δωματίου του συνθέτη και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μαθητών του Ωδείου στα Γενικά και Ανώτερα Θεωρητικά. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.











