Μεσσηνία: Η ψηφιακή μετάβαση σκοντάφτει στους ελαιώνες

Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί πονοκεφαλιάζουν για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και κάνουν λόγο για ανεφάρμοστο σύστημα που απειλεί τη συγκομιδή – Δύο προτάσεις από τον βουλευτή Περικλή Μαντά για ρεαλιστικές λύσεις.
μάζεμα ελιάς

Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Μεσσηνία τα προβλήματα που συνοδεύουν την υποχρεωτική χρήση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής (Ψ.Δ.Α.) για τη μεταφορά ελαιοκάρπου. Το νέο πλαίσιο, που έχει τεθεί σε εφαρμογή για λόγους ιχνηλασιμότητας, φαίνεται πως δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές ανάγκες της ελαιοκομικής παραγωγής, δημιουργώντας καθυστερήσεις, ανησυχία και τον κίνδυνο για σοβαρές επιπτώσεις στη φετινή συγκομιδή.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σύστημα που, παρά τον θετικό του στόχο, χαρακτηρίζεται «βαρύ, δυσανάλογο και ουσιαστικά ανεφάρμοστο». Η υποχρεωτική έκδοση Ψ.Δ.Α. πριν από κάθε μεταφορά ελαιοκάρπου έχει προκαλέσει αλυσιδωτές δυσκολίες στην καθημερινή εργασία των αγροτών, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μια διαδικασία που δεν μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα στο χωράφι.

Τα τέσσερα βασικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί:

  1. Καμία συμβατότητα με τις πραγματικές συνθήκες συγκομιδής
    Ο κανόνας «ένα δελτίο = μία μεταφορά» θεωρείται αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς η ελιά μεταφέρεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε πολλαπλές διαδρομές. Η απαίτηση ψηφιακής πρόσβασης στο χωράφι – συχνά χωρίς σήμα ή διαθέσιμο εξοπλισμό – κάνει τη διαδικασία πρακτικά ανέφικτη.
  2. Κίνδυνος άδικων προστίμων
    Σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων, η μεταφορά του ελαιοκάρπου δεν γίνεται από τον ίδιο τον παραγωγό, αλλά από εργάτες, συγγενικά πρόσωπα ή τρίτους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης Ψ.Δ.Α. Αυτό αφήνει τον παραγωγό εκτεθειμένο σε πρόστιμα για μεταφορές που δεν μπορεί να ελέγξει.
  3. Αποκλεισμός ηλικιωμένων και λιγότερο εξοικειωμένων με την τεχνολογία
    Για χιλιάδες αγρότες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, το ψηφιακό σύστημα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα η τήρηση της υποχρέωσης να μοιάζει αδύνατη.
  4. Κίνδυνος αποδιοργάνωσης της συγκομιδής
    Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή εμπλοκή στη μεταφορά του ελαιοκάρπου μπορεί να επιφέρει σημαντικές απώλειες στην παραγωγή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελαιοκομία.

Οι προτάσεις για άμεσες λύσεις

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς απευθύνθηκε με επιστολή στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του προβλήματος.

Ο κ. Μαντάς προτείνει:

  • Μεταβατική εξαίρεση από την υποχρέωση έκδοσης Ψ.Δ.Α. για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συγκομιδή μέχρι να διαμορφωθεί ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο.
  • Εναλλακτική λύση μέσω των ελαιοτριβείων, με δυνατότητα έκδοσης δελτίου παραλαβής που θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα στοιχεία παραγωγού και ποσότητες, διασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα χωρίς να επιβαρύνεται ο αγρότης με πολύπλοκες ψηφιακές διαδικασίες στο χωράφι.

Παράλληλα, ο βουλευτής καλεί τον διοικητή της ΑΑΔΕ να επισκεφθεί τη Μεσσηνία κατά την περίοδο συγκομιδής, ώστε να διαπιστώσει ο ίδιος τις προκλήσεις της καθημερινότητας των παραγωγών.

Το μήνυμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στην επιστολή του, ο κ. Μαντάς αναγνωρίζει ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα της υπαίθρου.

Όπως υπογραμμίζει, με τις απαραίτητες προσαρμογές, μπορεί να επιτευχθεί τόσο η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα όσο και η ομαλή λειτουργία της ελαιοκομικής παραγωγής.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ktimatologio 300x250
newsletter banner anagnostis